Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προσφυγικό, ασφάλεια και ανάπτυξη η ατζέντα του Τσίπρα στην ενδομεσογειακή Σύνοδο

Προσφυγικό, ασφάλεια και ανάπτυξη η ατζέντα του Τσίπρα στην ενδομεσογειακή Σύνοδο
Η κοινή αντίληψη των συμμετεχόντων για το μέλλον τη Ευρώπης δεν αποτελεί αντίβαρο στο Βορρά
Στην προσφυγική κρίση, την ασφάλεια και την ανάπτυξη θα εστιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σημερινής (9/9) ενδομεσογειακής Συνόδου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόθεση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον τη Ευρώπης, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αντίβαρο στο Βορρά, αλλά μια πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει έμφαση στο Brexit, τον ευρωσκεπτικισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς που υπάρχει αυτή τη στιγμή, εξηγώντας πως τα φαινόμενα αυτά οφείλονται στην κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, την αδυναμία της Ευρώπη να διαχειριστεί το προσφυγικό.
Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως πλέον οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και οι αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια.
Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν τουλάχιστον 22 εκατομμύρια άνεργοι, οι μισοί εκ των οποίων μακροχρόνιοι, ενώ 7,5 εκατομμύρια δε διαθέτουν ούτε τη βασική εκπαίδευση.
Ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει πως το δίλημμα ανάπτυξη ή λιτότητα έχει τελειώνει, καθώς η απάντηση είναι «ανάπτυξη».
Το ζήτημα τώρα είναι το πώς θα την κατευθύνουμε:
Η πρόταση της Αθήνας είναι δημοσιονομική σταθερότητα μαζί με δημοσιονομική ευελιξία η οποία θα έχει μία αναπτυξιακή διάσταση, ως επενδυτικό κίνητρο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κατατεθούν και οι σχετικές προτάσεις.

Ασφάλεια - Εξωτερική πολιτική

Ο πρωθυπουργό θα τονίσει πως το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών, στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση.
Λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολίτικης και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.
Χρειάζεται ένα νέο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, με διαφύλαξη του διεθνούς Δικαίου.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας θα προτείνει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Επίσης, θα επιμείνει σε στενότερη συνεργασία των χωρών αυτών στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επιδιώξουμε την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, αλλά και τη στενότερη συνεργασία απέναντι στην έξαρση της τρομοκρατίας.
Επιπλέον, απαιτείται προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων με τη βοήθεια της Frontex και της νέας ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακής.
Ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει πως πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δ. Βαλκανίων και της Τουρκίας, με βάση τα σχετικά κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την κάθε ομάδα.

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Στην κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό και το δυσανάλογο το βάρος που σηκώνουν οι χώρες της Μεσόγειου θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση με βάση τη συλλογική, την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη.
Στόχοι είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης, η αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας αλλά και η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων.
Όπως θα υπογραμμίσει ο κ. Τσίπρας, το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο, αλλά χρειάζεται μόνιμος δεσμευτικός μηχανισμό δίκαιου επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης