Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η Fed διακινδυνεύει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια

El-Erian: Η Fed διακινδυνεύει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια
El-Erian: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι, είναι η κεντρική σου τράπεζα να είναι αναποτελεσματική»
Η Federal Reserve διακινδυνεύει τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ με την επιμονή της να διατηρεί χαμηλά τα παρεμβατικά επιτόκια του δολαρίου ΗΠΑ για μεγάλη χρονική περίοδο, αναλαμβάνοντας έναν υπερβολικά μεγάλο κίνδυνο, ακόμα και υπό το πρίσμα της μειούμενης παραγωγικότητας της εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Αυτό προειδοποίησε την Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016 μιλώντας στο ραδιόφωνο του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού PIMCO, Mohamed El-Erian.
Για τον ίδιο, η Fed δεν μπορεί απλά να περιμένει να βελτιωθούν - αν βελτιωθούν - τα μακρο-οικονομικά και εμπορικά μεγέθη των ΗΠΑ για να αυξήσει τα επιτόκιά της, καθώς χρηματο-οικονομική αστάθεια θα μπορούσε να ενσκήψει ακριβώς λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων.
Η Fed μείωσε το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο κοντά στο 0% το 2008 και έκτοτε το έχει αυξήσει μόλις μια φορά, τον Δεκέμβριο του 2015.
Ο El-Erian δεν ανησυχεί τόσο πολύ για τα τρία συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης της παραγωγικότητας της εργασίας στις ΗΠΑ, όσο για τις στρεβλώσεις που προκαλεί το εξαιρετικά φθηνό χρήμα για παρατεταμένη περίοδο - ιδιαίτερα στις κεφαλαιαγορές - καθώς με αυτόν τον τρόπο τιμωρούνται οι αποταμιευτές, ενώ ενθαρρύνονται οι επενδυτές ομολόγων να πραγματοποιούν ανεύθυνες, επικίνδυνες τοποθετήσεις σε αναζήτηση αποδόσεων.
Αναφέροντας το παράδειγμα της Ιαπωνίας, όπου τα εξαιρετικά χαμηλά - ακόμα και αρνητικά - επιτόκια, σε συνδυασμό με τεράστια ποσοτική χαλάρωση, δεν αποτρέπουν τελικά τον αποπληθωρισμό, επεσήμανε: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι, είναι η κεντρική σου τράπεζα να είναι αναποτελεσματική».
Για τον El-Erian, η Federal Reserve δεν θα καταφέρει από μόνη της να τονώσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, κάτι που θα απαιτήσει την ανάληψη γενναίων (δημοσιονομικών) πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης