Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιτυχημένες «εκλογικές συνταγές» του παρελθόντος επιστρατεύει ο Αυστριακός ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος

Επιτυχημένες «εκλογικές συνταγές» του παρελθόντος επιστρατεύει ο Αυστριακός ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος
Ο προεδρικός υποψήφιος του αυστριακού ακροδεξιού κόμματος FPO «θέλει να αποτελέσει το απαραίτητο αντίβαρο σε ένα καρτέλ εξουσίας που έχει εγκαθιδρυθεί σε κάθε σημείο και γωνιά» της Αυστρίας
Εντατικές είναι οι προετοιμασίες των αυστριακών κομμάτων και των υποψηφίων προέδρων τους για τις επερχόμενες επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία στις 2 Οκτωβρίου 2016.
Οι εκλογές πραγματοποιούνται μετά την ακύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου του 2016 από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας λόγω προσφυγής σε αυτό του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO), στις οποίες ο υποψήφιός τους - Norbert Hofer - είχε χάσει με πολύ μικρή διαφορά από τον πρόεδρο των Πρασίνων, Alexander Van der Bellen.
Ο Hofer ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016 την προεδρική του εκστρατεία με σύνθημα «Η Εξουσία απαιτεί έλεγχο» και πρόγραμμα αυστηρής διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος.
Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters, το σύνθημα του Hofer είναι το ίδιο με αυτό που προέταξε στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 1992 ο Thomas Klestil του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP), τις οποίες και είχε κερδίσει, παραμένοντας πρόεδρος μέχρι και το 2004.
Όμως, έκτοτε, ο θυμός των Αυστριακών απέναντι στην πολιτική σκηνή της χώρας τους έχει συρρικνώσει τα δύο άλλοτε κυρίαρχα αυστριακά κόμματα - OVP και Σοσιαλδημοκράτες - σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην καταφέρουν να έχουν υποψήφιό τους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου (αυτών που ακυρώθηκαν).
Ο Hofer διακηρήττει, ότι θέλει να αποτελέσει έναν ενεργό πρόεδρο και όχι έναν πρόεδρο με εθιμοτυπικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα.
Πάντως, σε περίπτωση που εκλεγεί, θα καταστεί ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως το έθεσε ο γενικός γραμματέας του FPO και επικεφαλής της εκστρατείας του Hofer, ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος «θέλει να αποτελέσει το απαραίτητο αντίβαρο σε ένα καρτέλ εξουσίας που έχει εγκαθιδρυθεί σε κάθε σημείο και γωνιά» της Αυστρίας.
Ο Hofer είναι ευρωσκεπτικιστής, έχοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ισχυριστεί δημοσίως ότι η Αυστρία θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ε.Ε..
Ο αντίπαλος του Hofer, Van der Bellen, φέρεται να σχεδιάζει να μοχλεύσει προεκλογικά την ανησυχία των Αυστριακών αναφορικά με τις συνέπειες της απόφασης των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. (Brexit) για να προσελκύσει ψήφους στη δική του πολιτική πλατφόρμα, που είναι σαφέστατα φιλο-ευρωπαϊκή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης