Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Μετά τον θρήνο, αρχίζει έρευνα στην Ιταλία για την κατάρρευση κάποιων κτιρίων

Guardian: Μετά τον θρήνο, αρχίζει έρευνα στην Ιταλία για την κατάρρευση κάποιων κτιρίων
Θα εξεταστεί αν είχαν χτιστεί σύμφωνα με τις αντισεισμικές προδιαγραφές
Οι Ιταλοί δικαστές καλούνται να διερευνήσουν αν οι εταιρίες αγνόησαν τους αντισεισμικούς κανονισμούς, όταν αναπαλαίωσαν δημόσια κτίρια, όπως ένα σχολείο στο Amatrice που κατέρρευσε, γράφει ο Guardian.
«Ο καθένας υποπτεύεται ότι αυτή η τραγωδία δεν ήταν μόνο ένα θέλημα της μοίρας» λέει ο Giusepe Saieva επικεφαλής εισαγγελέας του Rieti, βόρεια της Ρώμης, ο οποίος ηγείται της έρευνας.
«Το καθήκον μας είναι να εξακριβωθεί αν υπήρχε ευθύνη και ανθρώπινη ενοχή» εξήγησε ο ίδιος.
Στην Ιταλία κηρύχθηκε εθνικό πένθος το Σάββατο 27/8 και στο Ascoli Piceno έγιναν μέσα σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία του προέδρου Μatarella και του πρωθυπουργού Renzi, οι κηδείες πολλών θυμάτων.
Η δικαστική έρευνα εστιάζεται στο δημοτικό σχολείο στο Amatrice, την πόλη στην οποία έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό εντάσεως 6,2 Ρίχτερ 224 άνθρωποι από τους 291 συνολικά.
Το σχολείο ανακαινίστηκε το 2012 από έναν συνεταιρισμό κατασκευαστών, που έλαβε 700 χιλ. ευρώ από το δημοτικό συμβούλιο του Amatrice για να το χτίσει με αντισεισμικές προδιαγραφές, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.
Η έρευνα επικεντρώνεται και στο καμπαναριό της εκκλησίας σε μία πόλη κοντά στο Amatrice, όπου μία οικογένεια τεσσάρων ανθρώπων σκοτώθηκε, όταν έπεσε πάνω στο σπίτι τους.
Υποτίθεται ότι είχε αναπαλαιωθεί με αντισεισμικά στάνταρντ και με δημόσια χρηματοδότηση.
Ιδιοκτήτες σπιτιών που οι κατασκευαστικές εταιρίες παρέβλεψαν τους αντισεισμικούς κανόνες θα μπορούσαν να λάβουν αποζημίωση.
Άλλοι, που έκαναν, όμως, επεκτάσεις στα σπίτια τους, χωρίς αντισεισμικά στάνταρντ θα μπορούσαν να διωχθούν για την πρόκληση θανάτων.
Οι αστυνομικοί φρουρούν ό,τι απέμεινε από το δημαρχείο του Amatrice για να εμποδίσουν την αφαίρεση δημοτικών εγγράφων, τα οποία δείχνουν ποιες εταιρίες είχαν πάρει συμβόλαια.
Στην προσπάθειά του να ανακτήσει τη δημοφιλία του, ο Renzi είναι αποφασισμένος να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε αυτή την καταστροφή.
Ο επικεφαλής πολιτικής προστασίας Fabricio Curcio πήρε τα εύσημα για τις προσπάθειες διάσωσης από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές, που έσωσαν τις ζωές 238 ανθρώπων, οι οποίοι ανασύρθηκαν από τα ερείπια.
Πάνω από 2.500 είναι οι άστεγοι και ζουν  σε σκηνές, ενώ σύντομα ο καιρός θα αρχίσει να γίνεται πιο κρύος.
Η κυβέρνηση θέλει να ικανοποιήσει το αίτημα του δημάρχου του Amatrice, Sergio Pirozzi και κα ξαναχτιστεί το κέντρο της πόλης, αντί να γίνει μία δορυφορική πόλη όπως συνέβη στην L’Aquila μετά τον σεισμό του 2009.
Τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι που έμειναν άστεγοι στην L’Aquila διαμένουν σε προσωρινή στέγη ακόμα.
«Δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας» υποσχέθηκε ο Matarella σε ανθρώπους που έμειναν άστεγοι, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τους καταυλισμούς τους στο Ascoli Piceno για να παραβρεθούν στις κηδείες.
«Θα ξαναχτίσουμε τα σπίτια και τις εκκλησίες μας, όλοι μαζί θα δώσουμε πάλι ζωή στις κοινότητές μας, αρχίζοντας από τις παραδόσεις μας» είπε ο αρχιεπίσκοπος του Ascoli Piceno Giovanni D’ Ercole
Για να διασφαλίσει ότι θα αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς ο Renzi ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία να παρακολουθεί τη χρηματοδότηση για τις ανακατασκευές.
Ο εθνικός εισαγγελέας για την καταπολέμηση της μαφίας Franco Roberti είπε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια, τον έλεγχο, απλές διαδικασίες και να εμπιστευτούμε ανθρώπους αποδεδειγμένα έντιμους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης