Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Αν εκλεγεί ο Trump στις ΗΠΑ θα έρθουν οι μαύροι κύκνοι – Με Clinton βραδεία ανάπτυξη

Citigroup: Αν εκλεγεί ο Trump στις ΗΠΑ θα έρθουν οι μαύροι κύκνοι – Με Clinton βραδεία ανάπτυξη
Κατά την Citigroup η προεδρική εκλογή θα δημιουργήσει εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα που πιθανόν θα αποτελέσει σημαντικό τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη
Τι θα συμβεί αν εκλεγεί ο Donald Trump πρόεδρος στις ΗΠΑ και τι θα συμβεί αν εκλεγεί πρόεδρος η Hillary Clinton;
Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει η Citigroup η οποία σε έκθεση της αναφέρει ότι με τον Trump στις ΗΠΑ θα έρθουν οι μαύροι κύκνοι και με την Clinton η βραδεία ανάπτυξη.
(Στην ορολογία των αγορών μαύροι κύκνοι συμβολίζουν τις βίαιες διορθώσεις, τις επιθετικές πωλήσεις και γενικώς την πτώση)
Με λιγότερο από 90 ημέρες που απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές το ρολόι της εκλογικής διαδικασίας και της αντίστροφης μέτρησης ξεκίνησε.
Κατά την Citigroup η προεδρική εκλογή θα δημιουργήσει εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα που πιθανόν θα αποτελέσει σημαντικό τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γεγονός ορόσημο στην πολιτική των ΗΠΑ, με τους δύο υποψηφίους να παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά έγκρισης, εμφανίζουν αντισυμβατικό προφίλ και προσφέρουν διαφορετικές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές στο  εκλογικό σώμα.
Η πολιτική αβεβαιότητα άρχισε να αυξάνεται κατακόρυφα, όταν οι πολύ διαφορετικές πολιτικές ήρθαν στο προσκήνιο.

Κατά την Citigroup τι προσφέρει ο Trump

Ο Trump παρουσιάζει τα πιο ακραία δημοσιονομικά  κίνητρα και στο εξωτερικό σχεδιάζει εμπορικούς πολέμους.
Το καλύτερο σενάριο θα ήταν μια πρώτη (ίσως και παρατεταμένη) περίοδος οικονομικής δραστηριότητας από τις αυξημένες περικοπές δαπανών.
Η χειρότερη περίπτωση θα ήταν μια ύφεση, που θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα παρά αργότερα.
 Παρά τη ρητορική, πιστεύουμε ότι ένα πιο ήπιο και πιο πιθανό, σενάριο αποτελεί συνέχεια της μέτριας αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι για τη Citigroup το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι εκείνο όπου το υφιστάμενο status quo συνεχίζεται.

Η Citigroup πάντως αρχίζει να βλέπει μαύρους κύκνους στον ορίζοντα.
Το ιστορικό αυτής της εκλογής υπήρξε εξαιρετικά αντισυμβατικό.
Ο βασικός κίνδυνος είναι ορισμένες αντισυμβατικές τακτικές εφαρμοστούν μπορεί να φέρουν γρηγορότερα τους μαύρους κύκνους.

Τα σενάρια
     
Αν το πρόγραμμα του Donald Trump εφαρμοστεί πλήρως, τότε θα σημειωθεί ύφεση στις ΗΠΑ, ίσως και νωρίτερα, παρά αργότερα. Υπάρχει κάποιο περιθώριο π.χ. αν οι μειώσεις στους φόρους εγκριθούν από το Κογκρέσο να δώσουν αρχικά μια προσωρινή ώθηση, αλλά οι αλλαγές στην πολιτική του εμπορίου θα μπορούσε να αντισταθμίσει το αρχικό όφελος.
Επιπλέον, η αρνητική επίπτωση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες λόγω της αναμενόμενης μειωμένης εμπορικής δραστηριότητας θα ήταν ένα πλήγμα για την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων.  Σημειώνουμε ότι πολλά στοιχεία της πολιτικής της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης Trump μπορεί να αλλάξουν μεσοπρόθεσμα.

Αν αλλάξουν οι εμπορικές συμφωνίες θα μειωθεί η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ των ΗΠΑ και των επιχειρηματικών επενδύσεων, αυξάνοντας τις τιμές των εισαγωγών.
Οι καταναλωτικές δαπάνες πιθανόν θα κλονιστούν εν μέσω υψηλότερων δασμών.
Παρά τις υποσχέσεις των χαμηλότερων φόρων ο Trump, μέσω της προληπτικής αποταμίευσης θα μπορούσε πιθανότατα να μειώσει τα φορολογικά οφέλη.        
Η Fed είναι πιθανό να ανταποκριθεί σε μια πιθανή επιβράδυνση με επιπλέον μείωση των επιτοκίων και ενδεχομένως,  επιστροφή στη χρήση μη συμβατικών πολιτικών.

Το πιο πιθανό σενάριο

 Λαμβάνοντας υπόψη τα όρια των εξουσιών του προέδρου σε βάθος χρόνου θα υπάρξει μια εκτεταμένη περίοδος βραδύτερης ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
Ο Trump περιορίζεται στην ικανότητά του να εφαρμόσει σαρωτικές πολιτικές, όμως το Κογκρέσο είναι πιθανό να μετριάσει το φιλόδοξο και αμφιλεγόμενο πρόγραμμα του.

Κατά την Citigroup τι προσφέρει η Clinton;

Στο λιγότερο πιθανό σενάριο η Clinton ακολουθεί πιστά την υφιστάμενη πολιτική.
Περιμένουμε το πραγματικό ΑΕΠ να συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό, παρά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στο πρόγραμμα της Clinton.
Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να μειωθεί αν οι προοπτικές των δαπανών οδηγήσουν σε μείωση των επενδύσεων.
H Clinton μπορεί να έχει δυσκολία εκτέλεσης μεγάλο μέρος του προγράμματος της, το οποίο διαθέτει εκτεταμένες αναφορές στην μετανάστευση.
Εστιάζεται στις αυξημένες δαπάνες για υποδομές και στους  υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις.
Περιμένουμε ελάχιστες έως καθόλου αλλαγές στις υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες, αφήνοντας το εμπόριο των ΗΠΑ να υπόκεινται σε υπάρχουσες αντιξοότητες.
Η έκταση της ανόδου του πληθωρισμού μπορεί να είναι πιο υποτονική στο σενάριο της μέτριας ανάπτυξης.
Η ανεργία πιθανότατα θα παραμείνει στην περιοχή της πλήρους απασχόλησης 4,5% με 5%.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι εμπορικοί εταίροι και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα ήταν πιθανόν να αισθανθούν ικανοποίηση αν η Clinton γίνει πρόεδρος.
Έχει παρουσιάσει τον εαυτό της ως πολιτικά έμπειρη, σταθερή για καθοδηγήσει το έθνος.
Η αβεβαιότητα θα μπορούσε να παραμείνει αυξημένη ή ακόμη και να αυξηθεί περαιτέρω εάν η Clinton υιοθετήσει την πιο λαϊκιστική πλατφόρμα της εκστρατείας της (π.χ. «America First» στάση απέναντι στο εμπόριο, επιθετικά υψηλότερους φόρους, πιο έντονη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, σκληρά μέτρα για την Κίνα).





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης