Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Tην ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα ζητούν πολλοί νεαροί ακτιβιστές

Guardian: Tην ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα ζητούν πολλοί νεαροί ακτιβιστές
Aνεξάρτητοι ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ ζητούν την πλήρη απόσχιση από την Κίνα
Νέοι ανεξάρτητοι ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ ζητούν την πλήρη απόσχιση από την Κίνα και θα πάρουν μέρος στις εκλογές με στόχο να κερδίσουν έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο, όπως αναφέρει ο Guardian.
Έκαναν μεγάλη καμπάνια μέχρι και την τελευταία στιγμή για να προσελκύσουν ψηφοφόρους και υπολογίζεται ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα αγγίξει το 40%, δηλαδή, θα προσέλθουν στις κάλπες 1,5 εκ. άνθρωποι.
Αλλά τα κέρδη των νέων ακτιβιστών μπορεί να διασπάσουν την ψήφο για τα φιλοδημοκρατικά κόμματα προς όφελος εκείνων που είναι υπέρ του Πεκίνου.
Οι περισσότεροι φιλοδημοκράτες πολιτικοί δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση από το Πεκίνο και πολλοί μπορεί να χάσουν τις έδρες τους από ψηφοφόρους που θα προτιμήσουν πιο ριζοσπαστικά γκρουπ.
Αν οι δημοκράτες χάσουν τέσσερις έδρες συνολικά, δεν θα έχουν το 1/3 που απαιτείται στη Βουλή για να ασκούν βέτο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προκύψει ένα κοινοβούλιο, ακόμα πιο φιλικό προς το Πεκίνο.
Οι φόβοι ότι οι ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ μπορεί να χαθούν αυξήθηκαν από τότε που εξαφανίστηκαν από τα βιβλιοπωλεία βιβλία με αιχμηρούς τίτλους για πολιτικούς του Πεκίνου.
Τώρα πολλοί νέοι πολιτικοί ζητούν την πλήρη απόσχιση από την Κίνα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι το Χονγκ Κονγκ πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του με ένα δημοψήφισμα.
Οι πιο ριζοσπαστικοί αποκλείστηκαν από τις εκλογές της Κυριακής (4/9), κάτι που προκάλεσε μεγάλο θυμό στην κοινή γνώμη.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κάποιοι που είναι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης μπορεί να κερδίσουν έδρες, αλλά ο πολιτικός αναλυτής Joseph Cheng λέει ότι περιμένει νέα πρόσωπα στο κοινοβούλιο.
«Αυτές οι εκλογές μπορεί να χαρακτηριστούν από μία αλλαγή γενιάς πολιτικών και πολιτικών ηγετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μία 30χρονη ψηφοφόρος λέει ότι είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά ένας 21χρονος αν και υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεωρεί πως η κουβέντα για ανεξαρτησία πάει πολύ μακριά.
Ακόμα και αν οι τοπικιστικές κερδίσουν έδρες, δύσκολα θα αλλάξουν τις ισορροπίες ή, θα πάρουν πλειοψηφία.
Τα 40 από τα 70 μέλη του κοινοβουλίου εκλέγονται απευθείας από τον κόσμο, ενώ τα άλλα 30 από κάποιες ειδικές ομάδες που εκπροσωπούν επιχειρηματικούς και κοινωνικούς τομείς.
Αυτές οι 30 έδρες πάνε παραδοσιακά σε πολιτικούς φίλα προσκείμενους προς το Πεκίνο.
Ο αντιδημοφιλής ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Leung Chun ying περιέγραψε τις εκλογές ως δημοκρατικές, αλλά αποδοκιμάστηκε έξω από το εκλογικό του κέντρο.
Πολιτικοί του αντίπαλοι του πέταξαν ένα σάντουιτς με τόνο σε μία συμβολική κίνηση γιατί οι γηραιότεροι άνθρωποι δεν έχουν τα χρήματα για ένα τέτοιο πρωινό και το ταξικό χάσμα διευρύνεται.
Με τις τιμές σταθερές και τους μισθούς να μειώνονται υπάρχει ανησυχία από τους κατοίκους που λένε ότι πρέπει να αφήσουμε τις πολιτικές στην άκρη και να ασχοληθούμε με τις κοινότητες που δοκιμάζονται.
«Ελπίζω ο κόσμος να καθίσει κάτω και να μιλήσει χωρίς να γινόμαστε ακραίοι» ανέφερε ένας 72χρονος.
Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν στις 3:30 τα ξημερώματα και τα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Δευτέρας 5/9.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης