Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι συμβαίνει με την εξυγίανση της Μπάμπης Βωβός; - Θα επαναληφθεί η λογιστική κερδφορία του 2015;

tags :
Τι συμβαίνει με την εξυγίανση της Μπάμπης Βωβός; - Θα επαναληφθεί η λογιστική κερδφορία του 2015;
Οι προθεσμίες που παρήλθαν, η αμφιβολίες του ορκωτού για ποσά 74 εκ ευρώ και οι αμοιβές διοίκησης που ξεπερνούν το 1 εκ Ευρώ
Μπορεί η Μπάμπης Βωβός να έχει τεθεί σε φάση εξυγίανσης με την υπαγωγή του στο άρθρο 99 και οι πάσης φύσεως χρεώστες του περιλαμβανόμενου του δημοσίου αλλά αυτό δεν φαίνεται να επηρέασε ιδιαίτερα τα διοικητικά στελέχη της εταιρίας που τυγχάνει να διοικούν καθώς λαμβάνουν υψηλές αμοιβές, ενώ ταυτόχρονα παρέρχονται οι προθεσμίες που έχουν τεθεί για την εξυγίανση με την εταιρία να έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις όπου ο ελεγκτής εκφράζει αρνητική γνώμη δηλαδή αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων που έχουν δημοσιευθεί.
Το εξωφρενικό όμως στην περίπτωση της Βωβός είναι το γεγονός ότι ενώ η εταιρία έχει υπαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης ο ορκωτός ελεγκτής εκφράζει αρνητική γνώμη στην έκθεση αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
1.Για την επαλήθευση της ακρίβειας απαιτήσεων από πελάτες και λοιπά κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία (τι είναι αυτά άραγε;) στάλθηκαν επιβεβαιωτικές επιστολές αλλά δεν λήφθηκε ικανοποιητικός αριθμός απαντήσεων( σ.σ. ο ορκωτός αποφεύγει να διευκρινίσει πόσες απαντήσεις πήρε) και επίσης δεν κατέστη δυνατή η εξέταση μεταγενέστερης ρευστοποίησης (σ.σ. ;;;).
Τα ποσά αυτά για τα οποία υπάρχει αμφιβολία είναι 2,42 εκ ευρώ και 5,68 εκ ευρώ για τον όμιλο.
2.Για το κονδύλι προμηθευτές και λοιπές υποχρεώσεις ποσού 46,9 εκ ευρώ για την εταιρία και 68,75 εκ Ευρώ για τον όμιλο επίσης δεν ελήφθη ικανοποιητικός αριθμός απαντητικών επιστολών και υπάρχει επιφύλαξη για την ακρίβεια και την πληρότητά των στοιχείων.
Υπό αυτά τα δεδομένα το ερώτημα είναι αν οι μεταξύ αυτών που δεν απέστειλαν απαντήσεις περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που ελέγχονται από τους βασικούς μετόχους της εταιρίας.
Αξίζει αν σημειωθεί ότι στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται πως έως την 30/06/2016 θα ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες εξυγίανσης που προβλέπουν μεταξύ άλλων διαγραφή υποχρεώσεων προς το δημόσιο καθώς και η απομείωση υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων.
Το εξάμηνο ωστόσο παρήλθε αλλά ουδεμία εξέλιξη υπάρχει.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να προχωρήσει η εξυγίανση όταν υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις στις οποίες ο ορκωτός εκφράζει αρνητική γνώμη;
Από τις οικονομικές καταστάσεις του 2015 που έχουν ημερομηνία έκδοσης την 30η Μαΐου 2016 προκύπτει πάντως οι αμοιβές ΔΣ και διευθυντικών στελεχών ανήλθαν στο ποσό του 1,1 εκ ευρώ από 1,4 εκ ευρώ το 2014.
Παράλληλα στον ισολογισμό του 2015 η αξία των ακινήτων εμφανίζεται σε 201 εκ ευρώ.
Ωστόσο μετά από σωρεία καταγγελιών συμβάσεων leasing που έγιναν το πρώτους μήνες του 2016 στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης η αξία των ακινήτων του ομίλου θα μειωθεί κατά 27,1 εκ ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά 73,3 εκ Ευρώ λόγω διαγραφής.
Επιπλέον θα έχουμε μείωση εσόδων κατά 68% το 2016.
Το έσοδο απομείωσης των υποχρεώσεων θα εμφανιστεί στα κέρδη.
Έτσι θα έχουμε και το 2016 επανάληψη του φαινομένου του 2015 , δηλαδή υψηλής λογιστικής κερδοφορίας λόγω διαγραφής χρεών.
Αυτό εφ' όσον προχωρήσουν οι διαδικασίες εξυγίανσης που δεν φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης