Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η πιστοληπτική αξιολόγηση «Α/F1» για τη Μάλτα λόγω ανάπτυξης – Θετικό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται η πιστοληπτική αξιολόγηση «Α/F1» για τη Μάλτα λόγω ανάπτυξης – Θετικό το outlook
Fitch: Ο τραπεζικός τομέας της Μάλτας είναι καλά κεφαλαιοποιημένος, με επαρκή ρευστότητα και κερδοφορία παρά την περιορισμένη πιστωτική επέκταση και την υψηλή συγκέντρωση αγοράς
Την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Μάλτας σε «Α» και «F1», αντίστοιχα (σε ευρώ και ξένο νόμισμα), μαζί με τη βελτίωση σε «θετική» - από «σταθερή» - της προοπτικής επαναξιολόγησής της, ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος Fitch Ratings την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016.
Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο διεθνής οίκος αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι το χρέος γενικής κυβέρνησης της Μάλτας υποχώρησε το 2015 σε 63,8% του ΑΕΠ, από 67,1% το 2014, ενώ εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο σε 58% μέχρι το 2018, λόγω ισχυρής ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ και της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής σύκλισης της χώρας.
Σύμφωνα με τον Fitch, οι πρόσφατες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της Μάλτας θα βελτιώσουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος και θα μειώσουν την πίεση στις δημοσιονομικές δαπάνες.
Το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα της Μάλτας υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει εφέτος σε 0,9% του ΑΕΠ - και το 2017 σε 0,8% - από 1,5% το 2015, μεταξύ άλλων λόγω αυξημένων εσόδων από την υγιή οικονομική ανάπτυξη, το Διεθνές Πρόγραμμα Επενδυτού και τους υψηλότερους δασμούς, που υπερκαλύπτουν τις απώλειες φορολογικών εσόδων από τη μείωση του φορολογικού συντελεστού των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση της Μάλτας εκτιμά, ότι η ανάπτυξη της οικονομίας του μεσογειακού νησιού θα διαμορφωθεί εφέτος σε 4,5%, αντικατοπτρίζοντας τη δομική αναμόρφωση της οικονομίας από τη μεταποίηση προς τομείς με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και ένταση εργασίας.
Το οικονομικό περιβάλλον στη Μάλτα βελτιώνεται, όπως και η ανταγωνιστικότητα, προάγοντας τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.
Η Μάλτα αναμένεται να πληγεί σε περιορισμένο βαθμό από το Brexit, καθώς η μειωμένη άφιξη τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι θα υποκατασταθεί από τουρίστες άλλων χωρών.
Όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος, ο τραπεζικός τομέας της Μάλτας είναι καλά κεφαλαιοποιημένος, με επαρκή ρευστότητα και κερδοφορία παρά την περιορισμένη πιστωτική επέκταση και την υψηλή συγκέντρωση αγοράς.
Οι τράπεζες της χώρας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε κρατικό χρέος και στην αγορά ακινήτων, στην οποία οι τιμές αυξάνονται λόγω της μεγάλης εισροής ξένων εργατών, των ευνοϊκών μέτρων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και της χαμηλής ανεργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης