Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Τον στρατό στους δρόμους κατέβασε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Duterte μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Guardian: Τον στρατό στους δρόμους κατέβασε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Duterte μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις
Ο Duterte θεωρεί ότι πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να κρύβονται καρτέλ ναρκωτικών και όχι το Ισλαμικό Κράτος
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις σε αστικά κέντρα της χώρας για να βοηθήσουν την αστυνομία και να αυξηθούν οι περιπολίες μετά τη βομβιστική επίθεση του ISIS στη γενέτειρά του, το Davao, όπου σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 70, όπως γράφει ο Guardian.
Ο Duterte ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για επιβολή στρατιωτικού νόμου και εξήγησε ότι «είναι μία έκτακτη κατάσταση και έχω τη δικαιοδοσία να επιτρέψω στις δυνάμεις ασφαλείας να διεξάγουν έρευνες».
Ο ίδιος δεν πείθεται από την ανάληψη της ευθύνης από το ΙSIS για τις εκρήξεις σε μία αγορά και ένα ξενοδοχείο και ερευνά για πιθανούς υπόπτους και στα καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών.
«Προσπαθούμε να διαχειριστούμε μία κρίση και μία κρίση σε αυτή τη χώρα περιλαμβάνει τα ναρκωτικά, τους φόνους και μία κατάσταση ανομίας και βίας» ανέφερε ο Duterte, που ήταν δήμαρχος του Davao, πριν γίνει πρόεδρος.
Η έκρηξη στην πόλη των 2 εκ. ανθρώπων που βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα, σημειώθηκε τη στιγμή που οι δυνάμεις των Φιλιππίνων ήταν σε συναγερμό και έκαναν επίθεση στους εξτρεμιστές του Abu Sayyaf στην επαρχία Sulu στα νότια.
Οι εχθροπραξίες εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι μαχητές αποκεφάλισαν έναν χωρικό που είχαν απαγάγει.
Οι μαχητές απείλησαν με μία αδιευκρίνιστη επίθεση, όταν ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 30 από αυτούς στις εχθροπραξίες.
Ο Rami, o γαμπρός του Mohammad Said, ενός από τους εγκεφάλους των μαχητών, σκοτώθηκε στη συγκεκριμένη επιχείρηση στη Sulu.
Ο αντιδήμαρχος του Davao, Paulo Duterte, γιος του προέδρου, είπε ότι μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, απείλησαν την πόλη.
Μερικοί από τους μαχητές του Abu Sayyaf που είναι επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες ως τρομοκράτης για βομβιστικές επιθέσεις, απαγωγές και αποκεφαλισμούς έχουν δηλώσει σύμμαχοι του ISIS.
Ο στρατός υποστηρίζει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για συνεργασία των δύο πλευρών, ενώ ο γραμματέας επικοινωνίας της κυβέρνησης Martin Andanar είπε ότι η βόμβα είχε κατασκευαστεί από ένα γουδί και γιατροί ανέφεραν ότι αρκετά από τα θύματα έφεραν τραύματα από οβίδα.
Ο 50χρονος Armando Morales είπε ότι η έκρηξη τον πέταξε από την καρέκλα του και πως είδε τουλάχιστον δέκα άτομα να κείτονται τραυματισμένα στο έδαφος, κυρίως μασέρ και πελάτες τους.
Οι αρχές των Φιλιππίνων συνεχίζουν τις έρευνες και οι ΗΠΑ θα συνδράμουν σε αυτές αν χρειαστεί.
Ο Barack Obama θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον Duterte κατά τη συνάντησή τους την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας στο Λάος.
Οι αντάρτες κομμουνιστές που βρίσκονται σε διαμάχη με το καθεστώς από το 1968, διατηρούν παρουσία σε αγροτικές περιοχές κοντά στο Davao.
Ο Duterte έγινε γνωστός όταν επέβαλε την ειρήνη και την τάξη στο Davao με σκληροπυρηνικές πολιτικές ασφαλείας και παραβαίνοντας τοπικές συμφωνίες με μουσουλμάνους και κομμουνιστές αντάρτες.
Παρόλα αυτά το 2003 δύο βομβιστικές επιθέσεις, οι οποίες αποδόθηκαν στους αντάρτες μουσουλμάνους στο αεροδρόμιο και το λιμάνι του Davao στοίχισαν τη ζωή σε 40 ανθρώπους.
Ο Duterte επιδιώκει ειρηνευτικές συνομιλίες με τα δύο κύρια γκρουπ μουσουλμάνων ανταρτών τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Οι αρχηγοί τους υποστηρίζουν ότι θέλουν μία ειρήνη διαρκείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης