Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lagarde: Δε συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή δεν πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις

Lagarde: Δε συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή δεν πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις
H Lagarde περιέγραψε τις συνολικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία ως «ελαφρά φθίνουσα ανάπτυξη, εύθραυστη, αδύναμη και σίγουρα μη ενισχυόμενη από το εμπόριο»
Ενθαρρυμένη από τις πρόσφατες προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα εμφανίστηκε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ενόψει της συνεδρίασης της G20 στην Κίνα.
Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι η νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις θα ψηφισθεί και θα εφαρμοστεί σύντομα.
Ωστόσο, όπως η ίδια δήλωσε, το ΔΝΤ δεν είναι ακόμα έτοιμο να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
«Δεν μετέχουμε στο πρόγραμμα, επειδή έχω πει επανειλημμένα ότι αυτό πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη.
Πρώτον, πρέπει να υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ένα χρέος που να είναι βιώσιμο με βάση τους κανόνες και τις μετρήσεις μας και αυτό δεν ισχύει τώρα», σημείωσε.

Παγκόσμιες προοπτικές και Brexit

Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου προειδοποίησε πως το ΔΝΤ πιθανότατα θα αναθεωρήσει ξανά πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς οι οικονομικές προοπτικές περιορίζονται από την αδύναμη ζήτηση, την κάμψη του εμπορίου και των επενδύσεων και την αυξανόμενη ανισότητα.
Όπως η ίδια ανέφερε στο Reuters, οι ηγέτες της ομάδας G20 οφείλουν να κάνουν πολύ περισσότερα για να δώσουν ώθηση στη ζήτηση, να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για το εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση και να καταπολεμήσουν την ανισότητα.
Και ενώ σημαντικές απειλές για την παγκόσμια οικονομία δεν έχουν υλοποιηθεί ως τώρα, όπως η ύφεση λόγω της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή η κατάρρευση της κινεζικής ανάπτυξης, η Lagarde περιέγραψε τις συνολικές προοπτικές ως «ελαφρά φθίνουσα ανάπτυξη, εύθραυστη, αδύναμη και σίγουρα μη ενισχυόμενη από το εμπόριο».
«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το Brexit δεν είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια κρίση που περιμέναμε, ότι η κινεζική μετάβαση προχωρά αρκετά καλά και ότι οι χαμηλές τιμές των βασικών προϊόντων έχουν αυξηθεί λίγο», σημείωσε η ίδια, τονίζοντας ότι «έτσι είναι στην επιφάνεια», είπε η Lagarde, προσθέτοντας «εντούτοις, όταν κοιτάξει βαθιά στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης, στο αναπτυξιακό δυναμικό, στην παραγωγικότητα, τα σήματα που λαμβάνει δεν είναι πολύ θετικά και εμείς (ΔΝΤ) θα προχωρήσουμε μάλλον σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών μας για την ανάπτυξη το 2016».

Δάνειο ΔΝΤ στην Αίγυπτο και Ουκρανία

Η Lagarde δήλωσε, επίσης, ότι θα περάσει τις επόμενες ημέρες μιλώντας με ανώτερους αξιωματούχους σε διάφορες χώρες για να τους πείσει να συνεισφέρουν στη διμερή χρηματοδότηση για τη στήριξη της Αιγύπτου με περίπου 5-6 δισ. δολαρίων
Τα κεφάλαια απαιτούνται ώστε να μπορέσει το δάνειο των 12 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
«Το γεγονός ότι η Αίγυπτος έχει πλέον φτάσει σε συμφωνία με το ΔΝΤ αποτελεί ένδειξη ότι λαμβάνουν την οικονομική τους αναδιάρθρωση, τους οικονομικούς τους στόχους σοβαρά, και αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει είτε φιλικές γειτονικές χώρες ή άλλους εταίρους να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση», είπε χαρακτηριστικά.
Η Lagarde εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι το συμβούλιο του ΔΝΤ θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος για την Ουκρανία τις προσεχείς εβδομάδες και θα απελευθερώσει την επόμενη δόση για τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης