Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον Στουρνάρα (ΤτΕ) αλλά δεν μπορεί να τον εκδιώξει…και η «αριστερή» Attica bank

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον Στουρνάρα (ΤτΕ) αλλά δεν μπορεί να τον εκδιώξει…και η «αριστερή» Attica bank
Τι έχει αυτή η Attica bank που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιδείξει τέτοιο ζήλο και ενδιαφέρον;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι στοχοποιημένος ξεκάθαρα από τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να τον αποδομήσει έως εξοντώσει.
Τα όσα διαδραματίζονται εσχάτως αποτελούν όχι ένδειξη αλλά απόδειξη ότι ο Στουρνάρας είναι ξεκάθαρα στοχοποιημένος.
Βέβαια και οι αναφορές περί μυστικών δείπνων με… επίκεντρο τον Στουρνάρα που κάποιοι τον προωθούν ως συνδετικό κρίκο στην κεντροαριστερά βλάπτουν το προφίλ του κεντρικού τραπεζίτη.
Ο Κεντρικός Τραπεζίτης είναι τεχνοκράτης, εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα και δεν μπορεί να συμμετέχει σε πολιτικά τραπέζια και μυστικά δείπνα.
Επί του θέματος αυτού μπορεί να ασκηθεί κριτική στον Στουρνάρα αλλά η κριτική σταματάει εκεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει αποφασίσει να αποδομήσει τον Στουρνάρα με ποικίλους τρόπους ώστε είτε να τον εξωθήσει σε παραίτηση είτε να «ανακαλύψουν….αν ανακαλύψουν» κακώς κείμενα για να μπορέσουν να τον εκδιώξουν.
Για την ώρα ο Στουρνάρας δεν κινδυνεύει από την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η προσπάθεια που θα επιχειρηθεί για να τον χτυπήσουν με παλαιές υποθέσεις όπως της γυναίκας του δεν αποτελούν σοβαρά στοιχεία….οπότε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποδόμηση και διασυρμός.
Δεν υπάρχει πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ που να μην καταφέρεται κατά του Στουρνάρα.
Γιατί όμως υπάρχει αυτό το μένος;
Οι κατά καιρούς αναφορές Στουρνάρα για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και οι ετοιμόλογες απαντήσεις στα υπονοούμενα της Κυβέρνησης έχουν οξύνει επικίνδυνα τις σχέσεις Στουρνάρα και κυβέρνησης.
Όμως η περίπτωση της Attica bank αποτέλεσε μια άριστη αφορμή ώστε να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος…
Για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με την Attica bank θα πρέπει να δούμε γιατί ο σημερινός υπουργός Υποδομών Σπίρτζης είχε επιδείξει τέτοιο ζήλο για την Attica bank;
Γιατί ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε επιδείξει τέτοιο ζήλο για την Attica bank.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ραυτοπούλου ο άνθρωπος της κυβέρνησης στο ΤΧΣ δήλωνε πάντα «με οποιαδήποτε κόστος και μέσο πρέπει να διασωθεί η Attica bank».
Τι έχει αυτή η Attica bank που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιδείξει τέτοιο ζήλο;
Η Attica bank ως επιχειρηματικό project είναι 100% αποτυχημένη.
Όμως η Attica bank δεν ελέγχεται από τον SSM άμεσα άρα η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…μπορεί να έχει μια τράπεζα να ελέγχει.
Αυτός είναι ο λόγος που έκαναν τα αδύνατα δυνατά θυσιάζοντας πολλά εκατομμύρια για να ανακεφαλαιοποιήσουν την Attica bank  και οι μέτοχοι ήδη καταγράφουν λογιστικές υποαξίες ρεκόρ -77%.
Επένδυσαν 681 εκατ τα οποία αξίζουν σήμερα (1η Αυγούστου του 2016) λιγότερο από 200 εκατ ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην λογική του παράλληλου συστήματος ήθελε να ελέγχει μια τράπεζα για να μπορεί να ασκεί επιρροή ή να υποστηρίζει ημετέρους.
Δυστυχώς αυτός ήταν ο ρόλος της Attica bank οι εκάστοτε κυβερνήσεις είχαν την Attica bank...για να κάνουν παιχνίδι....όχι κατ΄ανάγκη παράνομο....
Όταν ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ αποφάσισε να αναλάβει την εξυγίανση της Attica bank ζητώντας με τελεσίγραφο την παραίτηση της διοίκησης Αντωνόπουλου – όπερ και εγένετο – ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε την όλη διαδικασία casus belli.
Δεν ενδιαφερόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Αντωνόπουλο τους ήταν αδιάφορος...αλλά έβλεπαν ότι ο Στουρνάρας τους χαλάει τα σχέδια ελέγχου της Attica bank.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή για το μη εξυπηρετούμενο δάνειο της Πουσκούρη της νέας προέδρου της Attica bank που επέλεξε ο Στουρνάρας…είχε ένα στόχο…
όχι την Πουσκούρη αλλά τον Στουρνάρα στο πλαίσιο της αποδόμησης που υλοποιούν εδώ και καιρό.
Η Πουσκούρη έδωσε εξηγήσεις και αν χρειαστεί να παράσχει και περισσότερες αλλά δεν είναι ο στόχος η Πουσκούρη.
Στόχος είναι να πλήξουν τον Στουρνάρα καθιστώντας τον αναξιόπιστο με τις επιλογές λάθος προσώπων και άλλα…
Ήδη έχουμε αναλύσει την παρέμβαση του Ν. Κοτζιά του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί με την Attica bank;
Ένας υπουργός εξωτερικών τι θέλει και ασχολείται με την Attica bank;
Ο Θ. Μητράκος ο υποδιοικητής της ΤτΕ με δεσμούς με τον Κοτζιά ουσιαστικά έριξαν λάδι στην φωτιά εναντίον του Στουρνάρα.
Ο Μητράκος μάλιστα πολλές φορές τόνιζε ότι ευτυχώς που σώθηκε η Attica bank…
Θα πουν πολλοί ο Μητράκος είναι επόπτης άρα λογικά υποστήρζε την διάσωση κάθε τράπεζας
Αυτό είναι αλήθεια αλλά ο Μητράκος δεν είναι βέβαιο ότι λειτουργεί μόνο ως υποδιοικητής της ΤτΕ....προσπαθεί να υλοποιήσει και το αριστερό σχέδιο...ελέγχου της Attica bank.
Μια τράπεζα η Attica bank που κατά την άποψη μας με 57% NPEs και 2,24 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα έπρεπε να είχε σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα....αποτέλεσε προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο banking.
Αλλά η παρουσία του ΤΣΜΕΔΕ ως βασικού μετόχου και βεβαίως το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για μια αριστερή Attica bank (όπου αριστερή Attica bank εννοούμε...ότι το κράτος θέλει να έχει λόγο και παρέμβαση) αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν ότι ο Στουρνάρας τους χάλασε τα σχέδια.
Τίποτε δεν έχει αλλάξει στο ελληνικό banking.
Πάλι τα κόμματα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ώστε να ελέγξουν μια τράπεζα όπως η Attica bank μια τράπεζα με μηδενική παρέμβαση στην οικονομία.
Άπαξ και προχώρησε η ανακεφαλαιοποίηση της και απομένει η έκδοση tier 1 περί τα 70 εκατ η Attica bank καθίσταται φερέγγυα με όρους δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας αλλά ακόμη κανείς δεν μπορεί να απαντήσει πειστικά αν έχει καταστεί και βιώσιμη.
Η βιωσιμότητα της Attica bank θα κριθεί αποκλειστικά στην διαχείριση των NPLs  - όπου μεταξύ άλλων και το βρετανικό fund Duet group έχει επιδείξει ενδιαφέρον να καλύψει τα 70 εκατ του tier 1 και να πάρει 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια για να αξιοποιήσει.
Αν αποτύχει η διαχείριση των NPLs είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα έχουμε δράματα στην Attica bank.

Υποσημείωση

Στην Attica bank υπάρχουν ακόμη καρκινώματα που χρειάζονται επιθετική χημειοθεραπεία για να αντιμετωπιστούν.
Κατά την άποψη μας με εξαίρεση 3-4 στελέχη...πολλοί διευθυντές πρέπει να αντικατασταθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Θα πρέπει να υπάρξει μια διαυγής διαδικασία αξιολόγησης των διευθυντικών στελεχών ώστε να σπάσουν τα αποστήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης