Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αποκάλυψη για κόκκινο δάνειο της προέδρου της Attica Bank, Άννας Πουσκούρη και η απάντησή της

Η αποκάλυψη για κόκκινο δάνειο της προέδρου της Attica Bank, Άννας Πουσκούρη και η απάντησή της
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Αυγής» και οι αιχμές για την Τράπεζα της Ελλάδος 


Ως «στρατηγικό κακοπληρωτή» εμφάνισε την κα Άννα Πουσκούρη, πρόεδρο της Attica Bank, η Αυγή της Κυριακής, αποκαλύπτοντας ότι η κα Πουσκούρη έχει ένα «κατακόκκινο» δάνειο που υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κα Πουσκούρη και ο σύζυγός της είναι νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας Littorea, η οποία οφείλει περί το 1,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.
Σε απόσπαμα του άρθρου αναφέρεται: «Το 2006 ιδρύεται μια εταιρεία, με έδρα την Κύπρο, ονόματι Littorea Limited, με νόμιμη εκπρόσωπο την κ. Ε.Θ., αδελφή της κ. Πουσκούρη (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Η εταιρεία συνάπτει δάνειο στις 13 Ιουλίου 2006 με την τράπεζα FBB, συμφερόντων Ρέστη. Το δάνειο ανερχόταν στο ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την αγορά άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου έκτασης 4 στρεμμάτων, στη θέση Αυλάκι στην Ύδρα. Η συνολική αξία οικοπέδου και ακινήτου υπολογιζόταν σε 2,2 εκατομμύρια ευρώ και το δάνειο χορηγήθηκε με ετήσιο, αρκετά ευνοϊκό, επιτόκιο 2% άνω του επιτοκίου Euribor.
To 2013, η εταιρεία Littorea αλλάζει χέρια. Νόμιμοι εκπρόσωποι στο εξής είναι η κ. Πουσκούρη (αφού εν τω μεταξύ είχε πάψει να είναι διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής τράπεζας HypoVereinsbank και είναι συνταξιούχος από το 2010) και ο Γερμανός σύζυγός της. Το δάνειο όμως δεν εξυπηρετείται, ούτε τόκοι ούτε κεφάλαιο, με αποτέλεσμα με τα χρόνια να χαρακτηριστεί «κατακόκκινο» σύμφωνα με τη φράση έμπειρου τραπεζικού στελέχους.
Εν συνεχεία, η FBB χρεοκοπεί και την απορροφά η Εθνική Τράπεζα. Η οφειλή της εταιρείας Littorea -με νόμιμο εκπρόσωπο σήμερα τη νυν πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής- αγγίζει πλέον τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ είναι απορίας άξιον συγχρόνως γιατί το συγκεκριμένο δάνειο εντάχθηκε στην good bank (η υπαγωγή του στην bad bank θα συνεπαγόταν πιο «σκληρή» διεκδίκηση των οφειλών).
Για την Εθνική Τράπεζα, το δάνειο αφορά πλέον τη Μονάδα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων, πράγμα που σημαίνει ότι εδώ και καιρό δεν εμφανίζεται κάποια κίνηση, κάποια προσπάθεια αποπληρωμής του».
Επιπλέον, η Αυγή έθεσε τα εξής ερωτήματα στην κα Πουσκούρη: «Όταν η Littorea παραχώρησε το ακίνητο της Ύδρας στην αρχική νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας, την αδελφή δηλαδή της κ. Πουσκούρη, η πράξη αυτή φορολογήθηκε και ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η παραχώρηση; Επίσης, έχει πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και της τελευταίας χρονιάς;».
 
Η απάντηση της κα Πουσκούρη στο δημοσίευμα...
 
«Η πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, κα Άννα Πουσκούρη, γνωστοποιεί σχετικά με το παραπανω δημοσίευμα, τα ακόλουθα:
- Η δανειολήπτης συνήψε το σχετικό δάνειο τον Ιούλιο του 2007 με την First Business Bank (FBB). Το δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά.
- Μετά την ανάληψη του δανειακού χαρτοφυλακίου της FBB από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) η δανειολήπτρια, με σύμφωνη γνώμη της ΕΤΕ, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα για την αναδιάρθρωση της συναλλαγής. Αυτές οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.
- Η δανειολήπτης έχει καταβάλει και καταβάλλει όλες τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις για το ακίνητο, όπως ο νόμος ορίζει.
- Η Πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής εκφράζει την έκπληξή της για την διαρροή των εμπιστευτικών πληροφοριών που αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο και που συνιστούν κατάφορη παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου και της νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Η Πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής θα συνεχίσει να θέτει όλη την γνώση και την εμπειρία της στη διάθεση της Τράπεζας, για να βοηθήσει στην εξυγίανση και την ανάπτυξή της, προς όφελος των μετόχων της, των πελατών της, των εργαζομένων της και της εθνικής οικονομίας».
 
...και η ανταπάντηση της Αυγής, με νέο δημοσίευμα, τη Δευτέρα 1 Αυγούστου:
 
Σε σημερινό δημοσίευμά της, η Αυγή θέτει νέα ερωτήματα προς την πρόεδρο της Attica Bank, με αφορμή την απάντησή της.
Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει πως αν και η πρόεδρος της Attica Bank υποστηρίζει ότι το δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά, δε διευκρινίζει ως πότε, αλλά και γιατί υπήρξε η ανάγκη «αναδιάρθρωσης της συναλλαγής».
Παράλληλα, η Αυγή σημειώνει: «Επιπλέον αν εξυπηρετείτο, γιατί το δάνειο έχει ... σκαρφαλώσει από το 1,3 στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ; Γιατί έχει εισέλθει στην ομάδα δανείων της Μονάδας Διαχείρισης Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων, που είναι πρακτικώς τα δάνεια που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται εδώ και καιρό;
Από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Ρέστη από την Εθνική Τράπεζα έχουν περάσει τρία χρόνια -αυτό σημαίνει ότι επί τριετία οι δυο πλευρές ψάχνουν λύση; Και αν ναι, τι είδους λύση διεκδικεί η κ. Πουσκούρη; Αυτήν την πρακτική θέλει να μεταφέρει και στην Τράπεζα Αττικής;
Κρατούμε ωστόσο τη διαβεβαίωση της ότι έχει καταβάλει όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις για το ακίνητο της Ύδρας».
Τέλος, η Αυγή αφήνει αιχμές κατά εκείνων που πρότειναν την κα Πουσκούρη για τη θέση του προέδρου της Attica Bank, ήτοι τον βασικό μέτοχο, όσο και κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος ενέκρινε και την εν λόγω τοποθέτηση.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης