Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kurz (ΥΠΕΞ Αυστρίας): Πρέπει να προστατεύουμε μόνοι μας τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ - Κριτική στη Merkel

Kurz (ΥΠΕΞ Αυστρίας): Πρέπει να προστατεύουμε μόνοι μας τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ - Κριτική στη Merkel
Τι ανέφερε για το προσφυγικό και την Τουρκία o υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Sebastian Kurz
Κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο A. Merkel για την πρόθεσή της να εμμείνει στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό, ασκεί o  υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Sebastian Kurz, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Esteraich».
Μάλιστα, αναφέρει εκ νέου τη θέση του περί διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και για την προβολή "βέτο" στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων.
Όπως σημειώνει ο Kurz, «θεωρώ προβληματικό εάν κάποιος, λόγω αυτής της συμφωνίας για το άσυλο, θα παρέβλεπε παραβιάσεις θεμελιωδών αξιών, που συμβαίνουν στην Τουρκία»,.
Τονίζει δε, ότι «ως ΕΕ δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αναθέτουμε αυτά τα ζητήματα στην Τουρκία και να εκτιθέμεθα περαιτέρω σε εκβιασμό, αλλά χρειαζόμαστε μία δική μας πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό, και πρέπει να προστατεύουμε μόνοι μας τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».
Υπενθυμίζει πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει σχετικά ήδη πριν τη σύναψή της, ενώ εκτιμά ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό θα αποτύχει, καθώς, υπήρχαν τρεις προϋποθέσεις για να σταματήσει η Τουρκία το προσφυγικό ρεύμα: η απελευθέρωση της βίζας, η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η οικονομική βοήθεια.
Υπογραμμίζει δε, ότι δεν υποστηρίζει να υπάρξει παραχώρηση απέναντι στην Τουρκία στις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας ή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ σημειώνει πως η Τουρκία έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν επιθυμεί να εκπληρώσει τους όρους και άρα η συμφωνία για το προσφυγικό δεν μπορεί να "κρατήσει".
Ακόμη, ο υπουργός αναφέρει ότι υποστηρίζει τη άποψη του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ότι μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν ουτοπική.
Σημειώνει μάλιστα ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο από τις αξίες της ΕΕ και ότι μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα υπήρξαν μαζικές συλλήψεις και απειλές εναντίον πολιτικών αντιφρονούντων, κάτι που είναι ασύμβατο με τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.
Ο ίδιος απευθυνόμενος στους Τούρκους που ζουν στην Αυστρία προειδοποιεί ότι δεν θα επιτραπεί ένα κυνήγι μαγισσών στη χώρα, αλλά και πως ο ίδιος αναμένει από τον καθένα που ζει στην Αυστρία ότι δεν θα μεταφέρει εκεί εξωτερικές διενέξεις.
Καλεί επειγόντως σε αυτοσυγκράτηση, αναφέροντας ως λόγο των ανησυχιών του το γεγονός ότι σε εφημερίδες προσκείμενες στον Erdogan  δημοσιεύτηκαν λίστες με φερόμενους οπαδούς του Gulen στη Βιέννη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης