Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: H κυβέρνηση δεν εμφανίζει κόπωση - Οι φόροι έχουν αγγίξει τα όρια αντοχής της κοινωνίας

Σκουρλέτης: H κυβέρνηση δεν εμφανίζει κόπωση - Οι φόροι έχουν αγγίξει τα όρια αντοχής της κοινωνίας
«Ο δρόμος για την απαλλαγή από τα μνημόνια είναι δύσβατος», αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης
"Η κυβέρνηση στο σύνολο της δεν εμφανίζει σημάδια κόπωσης", υπογραμμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontranews.
Ωστόσο, σημειώνει πως «αν αποφασισθεί κάποιου είδους ανασχηματισμός φαντάζομαι πως θα γίνει με κριτήριο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».
Ο υπουργός τονίζει ακόμη ότι «η φορολογική επιβάρυνση έχει αγγίξει τα όρια αντοχής της κοινωνίας, δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή επιπλέον επιβάρυνση», εκφράζοντας την εκτίμησή του πως «από εδώ και πέρα θα μιλάμε για μέτρα ελάφρυνσης και μόνο».
Κληθείς να απαντήσει για το πιο μήνυμα πρέπει να στείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τονίζει ότι «η ειλικρινής χωρίς ωραιοποιήσεις παρουσίαση της πορείας της χώρας από τις εκλογές μέχρι σήμερα θα αποτελέσει τον καμβά της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ.
Πετύχαμε πολλά, όχι όσα θα θέλαμε, υπάρχουν δυσκολίες μπροστά μας, δεν είμαστε οι γεννήτορες του εφαρμοζόμενου προγράμματος, εκτιμούμε πως τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, χωρίς βεβαιότητες πιστεύουμε πως θα πετύχουμε».
Περαιτέρω, ξεκαθαρίζει ότι το θέμα του 17% της ΔΕΗ δεν είναι στον κατάλογο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης και άρα δεν αναμένεται κάποια συζήτηση μέσα στον Σεπτέμβριο.
«Είναι βέβαια αλήθεια πως κληρονομήσαμε το θέμα αυτό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πρόθεση όμως της κυβέρνησής μας είναι να μεταφέρουμε το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας  περιουσίας ακυρώνοντας την πώλησή του», αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης και προσθέτει ότι «δεν εξυπηρετεί τίποτα η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση παρά μόνο μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή».
Κατά τον ίδιο, «το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στον αντίποδα της πολιτικής που ασκήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησής του, όπως εξάλλου φάνηκε με το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, όπου υιοθετήθηκε η δική μας άποψη.
Δίκτυα και μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις είναι σπουδαία εργαλεία για ότι έρχεται και η αξιοποίησή τους είναι επιβεβλημένη».
Τόνισε δε, πως «η διαπραγμάτευση είναι μια διαρκής σχέση αντιπαλότητας με συμβιβασμούς, μικρές νίκες και υποχωρήσεις», αλλά και πως «βεβαιότητες δεν υπάρχουν και έχει φανεί πως ο δρόμος για την απαλλαγή από τα μνημόνια είναι δύσβατος».
Για τα εργασιακά δεν απέκλεισε από ορισμένες πλευρές να διατυπωθούν ακραίες απαιτήσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα πείσει τους περισσότερους να προσέλθουν με μια διάθεση συνεννόησης.
Όπως είπε, «οι συνολικότερες ευρωπαϊκές εξελίξεις δεν επιτρέπουν ακρότητες από την πλευρά των θεσμών.
Ιδιαίτερα  στα θέματα των εργασιακών πρέπει η χώρα να πάψει να είναι το πειραματόζωο εφαρμογής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πρακτικών.
Η έννοια της συλλογικής διαπραγμάτευσης πρέπει να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο σε μια προσπάθεια περιορισμού της ζημιάς που έχει επιφέρει η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων».
Ακόμη, ανέφερε ότι στην υπόθεση τους χρέους έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα που σχετίζονται με το γεγονός ότι όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πως κάτι πρέπει να γίνει για την απομείωσή του, ενώ μιλώντας για το νέο τηλεοπτικό τοπίο σημείωσε ότι «η εφαρμογή του νέου νόμου για την αδειοδότηση σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το χώρο της ενημέρωσης αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία μιας και η ενημέρωση αποτελεί μια βασική παράμετρο στην λειτουργία της.
Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα κατά της ανομίας και της διαπλοκής.
Επιτέλους οι καναλάρχες παύουν να δρουν ανεξέλεγκτα και μπαίνουν κανόνες».
Τέλος, στο αίτημα περί εκλογών της ΝΔ, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι «δημιούργησε μια τεράστια απόσταση ανάμεσα σε αυτήν και τον κόσμο», προσθέτοντας ότι  είναι ένα αίτημα μακριά από τις ανάγκες της  συγκυρίας, του λαού και της χώρας.
«Το γεγονός ότι το αναφέρει όλο και πιο αραιά δείχνει πως έχει συνειδητοποιηθεί ότι δεν περπατάει μέσα στον ίδιο το λαό.
Ας σταματήσουν λοιπόν να κάνουν τους τζάμπα μάγκες και ας πουν κάτι σοβαρό», υπογράμμισε ο υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης