Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα – Ζητά από την Ελλάδα την άμεση έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα – Ζητά από την Ελλάδα την άμεση έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών
Το επίμαχο έγγραφο – κατηγορητήριο αναφέρει πως οι «8» συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου
Την άμεση έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα ζητά κι επίσημα πλέον η γειτονική μας χώρα, εκδίδοντας μάλιστα και το σχετικό έγγραφο - ένταλμα.
Όπως αναφέρει το pronews.gr, επικαλούμενο και δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το έγγραφο έχει σταλεί από τον εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα αναλάβει να το μεταβιβάσει στις ελληνικές Αρχές.
Το επίμαχο έγγραφο – κατηγορητήριο αναφέρει πως οι «8» συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, διαπράττοντας έτσι εγκλήματα «παραβίασης του συντάγματος δια βίας, απόπειρας δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας, επίθεση εναντίον του νομοθετικού οργάνου και της κυβέρνησης και ένοπλη ομαδική λεηλασία τη νύχτα».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, η οποία είναι δεσμευτική για την Ελλάδα και όλες τις χώρες της ΕΕ, η διαδικασία που προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα:

1) Σε πρώτη φάση το αίτημα θα πρέπει να κατατεθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

2) Η ελληνική πρεσβεία θα διαβιβάσει τον φάκελο στο υπουργείο Εξωτερικών.

3) Το υπουργείο Εξωτερικών θα προωθήσει τον φάκελο στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Θυμίζουμε πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν καταφθάσει στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την δίωξη από τον Tayyip Erdogan, ο οποίος επιθυμεί… θανατική ποινή για τους πραξικοπηματίες.
Η ελληνική Δικαιοσύνη τους καταδίκασε σε ολιγόμηνη φυλάκιση με αναστολή για παραβίαση του εναέριου χώρου, ενώ, έπειτα από δύο αναβολές, θα περάσουν από την Επιτροπή Ασύλου στις 19 Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης