Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan - Barclays: Αποπληθωριστικό το περιβάλλον την επόμενη 10ετία - Απαραίτητα τα δημοσιονομικά μέτρα

JP Morgan - Barclays: Αποπληθωριστικό το περιβάλλον την επόμενη 10ετία - Απαραίτητα τα δημοσιονομικά μέτρα
Σύμφωνα με την Barclays είναι απαραίτητη η λήψη δημοσιονομικών μέτρων από τις κυβερνήσεις
Παρά τις προσπάθειες για περισσότερα από τέσσερα χρόνια προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, τα μέτρα της ΕΚΤ δεν φαίνεται να πείθουν τους επενδυτές, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.
Στην πραγματικότητα, «η αγορά αποτιμά ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον για την επόμενη δεκαετία» υποστηρίζει ο Matthew Bailey αναλυτής της JP Morgan.
Με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να αδυνατίζουν, ο φόβος μεταξύ των πολιτικών υπευθύνων είναι ότι «ένα ακόμη σοκ θα μπορούσε να βάλει την οικονομία σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ», λέει ο Bailey.
Παρά τις ανησυχίες για τις παρενέργειες της ακραίας νομισματικής πολιτικής, αυτοί οι φόβοι σημαίνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τις στρόφιγγες ανοιχτές επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει: «Κατά τη γνώμη μας, δεν θα ρισκάρουν να γίνουν η αιτία αυτού του σοκ απομακρύνοντας ξαφνικά τα νομισματικά κίνητρα».
Έξι χρόνια ακραίων νομισματικών μέτρων τόνωσης έχουν μετατοπίσει την προσοχή στο κατά πόσο τα δημοσιονομικά κίνητρα στηρίζουν την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Barclays: Χρειάζεται λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις

Ωστόσο, σύμφωνα και με τους Financial Times, προς απογοήτευση και του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi αλλά και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έκαναν καμία αναφορά στις κρατικές δαπάνες, στην αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και της χαμηλής ανάπτυξης όταν συναντήθηκαν κατά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά το βρετανικό δημοψήφισμα την περασμένη εβδομάδα.
«Η δημοσιονομική πολιτική δεν αναφέρθηκε ως ένα εργαλείο για την υποστήριξη της ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον», σημειώνει ο Philippe Gudin της Barclays, σχολιάζοντας την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρά τις θετικές επιπτώσεις από τις τιμές του πετρελαίου, λόγω της απουσίας των σχετικών πιέσεων.
Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει σε καλό δρόμο, αλλά έχει μειώσει την… ταχύτητα της, καθώς η εμπιστοσύνη βρίσκεται σε στασιμότητα πριν από σημαντικές πολιτικές προκλήσεις αλλά και λόγω των υψηλών γεωπολιτικών κινδύνων.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ευρώπης, ενώ εξακολουθούν να διίστανται σχετικά με τις λύσεις» επισημαίνει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης