Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Δεν ήθελε το Brexit o Putin για να υπονομεύσει την Ευρώπη, δηλώνει ο Ρώσος αναπλ. πρωθυπουργός

Guardian:  Δεν ήθελε το Brexit o Putin για να υπονομεύσει την Ευρώπη, δηλώνει ο Ρώσος αναπλ. πρωθυπουργός
Διαδηλώσεις υπέρ της παραμονής στην ΕΕ το Σάββατο 3/9 στη Βρετανία
Το Brexit έχει αποδυναμώσει την Ευρώπη, προειδοποιεί ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αrkady Dvorkovich, όπως αναφέρει ο Guardian.
Τη στιγμή που οι φιλοευρωπαϊστές σχεδιάζουν πορείες διαμαρτυρίας το Σάββατο 3/9 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Dvorkovich είπε σε πρόγραμμα του BBC ότι «η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρώπη, κάνει την Ευρώπη λίγο πιο αδύναμη αυτή την περίοδο, ενώ και η όλη διαδικασία αποχώρησης είναι δύσκολη και μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητα».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «για τη Ρωσία είναι σημαντικό να είναι δυνατή η Ευρώπη, γιατί δεν θέλουμε αδύνατους εταίρους, αλλά δυνατούς έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον ρώσικο και τον ευρωπαϊκό λαό».
Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, υποστήριξε ότι «οι δυνατοί πολιτικοί κάνουν την Ευρώπη έναν μεγάλο παίκτη στο διεθνές στερέωμα, ενώ μεμονωμένα κράτη δεν μπορούν να επηρεάσουν τις διεθνείς πολιτικές, όπως η ενωμένη Ευρώπη».
Ο Dvorkovich αρνήθηκε ότι ο Putin ήθελε το Brexit για να αποδυναμώσει την Ευρώπη και να σταματήσουν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
«Δεν είναι αλήθεια» είπε κατηγορηματικά και εξήγησε ότι «καταρχήν, δεν έχουμε γνώμη για το αν θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει ή, να φύγει από την Ευρώπη, είναι μία υπόθεση που αφορά τη Βρετανία και την ΕΕ, η Ρωσία δεν είναι ένας παίκτης σε αυτό το παιχνίδι».
«Δεύτερον, οι κυρώσεις δεν υπάρχουν εξαιτίας των βρετανικών πολιτικών, αλλά είναι απόρροια της επίδρασης των ΗΠΑ και της συνολικής συμπεριφοράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τα γεγονότα στην Ουκρανία» συμπλήρωσε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας και τη συγκεκριμένη συμπεριφορά λανθασμένη.
Οι δηλώσεις του έρχονται σε μία περίοδο που διοργανώνονται πορείες και συγκεντρώσεις υπέρ της Ευρώπης στη Βρετανία.
Στην επέτειο για το ξέσπασμα του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, θα γίνουν το Σάββατο 3/9 διαδηλώσεις στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Μπίρμιγχαμ, την Οξφόρδη και το Κέμπριτζ με αίτημα το πάγωμα της διαδικασίας του Brexit.
Οι πορείες στηρίζουν τη διατήρηση των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι διαδηλωτές θέλουν να σταματήσουν την κυβέρνηση από το να ενεργοποιήσει επίσημα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας που προβλέπει δύο χρόνια προθεσμίας για την αποχώρηση από την ΕΕ και στηρίζεται από βουλευτές των Εργατικών (Chuka Umunna), των Πρασίνων (Caroline Lucas) και κωμικούς (Eddie Izzard, Josie Long).
Οι διαδηλώσεις ζητούν επίσης από τους κυβερνώντες να συμβουλεύονται το κοινό περισσότερο σε όλα τα βήματα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Οι συγκεντρώσεις ήρθαν μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο έλεγχος του μεταναστευτικού θα αποτελέσει ένα βασικό μέρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit και ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τους όρους της αποχώρησης από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης