Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Attica bank: Ο έλεγχος του SSM και το πόρισμα φωτιά της ΤτΕ – Χρειάζεται 300 εκ νέα κεφάλαια και στο βάθος πώληση

Attica bank: Ο έλεγχος του SSM και το πόρισμα φωτιά της ΤτΕ – Χρειάζεται 300 εκ νέα κεφάλαια και στο βάθος πώληση
Το bankingnews εδώ και μήνες εστιάζεται στην εποπτική έρευνα του SSM και όπως είχαμε αποκαλύψει τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά.....
Σοκ και δέος αποτελούν τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών στον SSM καθώς πέραν από την κεφαλαιακή τρύπα των 69 εκατ προέκυψαν και στοιχεία εξόχως σοβαρά για τον τρόπο χορήγησης δανείων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα όρια του σκανδάλου.
Η ΤτΕ θα στείλει το πόρισμα για την Attica bank τις προσεχείς ημέρες στην δικαιοσύνη.
Το bankingnews εδώ και μήνες εστιάζεται στην εποπτική έρευνα του SSM και όπως είχαμε αποκαλύψει τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά.
1)Προέκυψε τρύπα 69 εκατ στα κεφάλαια της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης καθώς είναι θολά και βρίσκονται στις παρυφές να μην θεωρηθούν αποδεκτά.
2)Βρέθηκε πλήθος δανείων που χορηγήθηκαν χωρίς κανένα πιστωτικό κριτήριο.
Δάνεια που δεν είχαν εξασφαλίσεις και δάνεια τα οποία παραβίασαν τις εντολές της εποπτικής αρχής της Τράπεζας της Ελλάδος.
3)Απεκαλύφθησαν περίεργες χρηματοδοτήσεις που εμπλέκουν πολλά στελέχη της Attica bank ενώ είναι βέβαιο ότι θα κληθούν οι προηγούμενες διοικήσεις της τράπεζας να δώσουν πειστικές εξηγήσεις από την δικαιοσύνη.
Υπάρχει ένα πλήθος 30 δανείων που θεωρούνται ακραίο σκάνδαλο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος απαγόρευσε στην Attica bank να χορηγεί δάνεια… εξέλιξη πρωτοφανή όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews.
Μετά από πλειάδα δημοσιευμάτων μας δέχθηκαμε μια απαράδεκτη επίθεση με αγωγές και εξώδικα από το προηγούμενο διοικητικό καθεστώς της Attica bank αλλά ήμασταν από τα ελάχιστα μέσα ενημέρωσης που συνεχίσαμε τις αποκαλύψεις για το «σκάνδαλο» όπως εξυφαίνεται στην Attica bank.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα;
Α)Το πραγματικό κεφαλαιακό έλλειμμα της Attica bank προσεγγίζει τα 300 εκατ ευρώ και δομείται ως εξής
69 εκατ από την τρύπα που ελέγχου του SSM
70 εκατ από ομολογιακό που δεν έχει καλυφθεί
100 εκατ από προνομιούχες μετοχές που πρέπει να επιστραφούν σε επόμενη φάση
60 εκατ πρόσθετα κεφάλαια για νέα προβληματικά δάνεια
Αν διεξαχθεί νέο AQR στην Attica bank είναι προφανές ότι θα αναδείξει νέες μεγάλες ζημίες από προβληματικά δάνεια.

Β)Το επιχειρηματικό μοντέλο της Attica bank έχει αποτύχει καθώς το 60% των δανείων της τράπεζας είναι μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα που αποτελεί τον χειρότερο δείκτη στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Γ) Αν δει κανείς την εξέλιξη των αποτελεσμάτων της τράπεζας από το 2000 έως το 2016 δηλαδή 16 χρόνια οι επιδόσεις είναι δραματικές.  
Το ΤΣΜΕΔΕ το ταμείο των μηχανικών επένδυσε 760 εκατ διαχρονικά στις ΑΜΚ και η αξία αυτής της επένδυσης είναι 65 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά τις επιδόσεις της τράπεζας,
2004 κέρδη +6,26 εκατ ευρώ
2005 ζημίες -9,88 εκατ
2006 κέρδη +873 χιλ
2007 κέρδη +20,8 εκατ
2008 κέρδη +12,6 εκατ
2009 κέρδη +5,6 εκατ
2010 ζημίες -5,7 εκατ
2011 ζημίες -249 εκατ
2012 ζημίες -181 εκατ
2013 ζημίες -112 εκατ
2014 ζημίες – 49,9 εκατ.
2015 ζημίες -349 εκατ
2106 α΄ τρίμηνο κέρδη +2,53 εκατ

Δ)Για την Attica bank υπάρχει μόνο μια λύση να προχωρήσει άμεσα μια διαδικασία εξυγίανσης και εν συνεχεία να πωληθεί σε μια συστημική τράπεζα.
Όμως η νέα διοίκηση ή ο επίτροπος που θα διοριστεί στην Attica bank δεν μπορεί να είναι ούτε ο Ρουμελιώτης ούτε ο Πανταλάκης καθώς υπάρχουν μείζονος σημασίας ηθικά ζητήματα.
Ο Ρουμελιώτης γιατί αρχικά απορρίφθηκε από την ΤτΕ και ο Πανταλάκης γιατί επιβαρύνεται με την παλαιά υπόθεση μεταφοράς 8 εκατ στο εξωτερικό.
Το θέμα ήταν ηθικό καθώς τότε ήταν διοικητής της Αγροτικής τράπεζας.
Για την διοίκηση της Attica bank θα πρέπει να διεξαχθεί διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, απόλυτα διαφανής και διαυγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης