Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δύσκολο πολιτικά το φθινόπωρο για όλους – Κρίνεται η τύχη των πρωταγωνιστών

Δύσκολο πολιτικά το φθινόπωρο για όλους – Κρίνεται η τύχη των πρωταγωνιστών
Εύθραυστες ισορροπίες σε ένα ασφυκτικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την επόμενη ημέρα και την «τύχη» των πρωταγωνιστών της εγχώριας πολιτικής σκηνής.
Μια και οι αποφάσεις και οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν κατά τη διάρκεια του φετινού φθινοπώρου, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, είναι ικανές να αλλάξουν άρδην τις σημερινές ισορροπίες.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του εξαιρετικά δύσκολες ημέρες και πολλά, απαιτητικά «μέτωπα» που ζητούν απαντήσεις.
Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, η έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ, το θέμα της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η «τύχη» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η πορεία της οικονομίας αλλά και η εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος είναι μερικά μόνο από τα πλέον «καυτά» θέματα, στα οποία η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει όχι μόνο να ανταποκριθούν αλλά και να βρουν τις βέλτιστες δυνατές λύσεις.
Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου η ήδη φθαρμένη εικόνα της κυβέρνησης αναμένεται να πληγεί ακόμα περισσότερο, με τη λαϊκή δυσαρέσκεια να χτυπά «κόκκινο» λόγω των φορολογικών βαρών και την απουσία ελπίδας στον ορίζοντα.
Τα περιθώρια του κ.Τσίπρα δεν είναι πολλά.
Γνωρίζει ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να πάει μέχρι τέλους, αποκλείει πρόωρες εκλογές διότι δεν έχει να προτείνει ένα θετικό αφήγημα στους πολίτες, αναγνωρίζει την πεπερασμένη δυναμική «διορθωτικών κινήσεων» (π.χ. ΔΕΘ, ανασχηματισμός) και κυρίως ποντάρει στον χρόνο, ευελπιστώντας ότι οι δυσκολίες του σήμερα θα αποδώσουν και θα δώσουν το έναυσμα για να αντιστραφεί το εις βάρος του κλίμα.
Εξίσου ασφυκτικό όμως είναι το πλαίσιο και για τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.
Διότι αν και απολαμβάνει ένα δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει πολύ καλά πως αυτή η υπεροχή οφείλεται στα κακώς πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Το έλλειμμα επικοινωνίας με την κοινωνία υπάρχει και εδράζεται κυρίως στην απουσία ενός πειστικού πολιτικού αφηγήματος.
Η ΔΕΘ θα είναι η πραγματική πρόκληση για τον κ.Μητσοτάκη.
Εκεί θα φανεί εάν η ΝΔ έχει πράγματι να πει κάτι διαφορετικό, εάν μπορεί να πείσει ότι αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση.
Εάν ο κ.Μητσοτάκης δεν πείσει ότι φέρνει κάτι διαφορετικό και πραγματικό ελπιδοφόρο, εάν διαπιστωθεί ότι οι προτάσεις του πάνω κάτω δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παραλλαγή της σημερινής πολιτικής, η δυναμική του θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα.
Όπως πλήγμα θα δεχθούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, εάν τελικά το εγχείρημα τους για πολιτική συμπόρευση δεν καταλήξει ευοίωνα.
Οι κρίσιμες αποφάσεις και σε αυτήν την περίπτωση αναμένονται εντός του Σεπτεμβρίου, όταν και θα αποδειχθεί κατά πόσο Γεννηματά και Θεοδωράκης μπορούν να αφήσουν πίσω τους τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, τα «καπελώματα» και τους εγωισμούς και να κάνουν το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Το οποίο είναι και το μόνο που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν στο προσκήνιο της εγχώριας πολιτικής σκηνής.
Οι εξελίξεις, οι κινήσεις και οι αποφάσεις που θα λάβουν οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις τις επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στο πολιτικό τοπίο το προσεχές και όχι μόνο διάστημα.
Και είναι τόσο εύθραυστες οι ισορροπίες σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο που το κάθε «λάθος» μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες.
Είτε για να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις που σήμερα αποκλείονται είτε για να χαθεί ο διαφαινόμενος δρόμος προς την εξουσία είτε για να οδηγηθεί κανείς στο πολιτικό περιθώριο.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης