Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Μετά τα Panama Papers, οι πλούσιοι έχουν γίνει πιο μυστικοπαθείς με τα χρήματά τους

Business Insider: Μετά τα Panama Papers, οι πλούσιοι έχουν γίνει πιο μυστικοπαθείς με τα χρήματά τους
Οι πλούσιοι ανά τον κόσμο αναζητούν περισσότερο ασφαλείς φορολογικούς παραδείσους
Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η διαρροή των Panama Papers θα μπορούσε να αναγκάσει τους πλούσιος να αναζητήσουν πιο διαφανείς φορολογικούς παραδείσους.
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, όπως δήλωσε στο Business Insider, o Jordan Greenaway, σύμβουλος με έδρα το Λονδίνο.
Αντιθέτως, οι πλούσιοι λειτουργούν περισσότερο υπόγεια και αναζητούν περισσότερο ασφαλείς φορολογικούς παραδείσους, όπως τα νησιά Μάρσαλ και η Αντίγκουα δήλωσε ο Greenaway.
Όπως είχε δηλώσει κι ο ίδιος πρόσφατα, η διαρροή των Panama Papers σχετικά με το Mossack Fonseca (το δικηγορικό γραφείο που βοήθησε τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες να κρύψουν τα χρήματα τους) έχει εντείνει το άγχος των πλουσίων σχετικά με την έκθεση τους.
«Τα Panama Papers τους προσγείωσαν» επεσήμανε ο ίδιος.
Από το 2012, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου διατηρούσαν 32 τρισ. δολ. σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Tax Justice Network.
Ένα μέρος της στροφής σε πιο μυστικοπαθείς παραδείσους είναι αποτέλεσμα του ότι άλλοι φορολογικοί παράδεισοι γίνονται όλο και πιο διαφανής, πράγμα που δεν ευχαριστεί τους πλούσιους, δήλωσε ο Greenaway.
Για παράδειγμα, το Guernsey, ένα νησί φορολογικού παραδείσου ανοικτά των ακτών της Γαλλίας, δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι υποστηρίζει κινήσεις για τη βελτίωση της διαφάνειας μετά τα Panama Papers.
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες.
Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι των πλουσίων προτιμούν να τοποθετούν τα χρήματα των πελατών τους σε νομικά περίπλοκες δομές, είπε ο ίδιος.
Παράλληλα, όμως, ρόλο παίζουν και τα συναισθήματα.
Σύμφωνα με τον Greenaway «το άγχος είναι ακόμα πιο έντονο σε αυτούς που έχουν κληρονομήσει τον πλούτο. Η όλη ιδέα του να πρέπει να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τα οικονομικά τους είναι ξένο προς αυτούς».
Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περισσότερα σκάνδαλα να για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης