Πολιτική

Κόντρα μεταξύ Αλεξιάδη και ΝΔ - «Ποτέ δεν έγιναν περισσότεροι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής»

Κόντρα μεταξύ Αλεξιάδη και ΝΔ - «Ποτέ δεν έγιναν περισσότεροι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής»
«Το μόνο για το οποίο μπορώ να δεσμευθώ, είναι πως στο άμεσο μέλλον θα ενοχληθούν ακόμα περισσότερο»
Απαντώντας στα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη που παραχώρησε στην iefimerida.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης καλεί τη Νέα Δημοκρατία να δείξει «οποιαδήποτε περίοδο στη διακυβέρνησή της, κατά την οποία να έγιναν περισσότεροι έλεγχοι ή περισσότερες δράσεις κατά της φοροδιαφυγής, από όσες έγιναν αυτή την περίοδο».
«Προκαλεί τουλάχιστον καλοκαιρινή θυμηδία η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησα στο iefimerida.gr η οποία αποδεικνύει ότι... δεν διάβασαν τη συνέντευξη», σχολιάζει ο κ. Αλεξιάδης.
«Αντιλαμβάνομαι πως η συγγραφή του κυβερνητικού τους προγράμματός, τους απασχολεί πάρα πολύ και τους αναγκάζει να εκδίδουν δελτία Τύπου που βασίζονται σε σχόλια φιλικών τους ΜΜΕ και όχι στα πραγματικά δεδομένα», συμπληρώνει, καταλήγοντας:
«Καταλαβαίνω πλήρως το τι ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία στα όσα κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.
Το μόνο για το οποίο μπορώ να δεσμευθώ, είναι πως στο άμεσο μέλλον θα ενοχληθούν ακόμα περισσότερο».

ΝΔ: Με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι φοροφυγάδες συνεχίζουν το πάρτυ

Νωρίτερα, με αφορμή τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στην iefimerida.gr, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο φορολογικό σύστημα.
«Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχεται ότι η κυβερνητική πολιτική της φοροεπιδρομής ενισχύει τη φοροδιαφυγή, αντί να την περιορίζει.
Αυτή η δημόσια παραδοχή εξοργίζει τους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες που εξοντώνονται καθημερινά.
Την ίδια στιγμή, οι φοροφυγάδες, με τις κυβερνητικές ευλογίες, συνεχίζουν το πάρτυ», ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών είναι αναγκαία προϋπόθεση για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο.
Αυτήν την πολιτική δεσμεύεται να υλοποιήσει η Νέα Δημοκρατία», κατέληξε.

Υπενθυμίζουμε την αναλυτική συνέντευξη του κ. Αλεξιάδη (με έντονα γράμματα οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου):

Φοροδιαφυγή

Δηλώσατε πρόσφατα πως θα είστε σε διαρκή σύγκρουση με τη φοροδιαφυγή. Ποια είναι η εικόνα που έχετε αυτή τη στιγμή; Το φαινόμενο είναι έντονο στις τουριστικές περιοχές;

Έχουμε περάσει κατά πολύ πλέον το στάδιο της εξαγγελίας ή του προγραμματισμού, είμαστε λίγο μετά από το μέσον μιας μεγάλης προσπάθειας που γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, από τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς, από όλο το στελεχιακό δυναμικό και αυτός ο αγώνας έχει πάρα πολλά αποτελέσματα. Καλό είναι να συγκρίνουμε όμοια πράγματα.
Αν συγκρίνουμε τον Ιούλιο του 2016 με τον Ιούλιο του 2015 και των προηγούμενων χρόνων, θα δούμε ότι φέτος έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα, έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι, (πρέπει να γίνουν περισσότεροι βεβαίως), έχουμε κλείσιμο καταστημάτων, έχουμε εντοπισμό μεγάλης φοροδιαφυγής, έχουμε εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων προϊόντων, και επικίνδυνων προϊόντων για την υγεία του κόσμου.
Δείτε αυτό που έγινε, για παράδειγμα, με το ΣΔΟΕ στην Κρήτη, με τους 10 τόνους λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης, που εντοπίστηκε σε ποτοποιϊα. Αυτά θα κατέληγαν σε οργανισμούς ανθρώπων με κίνδυνο για την υγεία τους.

Αναγνωρίζετε όμως ότι η αύξηση της φορολογίας αυξάνει παράλληλα και τη φοροδιαφυγή; Ο ΦΠΑ έφθασε στο 24%.

Έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές για αυτό το θέμα. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής. Η αύξηση της φορολογίας δεν είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Ειδικά αυτή η αύξηση της έμμεσης φορολογίας ή η αύξηση ορισμένων άμεσων φόρων. Ήταν μια πολιτική αναγκαιότητα που προέκυψε μέσα από τη συμφωνία, την οποία, να θυμίσω για μια ακόμη φορά γιατί κάποιοι το ξεχνούν, ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής. Αυτή την συμφωνία την ψήφισαν 221 βουλευτές πριν από έναν χρόνο και προέβλεπε αυτές τις αυξήσεις. Τώρα ερχόμαστε και υλοποιούμε αυτό που ψηφίστηκε τότε. Αν κάποιοι βουλευτές ή κάποιες πολιτικές δυνάμεις νομίζουν ότι αυτό είναι λάθος, ας βγουν και ας πουν τι διαφορετικό πρότειναν.
Εμείς λοιπόν δεν είμαστε υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, της αύξησης του ΕΝΦΙΑ, ή της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ ή μια σειρά από άλλες φορολογίες που είμαστε αναγκασμένοι να φέρουμε. Διότι αυτό είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας. Και όποιοι διαφωνούν ας καταθέσουν κάποτε την διαφορετική πολιτική τους πρόταση και να πουν ότι είναι λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και έπρεπε να κάνουμε αυτό. Ή να πουν είναι λάθος η συμφωνία και έπρεπε να κάνουμε το άλλο. Διότι ακούμε μόνο κριτική και γκρίνια και δεν ακούμε προτάσεις.

Δεν μου είπατε όμως, αναγνωρίζετε ότι με την αύξηση της φορολογίας αυξάνεται και η φοροδιαφυγή;

Μα, θα πρέπει κάποιος να έχει προβλήματα λειτουργίας του μυαλού του για να πει ότι η αύξηση της φορολογίας είναι θετική στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δυσκολεύει αυτόν τον αγώνα και πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε μια αποτίμηση, αν για παράδειγμα είναι πιο σημαντικό να στρέφεις τη λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, π.χ. στον ΦΠΑ, ή αν πρέπει να κάνεις ενέργειες για να αυξήσεις την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Εμείς αυτή τη στιγμή αναγκαστικά κάνουμε και τα δύο. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε ποιο είναι το πιο σημαντικό.

Φορολογικοί έλεγχοι

Για τους φορολογικούς ελέγχους, έχει ανακοινωθεί ότι ειδικά κλιμάκια θα παραμονεύουν έξω από ιατρεία και γραφεία άλλων ελεύθερων επαγγελματιών θα περιμένουν τον πελάτη να βγει για να διαπιστώσουν αν πήρε απόδειξη και να προχωρήσουν στα νόμιμα. Πως θα γίνει αυτό πρακτικά; Δεν έχει τεράστιες δυσκολίες;

Για παράδειγμα, εγώ έχει τύχει να πάω σε ορθοδοντικό για μια θεραπεία που χρειαζόταν 4 επισκέψεις και τον πλήρωσα στην τελευταία επίσκεψη. Αν ερχόταν ο ελεγκτής στο ενδιάμεσο θα διαπίστωνε «παράβαση».
Θα σας απαντήσω, αλλά θέλω πρώτα να ξεκαθαρίσω κάτι. Η φορολογική μας νομοθεσία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας και της διαπραγμάτευσης που κάνουμε με τους θεσμούς. Πλέον το τι θα νομοθετηθεί πρέπει πρώτα να περάσει από μια διαπραγμάτευση. Στη φάση αυτής της διαπραγμάτευσης είμαστε αναγκασμένοι είτε να καταργήσουμε κάποιες διατάξεις είτε να αλλάξουμε κάποιες άλλες διατάξεις. Σίγουρα δημιούργησε πρόβλημα η κατάργηση ορισμένων διατάξεων που βοηθούσαν στον έλεγχο κατά της φοροδιαφυγής, όπως είναι τα λεγόμενα πρόσθετα βιβλία στους γιατρούς αλλά και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις επαγγελματιών. Εμείς τα επανεξετάζουμε και βλέπουμε τι πρέπει να γίνει. Δεν είναι σωστό να επιστρέψουμε στην τυπολατρεία και στην πολυπλοκότητα που είχαμε στο παρελθόν, αλλά πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που μας βοηθάει να χτυπάμε την φοροδιαφυγή.
Η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα έχουν τεράστια μεγέθη. Μελέτες υπολογίζουν ότι είναι περίπου 15 με 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Να θυμίσω ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,65 δις. Άρα προς τα εκεί πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειες μας και όχι στην επιβολή νέων φορολογιών που δυσκολεύουν την είσπραξη των προηγούμενων.

Για το θέμα των ελέγχων, που σας ρώτησα, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή τους;

Σας απάντησα έμμεσα σε σχέση με τα βιβλία. Να σας απαντήσω και άμεσα. Έχει δυσκολίες το σύστημα που υπάρχει τώρα, για αυτό και κάνουμε αυτούς τους ειδικούς ελέγχους, οι οποίοι θα είναι πολύ δύσκολο να είναι αποτελεσματικοί, αλλά με βάση το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε, πρέπει να κάνουμε αυτούς τους ελέγχους. Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις η σύλληψη της φοροδιαφυγής δεν θα γίνει με τον άμεσο τρόπο, δηλαδή να ελέγξουμε αν κόπηκε η απόδειξη, αλλά για παράδειγμα ελέγχοντας που ξόδεψε τα χρήματα ο επαγγελματίας που τα εισέπραξε και δεν έκοψε αποδείξεις. Διότι έχουμε και τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που είτε στα θέματα απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είτε με άλλους τρόπους, θα μπορέσουμε να συλλάβουμε από εκεί τη φοροδιαφυγή.

ΕΝΦΙΑ

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια φορολογούμενους. Έχει γραφτεί στον Τύπο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογουμένων θα διαπιστώσει αύξηση στο ποσό που πρέπει να πληρώσει σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, αυτοί που θα δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ δεν είναι όλοι πλούσιοι.
Να περιμένουμε λίγο τα στατιστικά στοιχεία, διότι έχει χυθεί πάρα πολύ μελάνι, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, γιατί ορισμένα ΜΜΕ για λόγους που αντιλαμβάνομαι πολιτικά, έχουν επιλέξει αντι να ενημερώνουν αντικειμενικά τους πολίτες και να εμφανίζουν την πραγματικότητα για ό,τι συμβαίνει, να υποκαθιστούν την αντιπολίτευση στον δύσκολο ρόλο της να χτυπήσει την κυβέρνηση και ορισμένες φορές παραπληροφορούν τους πολίτες για ότι πραγματικά συμβαίνει. Άλλο πράγμα είναι η κριτική, την οποία δεχόμαστε, άλλο πράγμα είναι η είδηση και άλλο πράγμα να παραποιείς την πραγματικότητα.

Θα υπάρχει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ για τους περισσότερους πολίτες ή όχι;

Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, το συντριπτικό ποσοστό των φορολογούμενων θα δει ΕΝΦΙΑ στο ίδιο επίπεδο, ή λιγότερο από πέρυσι.

Μπορείτε να μας πείτε σε τι ποσοστό;

Ας περιμένουμε λίγο ακόμη. Όπως φαίνεται θα διαψευστούν αυτοί που έλεγαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο. Και πρέπει κάποια στιγμή και εμείς οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι να αντιπαραβάλλουμε αυτά που λέγαμε κάποια εποχή με αυτά που λέμε τώρα. Στα 5,5 με 6 εκατομμύρια φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ ένα πολύ μικρό τμήμα θα πληρώσει πολύ περισσότερο ΕΝΦΙΑ.
Ας πάρουμε τα απλά μαθήματα αριθμητικής. Έχουμε να μοιράσουμε 2,65 δις σε συγκεκριμένο αριθμό φορολογουμένων. Αυτό που επιλέξαμε σαν κυβέρνηση είναι ένα μικρό ποσοστό να πληρώνουν περισσότερο φόρο ΕΝΦΙΑ, μερικοί θα πληρώσουν πολύ περισσότερο, και η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων να πληρώσουν ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να διαφωνήσει με αυτό;

Επειδή η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και παρ’ ότι στις δεύτερες εκλογές τα δεδομένα άλλαξαν, αυτές οι προεκλογικές δεσμεύσεις ήταν ο λόγος της εκλογικής εκτόξευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και επιπλέον πολλοί άνθρωποι που σας ψήφισαν και τη δεύτερη φορά πίστευαν ότι θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη από τους ανθρώπους αυτούς, που πίστευαν ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ;

Έχω απαντήσει σε αυτό το θέμα και στη Βουλή και δεν έχω καμία δυσκολία να απαντήσω και τώρα. Πρώτα από όλα, πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις (και εγώ είμαι διαθέσιμος σε μια επόμενη φορά να έχετε και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης) και να συζητήσουμε όλοι μαζί. Να συζητήσουμε δυο πράγματα. Το ένα είναι: Τι έκανε η αντιπολίτευση, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, (γιατί είχε στελέχη στην κυβέρνηση το ΠΟΤΑΜΙ), τι έκαναν σαν κυβερνήσεις και τι λένε τώρα. Διότι θα κρίνουμε την πράξη με τον πολιτικό λόγο. Και βεβαίως να κρίνουμε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και τι έκανε μετεκλογικά. Να τα συγκρίνουμε και να δούμε ποιος έχει τη μεγαλύτερη απόσταση.
Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ θα σας πω, γιατί θέλω να είμαι ευθύς και να απαντήσω με ειλικρίνεια. Είχαμε σαν πολιτική θέση την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάσταση του με έναν φόρο στην περιουσία. Εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια πολιτική θέση. Απλά, στην διαπραγμάτευση που κάναμε τον Αύγουστο του 2015, δεν καταφέραμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Δεσμευθήκαμε όχι στην διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, και αυτό ευτυχώς το ρωτάτε για να το ξεκαθαρίσω. Δεσμευθήκαμε σε έναν φόρο στην ακίνητη περιουσία που θα έχει στόχο εισπραξιμότητας όσο και ο ΕΝΦΙΑ 2,65 δις. Άρα αυτό που κάναμε τον Αύγουστο του 2015 ήταν συγκεκριμένο. Μετά τον Αύγουστο του 2015 δεν κρυφτήκαμε στο Μαξίμου και στη Βουλή. Πήγαμε στον λαό. Έγιναν εκλογές και ο λαός με την ψήφο του αποφάσισε ποιος θα είναι κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά όμως στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, κάναμε διαπραγμάτευση μετά τις τελευταίες εκλογές, γιατί ορισμένοι ξεχνούν ότι έγιναν εκλογές πριν από 10 μήνες και πάνε κατ’ ευθείαν στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Το καταλαβαίνω το γιατί. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο λαός με την ψήφο του πήρε συγκεκριμένη θέση και ακολούθησε μετά η διαπραγμάτευση, μέσα στην οποία δεχθήκαμε να έχουμε ξανά ΕΝΦΙΑ για φέτος. Δεν θα έχουμε ΕΝΦΙΑ μόνιμα. Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί κάποια στιγμή από έναν άλλο φόρο στην ακίνητη περιουσία που, κατά τη γνώμη μας, θα είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός.

Πότε το τοποθετείτε χρονικά αυτό;

Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη.

Εντός της τετραετούς θητείας του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη και να πω ότι αυτό θα γίνει από την επόμενη ή την μεθεπόμενη χρονιά γιατί είναι θέμα και της πορείας των οικονομικών και είναι θέμα και της διαπραγμάτευσης. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι πρέπει να υπάρχει φόρος στην ιδιοκτησία της ακίνητης περιουσίας, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν πρέπει να έχει τα λάθη και τις υπερβολές του ΕΝΦΙΑ, πρέπει να έχει ένα αφορολόγητο αυτός ο φόρος και να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στην μεγάλη και στην πολύ μεγάλη περιουσία.

«Κόκκινα» δάνεια

Διαβάζουμε στον Τύπο πληροφορίες ότι εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης ετοιμάζονται αλλαγές στο θέμα των κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν είτε σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις είτε σε πλειστηριασμούς. Υπάρχει φόβος ότι μπορεί να υπάρξουν πολλά λουκέτα στην αγορά τους επόμενους μήνες. Συμμερίζεστε αυτούς τους φόβους;

Σίγουρα υπάρχει ένας φόβος στο τι θα γίνει με το θέμα των δανείων, είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, μας απασχόλησε πολύ καιρό στη διαπραγμάτευση, δόθηκε μια λύση και ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Σταθάκης με υπερβάλλουσα επάρκεια έχει τεκμηριώσει το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει.
Αυτή η κυβέρνηση δεν ήρθε να περιγράψει τα προβλήματα. Το θέμα των κόκκινων δανείων είναι ένα θέμα για το οποίο μπορούμε να μιλάμε ατέλειωτες ώρες και να το περιγράφουμε. Το θέμα είναι ότι πρέπει να βρούμε πως θα λυθεί. Η κυβέρνηση έδωσε μια λύση. Μπορεί να είναι η χειρότερη λύση, αλλά έχει κάποιος άλλος να προτείνει μια καλύτερη; Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην δημιουργήσουμε, με το ζήτημα των κόκκινων δανείων και γενικά με τα χρέη των επιχειρήσεων και των πολιτών, μια διάλυση στην οικονομία, ένα σοκ τέτοιο, που δεν θα μπορέσει μετά να επιβιώσει η οικονομία, διότι ναι μεν έχουμε τα πρώτα δείγματα, αφού λόγω της πολιτικής που ακολουθούμε έχουμε αποτελέσματα, αν όμως δεν φροντίσουμε μπορεί να ξαναγυρίσουμε πίσω. Και όσοι μας κάνουν κριτική και λένε γιατί παίρνετε αυτό το μέτρο, γιατί κάνετε εκείνο και το άλλο, πρέπει να καταλάβουν σε ποιο σημείο είμαστε. Ο αγώνας μας γίνεται για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας και να ξεφύγουμε από την εποπτεία στην οποία βρισκόμαστε.

Εκλογές

Βλέπετε εκλογές μέσα στο χρόνο αν υπάρξει κάποιος σοβαρός λόγος;

Θα μπορούσα να αντιστρέψω το ερώτημα και να πω: Γιατί να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εκλογές; Πέρασε τα πολύ δύσκολα, πέρασε δύσκολες στιγμές στο Κοινοβούλιο, έχουν αρχίσει και έρχονται αποτελέσματα. Έχουμε απέναντι μας μια αντιπολίτευση που ζητάει εκλογές, ζητάει να έρθει στην κυβέρνηση, χωρίς να λέει τι θα κάνει, θέλει να επαναλάβει αυτά για τα οποία ο κόσμος την έδιωξε από την κυβέρνηση. Δεν βλέπω τον λόγο να έχουμε εκλογές. Βέβαια καλοκαίρι είναι και κάποιοι μπορεί να έχουν όνειρα θερινής νυκτός. Εμείς δεν έχουμε, εμείς είμαστε εδώ και δουλεύουμε.

Θα θέλατε η κυβέρνηση να διευρύνει την πλειοψηφία της ενδεχομένως με μια συνεργασία με το κόμμα του κ. Λεβέντη;

Θα ήθελα αυτή η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει γίνει, να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στη Βουλή. Διότι η πολιτική υποκρισία ορισμένων είναι ότι ενώ ψήφισαν την συμφωνία τώρα δεν έρχονται να στηρίξουν την κυβέρνηση όταν πάει να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα.
Πρέπει εκείνοι που έχουν μια διαφορετική λογική από τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, των περικοπών, των απολύσεων, κλπ, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, θα πρέπει να απαντήσουν τι ζητούν. Για παράδειγμα ακούμε κάποια κόμματα να ζητούν απλή αναλογική και δεν λένε ότι αυτό σημαίνει κυβερνητικές συνεργασίες. Με ποιους; Όταν αποκλείουν τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι η κεντρική πολιτική δύναμη αυτή τη στιγμή του χώρου της Κεντροαριστεράς πως θα γίνει κυβέρνηση χωρίς αυτόν τον χώρο; Αν κάποιοι θέλουν μόνιμη κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ ας το πουν καθαρά.

ΣΥΡΙΖΑ

Περιμένετε μετά το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πιο δυνατός;

Περιμένω ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να αντιστοιχίσει την επιρροή του σε επίπεδο κοινωνίας στα οργανωμένα του μέλη. Δεν μπορεί να παραμένουμε ο μικρός, φοβικός, κλειστός ΣΥΡΙΖΑ. Φοβικός ως προς τις νέες ιδέες, πρέπει να αντιστοιχίσουμε εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ με την οργανωμένη του βάση και πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει ότι είναι ένα κόμμα εξουσίας, ένα κόμμα με ευθύνες, δεν είναι ένα κόμμα κριτικής και περιγραφής των προβλημάτων, είναι ένα κόμμα το οποίο ως Αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Νομίζω η Αριστερά στην Ελλάδα έχει την ιστορική να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και αυτό πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαπιστώνετε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι είναι ακόμη αντιπολίτευση και καταγράφει τα προβλήματα;

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσουμε, όχι όμως με την έννοια που λέει η ΝΔ. Η ΝΔ προσπαθώντας να κρύψει τις δικές της εσωτερικές αντιθέσεις δεν θέλει να υπάρχει εσωτερική Δημοκρατία. Πρέπει να υπάρχει εσωτερική Δημοκρατία σε ένα κόμμα, δεν πρέπει όμως να υπάρχει φοβία στην διαφορετική άποψη και φοβία στο να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Αυτή τη στιγμή η Αριστερά πρέπει να απαντήσει στα προβλήματα της κοινωνίας. Η Αριστερά δεν πρέπει να απαντάει στα προβλήματα της Αριστεράς μόνο. Είμαστε για την κοινωνία.

Πριν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρείτε ότι ελέχθησαν κάποιες υπερβολές, σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις που δώσατε;

Νομίζω αυτό που είπε ο πρωθυπουργός με τη λέξη αυταπάτες το περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο. Βεβαίως και είχαμε αυταπάτες, κάναμε την αυτοκριτική μας για αυτό, αλλά ας μη μας κρίνει ο κόσμος μονίμως από το τι λέγαμε προεκλογικά, διότι ναι, μπορεί να είπαμε και πράγματα τα οποία ήταν υπερβολικά ή δεν είχαν πλήρη συναίσθηση του ποια ήταν η πραγματικότητα που αντιμετωπίσαμε. Βρήκαμε πράγματα που και εμείς δεν τα περιμέναμε να είναι ακριβώς έτσι. Ας κρίνει ο κόσμος με το τι κάναμε. Κυρίως αν υπήρχε δυνατότητα για να γίνει κάτι διαφορετικό.

Εσείς τον Ιανουάριο του 2015 πιστεύατε πραγματικά ότι μπορούσαν να υλοποιηθούν εκείνες οι προεκλογικές δεσμεύσεις που δώσατε;

Να σας θυμίσω ότι ήμουν στο τμήμα οικονομικής πολιτικής και είχα την ευθύνη στον συντονισμό της ομάδας φορολογικής πολιτικής, έχω συνυπευθυνότητα για αυτά που λέγαμε. Δεν κοροϊδέψαμε τον κόσμο. Δεν είπαμε ψέματα, είχαμε κάποιες εκτιμήσεις που σε ορισμένους τομείς αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν σωστές. Άλλες εκτιμήσεις αποδείχθηκαν σωστές. Στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής ή στον αγώνα για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι δεν είχαμε δίκιο. Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, δεν το πετύχαμε στο 100%, δεν προκάναμε, που είπε και ένας άλλος πολιτικός.

Φορολογικός ανταγωνισμός

Πριν από λίγες μέρες έκανα ρεπορτάζ στον Έβρο. Χιλιάδες κάτοικοι από την Ορεστιάδα και από άλλες πόλεις και χωριά ταξιδεύουν στην Τουρκία και στη Βουλγαρία για να κάνουν τα καθημερινά τους ψώνια, να πάρουν κρέας, λαχανικά, ρούχα και βενζίνη, αφού εκεί είναι πιο φθηνά. Κάθε χρόνο φεύγουν από την χώρα εκατομμύρια ευρώ. Έχετε σκεφτεί να ληφθούν κάποια μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; Ενδεχομένως κάποιες φοροελαφρύνσεις, μείωση του ΦΠΑ, ή άλλα κίνητρα, σε συγκεκριμένες ακριτικές περιοχές;

Θέτετε σωστά το ζήτημα και είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τη βόρειο Ελλάδα, ειδικά την περιοχή της Θράκης και γενικά τους νομούς που είναι δίπλα στα σύνορα. Πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι να δούμε τι κάνουμε με το θέμα του φορολογικού ανταγωνισμού. Ο φορολογικός ανταγωνισμός σε επίπεδο ευρωπαϊκών χωρών είναι υπαρκτός, πρέπει να δούμε τι κάνουμε με την Βουλγαρία για παράδειγμα, γιατί είμαστε και οι δύο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλες χώρες. Αυτό δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις πάντα με μικρότερους συντελεστές. Θα κατεβάσει και ο άλλος και αυτό που θα σταματήσει… Αν εμείς πούμε ότι θα κατεβάσουμε τον συντελεστή των εταιρειών στο 10%, η Βουλγαρία θα το πάει στο 8%, μετά εμείς στο 6%... Δεν είναι αυτή η λύση.
Το θέμα του φορολογικού ανταγωνισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Ευρώπης. Το δεύτερο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε εμείς ως χώρα είναι με ποιες πολιτικές θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να ενισχύσουμε περιοχές και κλάδους στο πλαίσιο που μας επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να καταλάβουμε οι πολιτικές δυνάμεις, πέρα από τις όποιες διαφορές, ότι η Θράκη είναι ένα πρόβλημα οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε έτσι και με έναν διάλογο δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να ενισχύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές απέναντι στις ξένες.

Η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ σε ορισμένες ακριτικές περιοχές είναι ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι;

Έχουμε πολλούς σχεδιασμούς σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή πρέπει να ανταποκριθούμε στα δεδομένα της συμφωνίας και στην νομοθέτηση αυτών των μέτρων, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε σαν χώρα τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τέτοια πράγματα. Άμεσα, δεν εννοώ μετά από 5 χρόνια.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης