Τελευταία Νέα
Διεθνή

Frontex: Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό συνεχίζει να εφαρμόζεται δίχως πρόβλημα

Frontex: Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό συνεχίζει να εφαρμόζεται δίχως πρόβλημα
Μία ενίσχυση της συνοριοφυλακής από μόνη της δεν πρόκειται να δώσει τη λύση στην προσφυγική κρίση
Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης συνεχίζει να εφαρμόζεται χωρίς πρόβλημα, δίχως να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ένδειξη αποτυχίας της.
Αυτό διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse σήμερα Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016 ο Αυστριακός αναπληρωτής διευθυντής της Frontex, Berndt Koerner, τονίζοντας πως ο ίδιος βρίσκεται σχεδόν καθημερινά προσωπικά σε επαφή με τους συνδέσμους του οργανισμού στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον Koerner, η επιχειρησιακή συνεργασία με την Τουρκία λειτουργεί, ωστόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική, «η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από ημέρα σε ημέρα, ενώ είναι δύσκολο να ειπωθεί εάν σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας θα επαναληφθούν οι εικόνες του 2015 με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να μετακινούνται προς την Ευρώπη».
Όμως, εάν μία ομάδα ανθρώπων τεθεί σε κίνηση, ανεξάρτητα του σε ποια περιοχή, τότε θα δημιουργηθεί πολύ γρήγορα, μέσα σε μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες, ένα νέο προσφυγικό ρεύμα, προειδοποιεί ο ίδιος.
Ερωτηθείς για την κριτική από την Ελλάδα για το ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας με την Τουρκία, ο Koerner απαντά, ότι είναι σε γνώση της Frontex πως η περιοχή των συνόρων ελέγχεται επειδή η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πιο ήρεμη.
Για τον λόγο αυτόν έχουν παραμείνει περισσότεροι από 600 υπάλληλοι επί τόπου, καθώς υπάρχει η εμπειρία από το παρελθόν ότι πρέπει κανείς να είναι σε θέση να μετακινεί δυνάμεις γρήγορα και να τις ενισχύει.
Πάντως, ο αναπληρωτής διευθυντής της Frontex επεσήμανε πως μία ενίσχυση της συνοριοφυλακής από μόνη της δεν πρόκειται να δώσει τη λύση στην κρίση των προσφύγων, καθώς η έμφαση πρέπει να δοθεί περισσότερο στις χώρες προέλευσης και πρέπει να διευθετηθούν οι εμπόλεμες συρράξεις και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή βοήθεια, διαφορετικά δεν πρόκειται να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης