Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank Equities: Σύσταση buy σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς - Τα NPEs στο επίκεντρο

Eurobank Equities: Σύσταση buy σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς - Τα NPEs στο επίκεντρο
Ως προς τις τιμές-στόχους, τοποθετεί στα 2,71 ευρώ την Alpha Bank, στα 0,38 ευρώ την Εθνική και στα 0,24 ευρώ την Πειραιώς
Σύσταση αγοράς (buy) δίνει η Eurobank Equities στις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς, με προτιμητέα επιλογή την Εθνική Τράπεζα, σε σημερινή, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Greek Banks - Turtle Race» (Ελληνικές Τράπεζες - Αγώνας δρόμου για χελώνες), που σας παρουσιάζει το BankingNews.gr.
Ως προς τις τιμές-στόχους, τοποθετεί στα 2,71 ευρώ την Alpha Bank, στα 0,38 ευρώ την Εθνική και στα 0,24 ευρώ την Πειραιώς.
Η Εθνική Τράπεζα παραμένει η κορυφαία επιλογή για την Eurobank Equities, λόγω του σχετικά σταθερού ισολογισμού της, που χαρακτηρίζεται από καλά επίπεδα ρευστότητας, υψηλή κάλυψη των NPEs και τα μεγαλύτερα «μαξιλάρια» κεφαλαίων, ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η Eurobank Equities αναφέρει πωςοι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν αυξημένη μεταβλητότητα και αδύναμη επίδοση, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, έως σήμερα το 2016.
Κατά την άποψη της Eurobank Equities, η φτωχή επίδοση των τραπεζών αντικατοπτρίζει τις ανανεωμένες ανησυχίες για τους πολιτικούς και μακροοικονομικούς κινδύνους, για τις καθυστερήσεις στη ρύθμιση του πλαισίου εξυγίανσης των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων (NPL), αλλά και για τις αδύναμες τάσεις στις καταθέσεις, που γενικά συνιστούν ένα περιβάλλον βραδείας προόδου.
Η επενδυτική εκτιμά πως στο επίκεντρο του τραπεζικού κλάδου θα παραμείνουν τα ζητήματα πολιτικής που σχετίζονται με την επικείμενη αξιολόγηση και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένεται να παραμείνουν οπορτουνιστές, με βραχύ προσανατολισμό.
Τα αποτελέσματα των τραπεζών το β’ τρίμηνο του 2016 χαρακτηρίστηκαν από μικρές βελτιώσεις σε λειτουργικό επίπεδο, με ώθηση, κυρίως, από την αύξηση των βασικών εσόδων, αλλά και τα ικανοποιητικά μη βασικά έσοδα, που αντιστάθμισαν την αύξηση των προβλέψεων.
Οι χρηματοδοτικές θέσεις των τραπεζών επίσης βελτιώθηκαν, σε κάποιο βαθμό, όπως φαίνεται από τη βελτίωση του λόγου της ρευστότητας προς το χρέος και από τη μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα, και σε μικρότερο βαθμό των, αν και περιορισμένων, εισροών καταθέσεων, της απομόχλευσης, των διατραπεζικών συμφωνιών και της πώλησης ομολόγων του EFSF.
Τα εποπτικά ίδια κεφάλαια διατηρήθηκαν σε επίπεδο α’ τριμήνου, ήτοι, κατά μέσο όρο, στο 17%.
Το βασικότερο, ωστόσο, είναι πως οι τράπεζες, με βάση τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, βρίσκονται σε πορεία επίτευξης των βασικών στόχων για το 2016, δηλαδή την επιστροφή στην κερδοφορία, ιδίως αν πραγματωθεί η αναμενόμενη βελτίωση το β’ εξάμηνο του έτους.
Η Eurobank Equities προβλέπει πως και οι τρεις τράπεζες που καλύπτει θα καταγράψουν καθαρά κέρδη το 2016, αν και μικρότερα από ό,τι ανέμενε προηγουμένως, λόγω της αργής καταγεγραμμένης προόδου.
Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτικά χαρακτηρίζει ελκυστικές τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών, τονίζοντας ότι είναι φθηνότερες από ό,τι οι τράπεζες της Ευρωζώνης.
Μια ανα-αποτίμηση θεωρείται πιθανή, στο πλαίσιο των επόμενων αξιολογήσεων, αν υποτεθεί πως δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις, ωστόσο συνολικά η Eurobank Equities εκτιμά πως η αγορά είναι αντιμέτωπη με έναν «αγώνα δρόμου χελωνών», ο οποίος κατά καιρούς αποδεικνύεται ανώμαλος, δεδομένης της χαμηλής δραστηριότητας trading.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης