Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής μέσω δημοψηφίσματος - Το σχέδιο του Μαξίμου

Συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής μέσω δημοψηφίσματος - Το σχέδιο του Μαξίμου
Η πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση της απλή αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα  θα τεθεί αρχικά σε ανοιχτό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα
Το ενδεχόμενο να κατοχυρωθεί συνταγματικά η μεγαλύτερη δυνατή αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας, με τον ίδιο και το επιτελείο του να εκτιμούν ότι με την Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει μεταξύ άλλων να μπει ένα τέλος στη δυνατότητα οι εκλογικοί νόμοι να «κόβονται και να ράβονται» στα μέτρα της εκάστοτε κυβέρνησης.  
Μάλιστα ο πρωθυπουργός θα καταθέσει και επισήμως τη συγκεκριμένη πρόταση, παρά το γεγονός ότι η απλή αναλογική με την πλήρη κατάργηση του μπόνους των εδρών δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του κοινοβουλίου (200 βουλευτές) ώστε να ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές.
Η πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση της απλή αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα  θα τεθεί αρχικά σε ανοιχτό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει να το θέσει και σε δημοψήφισμα μαζί με ένα πακέτο προτάσεων και την τελική απόφαση να κληθεί να την λάβει ο λαός.
Και αυτό διότι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα εκλογικά συστήματα που πριμοδοτούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το πρώτο ή ακόμα και το δεύτερο κόμμα, ενισχύουν τον δικομματισμό, αλλοιώνουν λιγότερο ή περισσότερο την λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράζεται από τις κάλπες και αποτελούν «εκκολαπτήρια και εκτροφεία» της διαφθοράς και της διαπλοκής.  
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του εκτιμούν ότι οι συνθήκες για πολυκομματικές κυβερνήσεις και συνεργασίες κομμάτων έχουν ωριμάσει και πως οι πολίτες στη μεγάλη πλειοψηφία τους τάσσονται υπέρ στης απλής και ανόθευτής αναλογικής.
Με τη διενέργεια δημοψηφίσματος και στην περίπτωση που ο λαός ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επιτύχει και έναν διπλό στόχο.
Από τη μία θα κάνει «πολιτική ρελάνς» στα κόμματα που δεν στήριξαν στην  Βουλή τη συγκριμένη πρόταση και υπεραμύνθηκαν το ισχύον εκλογικό σύστημα με το μπόνους των 50 εδρών που θα ισχύσει και για τις επόμενες εκλογές και από την άλλη θα αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επιστροφής σε συστήματα ενισχυμένης ή υπερενισχυμένης αναλογικής στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, με τη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση να έχει χρονικό ορίζοντα το 2017, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του εμφανίζονται έτοιμοι όσες προτάσεις δεν συγκεντρώσουν ευρείες συναινέσεις να τεθούν στην κρίση του λαού μέσω δημοψηφίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης