Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Spiegel: Οικονομικές πιέσεις θα δεχθεί η Ελλάδα εάν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

Der Spiegel: Οικονομικές πιέσεις θα δεχθεί η Ελλάδα εάν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό
Η Γερμανία ζητά την πλήρη συνεργασία της Ελλάδας στην επαναπροώθηση μεταναστών 
Η κατάρρευση, όπως όλα δείχνουν, της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην Ελλάδα η οποία πρόκειται επιπλέον να βρεθεί υπό μεγαλύτερη πίεση.
Όχι μόνο λόγω του αριθμού των μεταναστών που αυξάνει σημαντικά στα ελληνικά νησιά, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία αλλά και λόγω της Γερμανίας η οποία πρόκειται να ξεκινήσει την επαναπροώθηση μεταναστών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel, που επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Γερμανία ζητά την πλήρη συνεργασία της Ελλάδας στο θέμα, ενώ δεν αποκλείεται να ασκήσει ακόμη και οικονομική πίεση προς την Αθήνα εάν χρειαστεί.
Σύμφωνα με την πηγή του "Der Spiegel", παρότι επισήμως δεν υπάρχει καμία αφορμή κατάρρευσης της συμφωνίας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποτυχίας της, καθώς οι επιπτώσεις των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι "απολύτως ασαφείς".
Μόνο μέσα στον Αύγουστο, περίπου 2.100 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κατά μέσο όρο περισσότεροι από 200 ανά ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το προσφυγικό.
Οι αφίξεις στα ελληνικά παράλια σχεδόν διπλασιάστηκαν ανάμεσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το δεύτερο μισό του μήνα που ακολούθησε το πραξικόπημα, πηγαίνοντας από 634 σε 1.277.
Στη χώρα μας σήμερα φιλοξενούνται συνολικά 62.005 πρόσφυγες και μετανάστες.
Εξ αυτών, οι 11.209 στεγάζονται στα Hot Spots του ανατολικού Αιγαίου, υπερβαίνοντας τη χωρητικότητά τους κατά περισσότερες από 3.500 θέσεις.
Η Τουρκία πάντως υποστηρίζει ότι έως τώρα τον Αύγουστο έχει σταματήσει περισσότερους από 900 πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, αριθμό-ρεκόρ για ολόκληρο το καλοκαίρι.
Το πρακτορείο Anadolu,αναφέρει οτι η τουρκική Ακτοφυλακή έχει σταματήσει 918 άτομα που προσπάθησαν να βάλουν πλώρη για τα ελληνικά νησιά αυτόν το μήνα – έναντι 881 τον Ιούλιο και 538 τον Ιούνιο.
Το προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως έχει ψυχραθεί απότομα μετά το πραξικόπημα.
Η Άγκυρα κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι δεν την έχουν υποστηρίξει επαρκώς και πως την "απειλούν" ότι δεν θα απελευθερώσουν τις βίζες για τουρκικά διαβατήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης