Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι γερμανικές εκλογές θα υποχρεώσουν τη Merkel σε σκληρή μεταναστευτική πολιτική

Goldman Sachs: Οι γερμανικές εκλογές θα υποχρεώσουν τη Merkel σε σκληρή μεταναστευτική πολιτική
Οι τρέχουσες μηνιαίες μεταναστευτικές ροές είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν το 2014, και εμφανίζονται πολιτικά διαχειρίσιμες
Εν όψει των επερχόμενων εκλογικών προκλήσεων που κορυφώνονται με τις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου το φθινόπωρο στη Γερμανία, η Goldman Sachs αναμένει ότι η Α. Merkel θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να αναχαιτίσει την εισροή μεταναστών στη Γερμανία, ενώ συνεχίζει να δέχεται και να υποστηρίζει τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται ήδη εκεί.
Όπως αναφέρεται σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, μετά τη μαζική ροή μεταναστών την ίδια εποχή το 2015, οι προσφυγές και μεταναστευτικές ροές στην ΕΕ αποτέλεσαν τη βασική κινητήρια δύναμη των εξελίξεων στην ΕΕ το 2016, από οικονομικής και -το πιο σημαντικό- από πολιτικής άποψης.
Παράλληλα, η Goldman Sachs αναφέρει ότι η ροή των μεταναστών σε όλη τη Μεσόγειο έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από την Άνοιξη του 2016, κυρίως λόγο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
Οι τρέχουσες μηνιαίες μεταναστευτικές ροές είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν το 2014, και εμφανίζονται πολιτικά διαχειρίσιμες.
Αλλά η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βασίζεται σε δύο πυλώνες: τις αλλαγές στους τουρκικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους αλλά και στη χαλάρωση των απαιτήσεων για την χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες.
«Στην αρχή του έτους, προσδιορίσαμε την εισροή των προσφύγων και των άλλων μεταναστών στην ΕΕ ως έναν από τους βασικούς παράγοντες που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του κατά το 2016» αναφέρει η Goldman Sachs.
Αναφορικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του μεταναστευτικού, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η εισροή των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θα επηρεάσει τη δημοσιονομική δυναμική και ως εκ τούτου -και άλλα ισοδύναμα πράγματα- την ανθεκτικότητα της ζήτησης στη ζώνη του ευρώ.
Πιο μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στην προσφορά: ευνοϊκές, εάν οι πρόσφυγες έχουν επιτυχώς ολοκληρωμένες και μισθωτές δραστηριότητας, αλλά δυσμενείς πρέπει εάν αποτελέσουν βάρος για την υπόλοιπη οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης