Κοινωνία

Η υπόθεση του τραγουδιστή Χατζηγιάννη τώρα αρχίζει για τις φορολογικές Αρχές

Η υπόθεση του τραγουδιστή Χατζηγιάννη τώρα αρχίζει για τις φορολογικές Αρχές
Στην περίπτωση του Κύπριου καλλιτέχνη οι φορολογικές Αρχές θα αναζητήσουν το ύψος των εισοδημάτων πριν από το 2007
«Πάνε για μαλλί και θα βγουν κουρεμένοι».
Με τι φράση αυτή απαντά αξιόπιστη πηγή του υπουργείου Οικονομικών η οποία στην ουσία δεν απευθύνεται στον Μιχάλη Χατζηγιάννη αλλά σε όσους επιδιώκουν να βρουν τρόπο διαφυγής μέσω της Δικαστικής οδούς.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στην υπόθεση του καλλιτέχνη είναι αρκετά καθαρή για τις φορολογικές Αρχές.
Και διευκρίνισε ότι τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όπως να επιστρέψει η εφορία χρήματα στον κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Το έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι στην ουσία τώρα αρχίζει η υπόθεση του Μιχάλη Χατζηγιάννη καθώς προστέθηκαν καινούργια στοιχεία και κυρίως CD που περιέχουν την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών.
Στην ουσία της υπόθεσης Χατζηγιάννη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν ακυρώνει τις έως τώρα ενέργειες τoυ φορολογικού ελέγχου τουναντίον η απόφαση ορίζει ότι ο έλεγχος πρέπει να εστιασθεί ανά φορολογικό έτος και όχι στο σύνολο μιας πενταετίας.
Όπως εξηγούν, το δικαστήριο βασιζόμενο σε παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε ότι είναι παράνομο να αθροίζεται το σύνολο του εισοδήματος που δεν δικαιολογείται σε μια φορολογική χρήση, αλλά θα πρέπει να επιμερίζεται κατά το έτος το οποίο αποκτήθηκε.
Οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές άλλαξαν τον τρόπο ελέγχου ο οποίος πλέον εστιάζεται ανά έτος ενώ έχει καταργηθεί η έκδοση φύλου στο οποίο περιλαμβάνεται το άθροισμα των ετών.
Για παράδειγμα, όπως σημειώνουν, ένας φορολογούμενος έστειλε το 2010 ένα έμβασμα ενός εκατομμυρίου ευρώ στο εξωτερικό.
Για κάθε ένα από τα προηγούμενα πέντε έτη, δηλαδή από το 2006 έως το 2010 υπολογίστηκε το ποσό που περισσεύει στον ελεγχόμενο όταν από το δηλωμένο εισόδημα του φορολογούμενου αφαιρεθούν οι δαπάνες και τα τεκμήρια διαβίωσης.
Ας υποθέσουμε ότι σε κάθε έτος περισσεύει το ποσό των 50.000 δηλαδή συνολικά στην 5ετία το ποσό ων 250.000 ευρώ. Επειδή το έμβασμα ήταν ύψους 500.000 η φορολογική διοίκηση αφαιρούσε τα 250.000 ευρώ που δικαιολογούνταν και "χρέωνε" τα 250.000 ευρώ ως αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας στο έτος του εμβάσματος.
Στην περίπτωση του Κύπριου καλλιτέχνη οι φορολογικές Αρχές θα αναζητήσουν το ύψος των εισοδημάτων πριν από το 2007 τα οποία πρέπει να καλύπτουν την εξόφληση προθεσμιακού συμβολαίου που έγινε το 2010.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης