Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρή απάντηση Σπίρτζη στον ΟΑΣΘ - «Βλέπει» κομματικά παιχνίδια πίσω από τις απεργίες

Σκληρή απάντηση Σπίρτζη στον ΟΑΣΘ - «Βλέπει» κομματικά παιχνίδια πίσω από τις απεργίες
«Η διοίκηση του Οργανισμού δεν ενημερώνει, σε πλήρη ασυμφωνία με τις υποχρεώσεις του, τους αρμόδιους φορείς»
Με μία σκληρή τρισέλιδη ανακοίνωση απαντά στις συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
Ο υπουργός κάνει λόγο για «μικροκομματικές επιδιώξεις» πίσω από τις απεργίες ενόψει της ΔΕΘ, ενώ αφήνει αιχμές κατά της Διοίκησης του ΟΑΣΘ.
«Το δημόσιο τηρεί τα συμφωνηθέντα.
Αντίθετα, η διοίκηση του Οργανισμού δεν ενημερώνει, σε πλήρη ασυμφωνία με τις υποχρεώσεις του, τους αρμόδιους φορείς, ούτε επιδεικνύει αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν είτε ότι τηρεί το μεταφορικό έργο που είναι υποχρεωμένος, είτε τις πρόσθετες αποζημιώσεις που διεκδικεί.
Δυστυχώς, έχει εθιστεί για δεκαετίες στη χωρίς έλεγχο ικανοποίηση των πρόσθετων διεκδικήσεων (…).
Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και των διεκδικήσεων τους, κυρίως δε στην πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Είναι απαράδεκτη η μη καταβολή των δεδουλευμένων ιδιαίτερα, όταν από πλευράς δημοσίου δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ οφειλή, σύμφωνα με την έως σήμερα συμφωνία», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο κ. Σπίρτζης.
Σε άλλο σημείο, εξαπολύει επίθεση κατά του Συνδικάτου:
«Οι ενέργειες της Διοίκησης του ΟΑΣΘ δείχνουν ότι είστε σε αγαστή συνεργασία μαζί της, αφού η εκάστοτε εργοδοσία δεν προχώρησε στις συνήθεις νομικές ενέργειες, φαντάζομαι ότι είναι απόρροια της φιλοεργατικής τακτικής της διοίκησης του ΟΑΣΘ, που όμως δεν συνάδει με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων προς εσάς, πράξη που κρίνεται εξόχως αντιεργατική.
Όπως δεν συνάδει, φαντάζομαι, η άκριτη υιοθέτηση από τον πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, του αιτήματος του προέδρου του ΟΑΣΘ για αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και των πρόσθετων διεκδικήσεων του Οργανισμού, πέραν της συμφωνίας, χωρίς αξιόπιστα στοιχεία και χωρίς έλεγχο.
Όπως καλώς γνωρίζετε, έχουν εισπραχθεί από τον Εργοδότη σας, στο ακέραιο, όλες οι αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) μέχρι και τον Αύγουστο 2016, βάσει της συμφωνίας Δημοσίου και ΟΑΣΘ που κυρώθηκε με το ν. 4313/2014».
«Μας κατηγορείτε, απαράδεκτα, για πολιτικές "μεθοδευμένης πτώχευσης" του ΟΑΣΘ.
Οφείλετε να ανακαλέσετε, μιας και οι διεκδικήσεις σας είναι απέναντι στον εργοδότη σας και χρέος μας είναι η διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και των χρημάτων του ελληνικού λαού.
Καταλαβαίνω τη σύγχυση που έχετε μεταξύ των εννοιών του εργοδότη σας και του ελληνικού δημοσίου, αλλά πρέπει να επιλέξετε αν είστε Πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ ή οιονεί Εκπρόσωπος μετόχων που μετέχει στη Διοίκηση του ΟΑΣΘ.
(…).
Με την ευκαιρία, μιας και είναι αδύνατο από τα στοιχεία του ΟΑΣΘ να βγει κάποιο συμπέρασμα, παρακαλώ για την βοήθεια σας, προκειμένου να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό εργαζομένων στον Οργανισμό, τη θέση ευθύνης τους, το αν είναι μέτοχοι ή όχι και τις αμοιβές τους.
Η βοήθεια σας θα ήταν πολύτιμη», συμπληρώνει.
Επίσης, σχετικά με την «άρνηση» του υπουργείου να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία, ξεκαθαρίζει:
«Τα συναρμόδια υπουργεία δεν αρνούνται να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, όταν αυτή εφαρμόζεται και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή τον ΟΑΣΘ και το ελληνικό δημόσιο, και όταν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν στα αρμόδια όργανα το αληθές των ισχυρισμών του ΟΑΣΘ.
Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υποβληθεί τέτοια στοιχεία.
Παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τις συναντήσεις σας, αν έχουν επιδιωχθεί, με τα αρμόδια Υπουργεία που δηλώνετε την αγωνία της μη ανταπόκρισής τους.
Αν μπορείτε, επίσης, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων να μας βοηθήσετε για την ανεύρεση των συγκεκριμένων αξιόπιστων στοιχείων παροχής κοινωνικής πολιτικής, από όπου προκύπτουν οι πρόσθετες οικονομικές αξιώσεις του ΟΑΣΘ, προκειμένου να βοηθήσουμε στη συνεργασία σας με τα αρμόδια υπουργεία.
Οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και η μισθοδοσία των εργαζομένων του Οργανισμού δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για δημιουργία εντυπώσεων και για μικρό κομματικές επιδιώξεις, εκτός και αν αναζητάτε πολιτικό άλλοθι για κομματικά ή άλλα παιχνίδια ενόψει της 81ης ΔΕΘ».
Τέλος, ο υπουργός επισημαίνει:
«Να γνωρίζετε ότι το "πάρτυ" των μη ελεγχόμενων επιδοτήσεων και των άνευ στήριξης, από πλευράς Δημοσίου, διαιτησιών έλαβε τέλος.
Όπως επίσης γνωρίζετε, έχει αποσταλεί έκθεση του αρμοδίου Φορέα, Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), έχει γίνει ήδη δειγματοληπτικός έλεγχος από μικτό κλιμάκιο για το έτος 2010, ο οποίος θα συνεχισθει και ακολουθεί έλεγχος για τα υπόλοιπα χρόνια έως σήμερα.
Σε όλες τις εκθέσεις, εκτός των ευρημάτων, υπάρχουν αναφορές για τη μη απόδοση στοιχείων από τον ΟΑΣΘ, γεγονός που οφείλει να σας προβληματίσει.
Το τι γινόταν και από ποιους, όλες αυτές τις δεκαετίες, το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο λαός της Θεσσαλονίκης και θα το αναδείξει η κυβέρνηση και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Δεν είναι άλλωστε και τόσο δύσκολο, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, οι υπηρεσίες του Υπουργείου έμαθαν το μετοχολόγιο του ΟΑΣΘ»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης