Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «ΒΒ+» για την Πορτογαλία – Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «ΒΒ+» για την Πορτογαλία – Σταθερό το outlook
Αμετάβλητο στο «Α+» παρέμεινε το ανώτατο όριο αξιολόγησης 
Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «ΒΒ+» για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ευρώ και σε ξένο νόμισμα) της πορτογαλικής οικονομίας προχώρησε πριν από λίγο η Fitch Ratings, διατηρώντας ταυτόχρονα το outlook σταθερό.
Επίσης, αμετάβλητο στο «Α+» παρέμεινε το ανώτατο όριο αξιολόγησης (country ceiling), ενώ η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ευρώ και σε ξένο νόμισμα επιβεβαιώθηκε σε «Β».
Όπως αναφέρει στη σχετική της έκθεση ο οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση της αξιολόγησης δεν επετεύχθη εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους (στο 129% του ΑΕΠ) αλλά και της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.
Ενδεικτικά, το δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 122% το 2020.
Ωστόσο, αναγνωρίζει το ικανοποιητικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας και το στέρεο θεσμικό πλαίσιο που υποστηρίζει το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και το μειωμένο ποσοστό ανεργίας του 10,8% το β' 3μηνο του 2016, μία επίδοση που αποτελεί χαμηλό 5ετίας.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος της Πορτογαλίας, η Fitch παρέμεινε επιφυλακτική στο να διατηρήσει την πρόβλεψη του 2,7% για το τρέχον έτος.
Παρόλα αυτά, υπολογίζει πως θα υπάρξει αισθητή βελτίωση στο έλλειμμα τη διετία 2017 – 2018.
Τέλος, χαρακτηρίζει «εμπόδιο» για την οικονομία το εταιρικό χρέος, το οποίο έχει αγγίξει το 143% του ΑΕΠ…

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης