Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εφαρμογή τέθηκε συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία με διαμεσολάβηση Ρωσίας - ΗΠΑ

Σε εφαρμογή τέθηκε συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία με διαμεσολάβηση Ρωσίας - ΗΠΑ
Σκοπός της εκεχειρίας κατ' αρχήν είναι να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής συνδρομής, αλλά και η διεξαγωγή κοινών αμερικανο-ρωσικών επιδρομών κατά ομάδων τζιχαντιστών στη Συρία
Σε εφαρμογή τέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου 2016 πανεθνική εκεχειρία στη Συρία για την οποία διαμεσολάβησαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ, επιτρέποντας μια έστω και περιορισμένη αισιοδοξία για οριστικό τέλος των εχθροπραξιών στην πολύπαθη μεσανατολική χώρα, στην οποία μαίνεται αιματηρός υπερπενταετής εμφύλιος πόλεμος.
Η σημερινή κατάπαυση πυρός είναι η δεύτερη εντός του 2016 την οποία ενορχηστρώνουν από κοινού η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Αν και επισήμως οι δυνάμεις των ανταρτών της αντιπολίτευσης δεν έχουν δημοσίως ταχθεί υπέρ της εκεχειρίας, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα την τηρήσουν.
Από την πλευρά τους, οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου, Bashar al-Assad, ανακοίνωσαν ότι θα τηρήσουν μια «επταήμερη κατάσταση ηρεμίας» στη συριακή επικράτεια, επιφυλασσόμενες του δικαίωματος απάντησης με κάθε μορφή ισχύος πυρών ενάντια σε οποιαδήποτε παραβίαση της εκεχειρίας από «ένοπλες ομάδες».
Την υφιστάμενη εκεχειρία έχει δηλώσει πως υποστηρίζει και η Τουρκία.
Σκοπός της εκεχειρίας κατ' αρχήν είναι να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής συνδρομής σε περιοχές της Συρίας που υποφέρουν από έλλειψη φαρμάκων, τροφής και νερού, αλλά και η διεξαγωγή κοινών αμερικανο-ρωσικών επιδρομών κατά ομάδων τζιχαντιστών στη Συρία, που βεβαίως δεν καλύπτονται από τη συμφωνία εκεχειρίας.
Σε αυτές περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το Ισλαμικό Κράτος και το πρώην συριακό παρακλάδι της al Qaeda «Μέτωπο Nusra», όπως ονομαζόταν πριν τη διάρρηξη των δεσμών της με τη «μητρική» της οργάνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης