Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Οι ιταλικές τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών stress tests

New York Times: Οι ιταλικές τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών stress tests
Από τις πέντε μεγάλες ιταλικές τράπεζες που ελέγχονται, η Monte dei Paschi di Siena αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα
Οι ιταλικές τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών (29/7) stress tests, επισημαίνουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι New York Times.
Όπως αναφέρεται, τα tests θα αποκαλύψουν «πόσα χρήματα χρειάζονται οι προβληματικές ιταλικές τράπεζες, προκειμένου να αποφευχθεί μία αναζωπύρωση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ».
Αν και υπάρχουν και άλλες «αδύναμες» τράπεζες στο χώρο της Ευρωζώνης, οι ιταλικές αποτελούν ειδική περίπτωση, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν παράσχει αγγίζουν τα 360 δισ. δολ.
Από τις πέντε μεγάλες ιταλικές τράπεζες που ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority), η Monte dei Paschi di Siena αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα, αναφέρουν οι NYT, με αποτέλεσμα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να αναζητά την τελευταία στιγμή λύσεις όπως η πώληση των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια και περάσει με επιτυχία τα stress tests.
Η εφημερίδα σημειώνει πως η ανησυχία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει αυξηθεί μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, εξαιτίας του γενικότερου πανικού που έχει επικρατήσει στις αγορές.
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσουν μάλιστα ορισμένες Κεντρικές Τράπεζες στο να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Επίσης, τα σημερινά stress tests ίσως καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει ο Matteo Renzi για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών, καθώς ο ίδιος προτιμά την παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού.
Αναφέρεται πως σε αντίθεση με το παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δεν θα ξεκαθαρίσει ποιες τράπεζες «περνούν» και ποιες «κόβονται» στα stress tests, αλλά θα αξιολογήσει κατά πόσον οι τράπεζες είναι οικονομικά ανθεκτικές, σε περίπτωση ακραίων οικονομικών καταστάσεων και αστάθειας στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης