Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Oι πράκτορες του Erdogan απειλούν Τούρκους στη Γερμανία

Die Welt: Oι πράκτορες του Erdogan απειλούν Τούρκους στη Γερμανία
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Die Welt
Η Άγκυρα διαθέτει στην Γερμανία περίπου 6.000 πληροφοριοδότες , αναφέρει δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Die Welt, υποστηρίζοντας πως το τουρκικό δίκτυο πρακτόρων είναι μεγαλύτερο από εκείνο που κατάφερε η Στάζι να δημιουργήσει στην πρώην Δυτική Γερμανία.
Σύμφωνα με την Die Welt, οι πρακτικές που εφαρμόζει η Τουρκία σε γερμανικό έδαφος απασχολούν σοβαρά τη γερμανική πολιτική και μάλιστα, βουλευτές ζητούν να εξεταστεί εκ νέου η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.
Ήδη, η επιτροπή ελέγχου του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag) ζήτησε ενημέρωση για το εν λόγω ζήτημα από την Άγκυρα.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο  πράσινος βουλευτής Hans – Christian Strobele,  θα θέσει το θέμα αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής.
Κατά τον ίδιο,  υπάρχουν «απίστευτες μυστικές δραστηριότητες» της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ).
Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) και η Αστυνομία της Γερμανίας θα πρέπει επειγόντως να εξετάσουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία, «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν συνένοχες σε αξιόποινες πράξεις», όπως είπε.
Πάντως, το θέμα προτίθεται να θέσει σύντομα και ο επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου του γερμανικού κοινοβουλίου, ο χριστιανοδημοκράτης Clemens Binninger, ο οποίος δήλωσε  στην εφημερίδα πως «οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην ασφάλεια, αλλά πιθανόν, επίσης, και στη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών».
Σύμφωνα με πολιτικό αρμόδιο για θέματα ασφαλείας η ΜΙΤ, παράλληλα με ένα μεγάλο αριθμό απασχολουμένων ως πρακτόρων, έχει στη Γερμανία ένα δίκτυο 6.000 πληροφοριοδοτών, δηλαδή αναλογεί ένας πληροφοριοδότης σε 500 πολίτες τουρκικής καταγωγής.
Όπως σχολίασε στην εφημερίδα o εμπειρογνώμονας για θέματα μυστικών υπηρεσιών,  Erich Schmidt-Eenboom,  «δεν πρόκειται, πλέον, για απλή συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά ολοένα και περισσότερο για καταστολή μέσω πληροφοριών».
Πρόσθεσε ότι «ούτε η Στάζι δεν μπόρεσε να δημιουργήσει στην τότε Δυτική Γερμανία ένα τέτοιο στρατό πρακτόρων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης