Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον απόηχο των stress tests - Ποιο είναι το μέλλον της Monte dei Paschi;

Στον απόηχο των stress tests - Ποιο είναι το μέλλον της Monte dei Paschi;
Εάν η ανακεφαλαιοποίηση της ιταλικής τράπεζας είναι επιτυχής, η έκθεση της σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθεί στο μισό
Η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου είναι επίσης και η επικίνδυνη της Ευρώπης.
Ο λόγος για την ιταλική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena η οποία ήταν η μόνη, από τις 51 τράπεζες, που απέτυχε στα stress tests.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η τράπεζα έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές 5 δισ. ευρώ εάν μπορέσει να ξεφορτωθεί ένα μέρος των επισφαλών δανείων της.
Ακόμη και πριν από τα φετινά (2016) stress tests, η ιταλική κυβέρνηση εξέταζε μεθόδους για τη διάσωση της Monte Paschi, γεγονός που πυροδότησε όργιο φημών σχετικά με ενδεχόμενο bail out, κάτι που διαψεύστηκε από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Blommberg, ο στόχος των 5 δισ. ευρώ (που προαναφέρθηκε) είναι πέντε φορές πάνω από την τρέχουσα αξία της μετοχής στην αγορά.
Η προσφορά εξαρτάται από την ικανότητά της να βρει αγοραστές για τα επισφαλή δάνεια της.
Επισημαίνεται ότι η τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο επισφαλών δανείων 27,7 δισ. ευρώ έναντι 9,2 δισ. ευρώ, ή στο 33% της ακαθάριστης αξίας του.
«Το ενδεχόμενο αυτό είναι σίγουρα θετικό για τους μετόχους μειωμένης εξασφάλισης», οι οποίοι ίσως θα ήταν αναγκασμένοι να επωμιστούν κι οι ίδιοι απώλειες από ένα ενδεχόμενο bail out, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Marzotto SIM SpA.
Πάντως, εάν το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Paschi είναι επιτυχές, η τράπεζα θα διατηρήσει το τρέχον κεφάλαιο της, ενώ θα μειώσει στο μισό την έκθεση της σε εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με έκθεση της Royal Bank of Canada αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης