Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσαρέσκεια Merkel για την αρνητική στάση χωρών-μελών της Ε.Ε. απέναντι στο προσφυγικό - Έπαινοι για την Ελλάδα

Δυσαρέσκεια Merkel για την αρνητική στάση χωρών-μελών της Ε.Ε. απέναντι στο προσφυγικό - Έπαινοι για την Ελλάδα
Η Ευρώπη, «με μόλις 3 χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, δεν έχει υπό καμία έννοια κάνει αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει από τα κράτη-μέλη»
Τη δυσαρέσκειά της για την πλημμελή εφαρμογή της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής εξέφρασε την Τρίτη 23 Αυγούστου 2016 η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, αναφερόμενη στην περιορισμένη ανταπόκριση ορισμένων χωρών-μελών της Ε.Ε..
Η ίδια, επαίνεσε την Ελλάδα για τη μεγάλη συνεισφορά της στην υποδοχή ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού προσφύγων.
Η Ευρώπη, «με μόλις 3 χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, δεν έχει υπό καμία έννοια κάνει αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει από τα κράτη-μέλη», δήλωσε η Merkel στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.
Η ίδια έσπευσε να υπερασπιστεί την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, για την περαιτέρω εφαρμογή και αποτελεσματικότητα της οποίας «η Ε.Ε. εργάζεται εντατικά», όπως είπε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι και στο θέμα του ασύλου δεν βρισκόμαστε εκεί που η ίδια θα επιθυμούσε.
«Στην Ελλάδα, από την φάση του κλεισίματος των συνόρων της χώρας με την ΠΓΔΜ μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία, έφτασαν περίπου 45.000 πρόσφυγες. Αυτό - σε σχέση με τον πληθυσμό - ισοδυναμεί με το να έφταναν στην Γερμανία μέσα σε λίγες εβδομάδες 360 χιλιάδες πρόσφυγες» και δείχνει πόσο έχει συνεισφέρει η Ελλάδα, τόνισε η καγκελάριος.
Στην ίδια συνέντευξη, η Merkel κάλεσε τους πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν πολλά χρόνια στην Γερμανία «να αναπτύξουν υψηλό βαθμό αφοσίωσης» στη χώρα όπου διαμένουν και «σε αντάλλαγμα, θα προσπαθήσουμε να τείνουμε ευήκοον ους στις ανησυχίες τους και να τις κατανοήσουμε».
Οι δηλώσεις της καγκελαρίου προκάλεσαν, ωστόσο, αντιδράσεις, τόσο από την τουρκική κοινότητα, όσο και από την αντιπολίτευση. «Είμαστε κομμάτι της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες και ως τέτοιο θεωρούμε τον εαυτό μας», δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τουρκικής κοινότητας TGD Γκιοκάι Σοφούογλου και εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ξαφνικά αμφισβητείται η αφοσίωση της τουρκικής κοινότητας και ταυτόχρονα το δικαίωμα στην διπλή υπηκοότητα, της οποίας την κατάργηση ζητούν τελευταία πολλά στελέχη του κόμματος της Merkel (CDU) και των Βαυαρών εταίρων της (CSU).
Η επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για την ενσωμάτωση των μεταναστών, Aydan Özoğuz - στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - τόνισε μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου Funke, ότι σημαντικός αριθμός Γερμανών τουρκικής καταγωγής αισθάνονται ότι ανήκουν στην Γερμανία και η εμπιστοσύνη τους στους γερμανικούς θεσμούς παραμένει αμείωτη.
«Για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να γενικεύουμε και να κατηγορούμε αυτούς τους ανθρώπους ότι έχουν ζητήματα αφοσίωσης», δήλωσε η ίδια.
Από την πλευρά των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Katrin Göring-Eckardt, δήλωσε στον ίδιο όμιλο ΜΜΕ, ότι «η κυρία Merkel προωθεί την αντίληψη 'φίλοι-εχθροί', με τον ίδιο τρόπο που επιχειρηματολογεί και ο Tayyip Erdogan. Μια επιστροφή στην εποχή του 'εμείς' και 'αυτοί' θα αποτελούσε μεγάλη οπισθοδρόμηση για την ανοιχτή συμβίωση, η οποία καθιστά την Γερμανία τόσο ισχυρή», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης