Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Εάν κερδίσει ο Trump, θα ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

Stiglitz: Εάν κερδίσει ο Trump, θα ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας
Ο νομπελίστας οικονομολόγος επισημαίνει ότι εάν ο Trump κερδίσει, ο μεγάλος χαμένος θα είναι η αμερικανική οικονομία
Ο μεγάλος χαμένος θα είναι -σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Joseph Stiglitz- η αμερικανική οικονομία εάν ο Donald Trump κερδίσεις τις εκλογές και επιβάλλει νέους εμπορικούς δασμούς για τις εισαγωγές από την Κίνα.
Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένας εμπορικός πόλεμος, μια διόρθωση στο βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών και καθαρή απώλεια των αμερικανικών θέσεων εργασίας δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Τα νέα τιμολόγια και ο εμπορικός πόλεμος

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στους νέους εμπορικούς δασμούς με την Κίνα, ο Stiglitz τόνισε ότι σε περίπτωση που αλλάξουν θα επηρεαστεί άμεσα το βιοτικό επίπεδα των Αμερικανών πολιτών.
Κι αυτό για οι Αμερικανοί εργαζόμενοι που εξαρτώνται από τα φθηνά κινεζικά προϊόντα θα δουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται άμεσα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, θα υπάρχουν και αντίποινα υποστηρίζει ο ίδιος.
«Η Κίνα θα έχει στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το δικαίωμα να επιβάλει αντίποινα σε όλα τα προϊόντα που αγοράζει από τις ΗΠΑ.
Κι αυτό θα ήταν ένας εμπορικός πόλεμος» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η Κίνα θα το κάνει μόνο επιλεκτικά και το πιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από αυτές που θα δημιουργηθούν.
«Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα είναι ο μεγάλος χαμένος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο νομπελίστας οικονομολόγος τόνισε ότι σε περίπτωση που ο Trump ήταν φοιτητής του θα τον βαθμολογούσε με «F» γιατί δεν καταλαβαίνει πολλά για την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης