Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Στην τελική ευθεία η συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων με το Ισραήλ

Τουρκία: Στην τελική ευθεία η συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων με το Ισραήλ
Σήμερα Τετάρτη (17/8) κατατέθηκαν προς ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο οι όροι συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών
Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον η συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς πριν από λίγη ώρα κατατέθηκαν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο της Άγκυρας οι όροι συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, μέσα στους όρους συμπεριλαμβάνεται και η αποζημίωση ύψους 20 εκατ. δολ. από πλευράς Ισραήλ, για το θάνατο των δέκα τούρκων πολιτών από πυρά στρατιωτών στη Γάζα το 2010.
Ως αντάλλαγμα, η τουρκική πλευρά θα παραιτηθεί από τυχόν περεταίρω νομικές αξιώσεις για το εν λόγω ζήτημα, το οποίο αποτελεί εδώ και έξι χρόνο «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είχε προκαλέσει έντονο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ, οδηγώντας στην απέλαση του ισραηλινού πρέσβη από την Τουρκία, καθώς και στην ανάκληση του αντίστοιχου πρέσβη από το Ισραήλ.
Ωστόσο, μέσω της συμφωνίας που υπεγράφη στις 28 Ιουνίου στη Ρώμη, οι δύο πλευρές αποκατέστησαν τις σχέσεις τους, με τη συμφωνία να τίθεται σε ισχύ μετά από την επικύρωσή της από τους νομοθέτες κάθε χώρας.
Όπως δήλωσε τις προηγούμενε ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, η συμφωνία θα είχε τεθεί σε ισχύ νωρίτερα, ωστόσο καθυστέρησε λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος τη 15η Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης