Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπερασπίζεται την τουρκική εισβολή στη Συρία ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg

Υπερασπίζεται την τουρκική εισβολή στη Συρία ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg
«Στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία το ΝΑΤΟ δεν παίρνει μέρος ως συμμαχία»
«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της», σχολίασε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, με αφορμή την εισβολή της Άγκυρας στη Συρία στις 24/8.
Ο κ.Stoltenberg, ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα στο πλαίσιο επαφών με την εγχώρια ηγεσία, εξήγησε πως η Τουρκία είναι η χώρα που «επηρεάζεται στο μέγιστο βαθμό από τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ».
«Στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, παίρνουν μέρος χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ δεν παίρνει μέρος ως συμμαχία.
Ωστόσο είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που σημειώνεται στην αντιμετώπιση του ISIS», συμπλήρωσε, σχετικά με τη δράση και του Διεθνή Συνασπισμού, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εμπόλεμη ζώνη.
Σε ό,τι αφορά τις τεταμένες σχέσεις ΝΑΤΟ – Μόσχας που βρίσκονται σε αντίθετο κλίμα με τη βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας, ο κ.Stoltenberg τόνισε πως «μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, εμείς είχαμε κάνει έκκληση για διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας».
«Δεν πρέπει να απομονώνουμε τη Ρωσία και πρέπει να κάνουμε διάλογο μαζί της. Συνεπώς είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση αυτή».
Στη συνέχεια εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του στην τουρκική ηγεσία σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τονίζοντας πως «πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη όσοι αναμείχθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος,, αλλά είναι επίσης σημαντικό να ακολουθηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες».
Για τη διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σχετικά με την έκδοση του ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, ο οποίος κατηγορείται από τον Tayyip Erdogan ως ο υποκινητής του πραξικοπήματος, απέφυγε να πάρει θέση, σχολιάζοντας πως «είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι σε επαφή για την καταπολέμηση του ISIS».
«ΗΤουρκία είναι και θα παραμείνει ισχυρό, αποφασιστικό και πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία χρειάζεται το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ την Τουρκία.
Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος και όχι μόνο εξ αιτίας της στρατηγικής της θέσης στο θέμα της Συρίας, αλλά και από πλευράς θεμάτων όπως η Κριμαία και η Ουκρανία.
Η Τουρκία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό εντός του ΝΑΤΟ και θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικό μέλος της Συμμαχίας», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης