Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN money: Μεγάλη αναταραχή στο εμπόριο - Με το Brexit διακυβεύονται 1,3 τρισ. δολ. - Οι σχέσεις με ΗΠΑ

CNN money: Μεγάλη αναταραχή στο εμπόριο - Με το Brexit διακυβεύονται 1,3 τρισ. δολ. - Οι σχέσεις με ΗΠΑ
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο
Το διαζύγιο Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και όλον τον κόσμο, καθώς οι συνέπειες στο εμπόριο θα είναι δραματικές.
Σύμφωνα με το CNN money, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέρχονται σε 1,3 τρισ. δολ., αριθμός που δείχνει ξεκάθαρα ότι διακυβεύονται πολλά.

Το Brexit επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο για 3 λόγους:

1. Ως μέλος της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύεται ελεύθερα με τις άλλες 27 χώρες της ΕΕ.
Αυτή η αμφίδρομη ροή ήταν αξίας 680 δισ. δολ. το 2015, δηλ. οι μισές εισαγωγές και εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μια νέα συμφωνία ΕΕ-Η.Β. συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί.
2. Επίσης, η ΕΕ διαχειρίζεται προνομιακές εμπορικές συμφωνίες με σχεδόν 60 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και της Τουρκίας, για λογαριασμό των μελών της.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναζητήσει νέους δεσμούς με τις χώρες αυτές.
3. Για τον υπόλοιπο κόσμο -όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα- οι εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βασίζονται στα παγκόσμια πρότυπα και εποπτεύονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ διαχειρίζεται την ένταξη της Βρετανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ (το νωρίτερο που μπορεί να γίνει αυτό είναι το 2019), θα πρέπει όλες αυτές οι σχέσεις να επαναδιαπραγματευτούν, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Δεν είναι απλή διαδικασία

Πάντως, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Roberto Azevedo, μαζί με πολλούς άλλους, έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι μια απλή διαδικασία.
«Βασικές πτυχές των όρων των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ δεν θα μπορούσαν απλά να κοπούν και να επικολληθούν για το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Στον αντίποδα…

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν υπέρ του Brexit λένε ότι η Βρετανία θα κερδίσει θέτοντας τους δικούς της κανόνες εμπορίου.
Αλλά η πρόσβαση που θα μπορέσει να έχει τη Βρετανία στις ευρωπαϊκές αγορές και υπό ποιους όρους θα συμβεί αυτό, είναι θέματα κρίσιμης σημασίας.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Μετά την ΕΕ, η πιο σημαντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι με τις ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη χώρα για τις βρετανικές εξαγωγές, λαμβάνοντας το 20% κάθε χρόνο.
Αλλά πριν από το δημοψήφισμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Obama προειδοποίησε ότι μια ψήφος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο «πίσω μέρος της ουράς» όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης