Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά του Trump (και) το ΔΝΤ; – Η Lagarde τάσσεται κατά των περιορισμών στο εμπόριο

Κατά του Trump (και) το ΔΝΤ; – Η Lagarde τάσσεται κατά των περιορισμών στο εμπόριο
Αν και η κ.Lagarde δεν κατονόμασε τον Ρεπουμπλικάνο, καταστήθηκε σαφές ότι αναφερόταν στις δικές του θέσεις
Κατά των εξαγγελιών του Donald Trump για επιβολή δασμών στις εμπορικές συναλλαγές των Ηνωμένων Πολιτειών με τρίτες χώρες τάχθηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
Αν και η κ.Lagarde δεν κατονόμασε τον Ρεπουμπλικάνο, καταστήθηκε σαφές ότι αναφερόταν στις δικές του θέσεις.
Στο πλαίσιο ομιλίας της στον Καναδά, η Γαλλίδα αξιωματούχος αρχικά παραδέχτηκε ότι η Δύση, κυρίως οι εργαζόμενοι, έχει πληγεί από το χαμηλό κόστος παραγωγής χωρών όπως η Κίνα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συνέπειες είναι αντιμετωπίσιμες.
«Για δύο δεκαετίες πριν από τη δεκαετία του 2000, το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε ετησίως κατά 7%, το διπλάσιο από ότι η παγκόσμια οικονομία.
Πλέον αυτό έχει ανατραπεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.Lagarde, επισημαίνοντας πως οι «τιμωριτικές» εμπορικές πολιτικές και η αποξένωση θα κάνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.
«Ανησυχώ βαθύτατα γι’ αυτό», σχολίασε σχετικά με την υλοποίηση τέτοιων πολιτικών από τον επόμενο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στη συνέχεια, απαριθμώντας τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου, υποστήριξε πως «οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκαλούνται από την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογική αλλαγή έχουν επηρεάσει βαθύτατα ορισμένους τομείς και κλάδους, ωφελώντας παράλληλα την εκάστοτε κοινωνία στο σύνολό της», ενώ πρίσθυεσε:
«Η ιστορία μας λέει ξεκάθαρα ότι το κλείσιμο των συνόρων ή η αύξηση του προστατευτισμού δεν είναι ο σωστός τρόπος να πορευτούμε.
Πολλές χώρες δοκίμασαν αυτή τη διαδρομή και απέτυχαν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης