Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Ανέφικτος ο στόχος μείωσης των NPLs κατά 50 δισ. σε 3 χρόνια στις ελληνικές τράπεζες

Commerzbank: Ανέφικτος ο στόχος μείωσης των NPLs κατά 50 δισ. σε 3 χρόνια στις ελληνικές τράπεζες
Η μαζική πώληση των NPLs θα ήταν προτιμότερη αλλά σίγουρα θα πλήξει τα κεφάλαια των τραπεζών και ίσως όχι όλες αλλά κάποιες από τις τράπεζες στην Ελλάδα, χρειαστεί νέα κεφάλαια.
Ο στόχος για μείωση κατά 50 δισεκ. των NPLs στην επόμενη 3ετία στις ελληνικές τράπεζες είναι ανέφικτος και θα χρειαστεί ριζική επαναξιολόγηση της στρατηγικής που ακολουθείται αναφέρει πεπειραμένο στέλεχος στα προβληματικά δάνεια της μεγάλης Γερμανικής τράπεζας Commerzbank.
Μάλιστα διευκρινίζει ότι στην επόμενη 3ετία αν μειωθούν τα NPLs κατά 16-18 δισεκ. – και όχι 50 δισεκ. – μάλλον θα είναι…και επιτυχία.
Μιλώντας στο bankingnews παρουσιάζει μια προσέγγιση η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής «χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν με πολύ οξύ τρόπο την αύξηση των προβληματικών δανείων.
Στην Ιταλία τα προβληματικά δάνεια αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα στο 60%.
Και στις δύο χώρες προσεγγίζουν το πρόβλημα περιφεριακά και όχι στην πηγή του κακού.
Η επίλυση του προβλήματος έχεις πολλές διαστάσεις.

Διάσταση πρώτη μέτοχοι τραπεζών
Οι μέτοχοι θέλουν την αξία της επένδυσης τους να αυξάνεται.
Ωστόσο ένα ερώτημα πρέπει να απαντηθεί η αξία των τραπεζών γιατί είναι 0,20 επί των κεφαλαίων τους και όχι 1 φορά το P/BV;
Οι τράπεζες θα έπρεπε να έχουν χρηματιστηριακή αξία όσο και τα κεφάλαια τους P/BV 1 αλλά αυτό δεν συμβαίνει και δεν συμβαίνει ειδικά σε Ιταλία και Ελλάδα λόγω των προβληματικών δανείων…και όχι μόνο

Διάσταση δεύτερη κοινωνική πολιτική
Τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα οι πωλήσεις NPLs προβληματικών δανείων θα γίνει με το σταγονόμετρο με στόχο να αποτραπούν οι κοινωνικές αντιδράσεις.
Π.χ. αν βγουν προς πλειστηριασμό 5.000 ακίνητα εύπορων κάθε κυβέρνηση ξέρει πώς να το διαχειριστεί.
Αν πουληθούν σπίτια μαζικά τότε θα υπάρξει κοινωνική ένταση.
Στην Ελλάδα π.χ. θα υπάρξει ένα σχήμα haircut στα κόκκινα δάνεια από 30% έως 45% και πλειστηριασμοί ακινήτων περίπου 3.000 με 4.000.

Διάσταση τρίτη τραπεζική λογική
Η εμπειρία αποδεικνύει ότι το haircut μπορεί να είναι μια καλή λύση για τους δανειολήπτες που δεν πληρώνουν αλλά ηθικά και πρακτικά είναι μια ανέντιμη λύση για τους άλλους… που πληρώνουν.
Σκεφθείτε ένας με 100 χιλ δάνειο πληρώνει κανονικά και ένας άλλος με 100 χιλ δάνειο δεν πληρώνει.
Ο δανειολήπτης που πληρώνει δεν έχει καμία ανταμοιβή και ο δανειολήπτης που δεν πληρώνει θα βρεθεί με -45% κούρεμα δανείου.
Οι τράπεζες στα κουρέματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές ειδικά όταν αξιολογούν, προβλέψεις, αξία εγγυήσεων και σχεδιάζουν να επαναφέρουν στην ζωή μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το μοντέλο λύσης που υιοθετείται στην Ελλάδα είναι ο λάθος δρόμος ή κατά το ορθότερο είναι ημιτελής λύση.
Προσεχώς θα θεσπιστεί στην Ελλάδα το πλαίσιο ώστε οι τράπεζες να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην διαχείριση των NPLs χωρίς να υπάρχει ο φόβος των δικαστικών εμπλοκών.
Όμως σε μια χώρα όπου έχει βυθιστεί στην ύφεση είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των NPLs.
Η μαζική πώληση των NPLs θα ήταν προτιμότερη αλλά σίγουρα θα πλήξει τα κεφάλαια των τραπεζών και ίσως όχι όλες αλλά κάποιες από τις τράπεζες στην Ελλάδα, χρειαστεί νέα κεφάλαια.

Το συμπέρασμα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 115 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και περίπου 90 δισεκ. NPLs.
Ο επίσημος στόχος είναι τα 90 να γίνουν 40 δισεκ. το 2019.
Ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί.
Αντιθέτως το μέγιστο που θα μπορούσε να συμβεί είναι μείωση των NPLs 16 με 18 δισεκ. σε βάθος 3 ετών.
Ένα στοιχείο που επίσης πρέπει να αξιολογηθεί είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες πιεζόμενες να δείξουν αποτελέσματα στην μείωση των NPLs κάνουν πολλά λάθη με κυριότερο επιλέγουν λάθος συνεργάτες.
Πόσοι πιστεύετε ότι ξέρουν πραγματικά να διαχειρίζονται NPLs σε μια οικονομία με ύφεση και ειδικά ορισμένες εταιρίες ή funds;
Από τους 100 που εμφανίζονται ως ειδικοί είναι αμφίβολο αν ξέρουν οι 5…. »

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης