Τελευταία Νέα
Πολιτική

Την επομένη του πραξικοπήματος ανακληθήκαν οι τούρκοι αξιωματικοί από τα ελληνικά νησιά - Όλο το παρασκήνιο

Την επομένη του πραξικοπήματος ανακληθήκαν οι τούρκοι αξιωματικοί από τα ελληνικά νησιά - Όλο το παρασκήνιο
Καθησυχαστική η ελληνική κυβέρνηση για την ανάκληση των τούρκων αξιωματικών 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του BankingNews.gr, ενώ το θέμα βγήκε στο φως της δημοσιότητας σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουλίου, οι τούρκοι αξιωματικοί ανακλήθηκαν από τα ελληνικά νησιά την επόμενη κιόλας ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ήτοι στις 16 Ιουλίου.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές κρατούσαν χαμηλούς τόνους, λέγοντας πως έληξαν τα διαβατήρια των τούρκων αξιωματικών.
Όλο αυτό το διάστημα, εντούτοις, η Άγκυρα δεν έχει στείλει εκ νέου αξιωματικούς, όπως προβλέπει η ευρωτουρκική συμφωνία, για να παρακολουθούν τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών και τη διαδικασία ταυτοποίησης με το σύστημα Eurodac
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη χώρα μας από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου να έχουν μεν ταυτοποιηθεί και να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά η Άγκυρα να μπορεί γι’ αυτό το διάστημα να αμφισβητήσει ότι οι πρόσφυγες αυτοί πέρασαν από την Τουρκία.
Αυτό σημαίνει πως μπορεί να μην τους δεχτεί πίσω, όπως προβλέπει η συμφωνία.
Πάντως, στην κυβέρνηση εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σημειώνοντας πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Δ. Αλ.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι μετέδιδε νωρίτερα το BankignewsNews.gr:

Ανακάλεσε τους τούρκους παρατηρητές από τα ελληνικά νησιά η Άγκυρα
Εντολή να επιστρέψουν στην Τουρκία έλαβαν πριν από περίπου μία εβδομάδα οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στης 15ης Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωσης της Τουρκίας προς της ελληνικές αρχές, η εν λόγω ανάκληση πραγματοποιήθηκε επειδή έληξαν τα διαβατήρια των αξιωματούχων, προσθέτοντας ότι αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα αφού προηγηθεί νεότερη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.
Παράλληλα, η πλευρά της Άγκυρας πρόσθεσε πως όταν η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη για την επανεισδοχή θα υπάρξει και η σχετική ανταπόκριση από την Τουρκία.
Σημειώνεται ότι οι παρατηρητές αναμενόταν να αναχωρήσουν γύρω στις 20 με 25 Ιουλίου, και είτε θα επέστρεφαν οι ίδιοι είτε θα έφτανε νέο κλιμάκιο με άλλους αξιωματούχους, ωστόσο η απόπειρα πραξικοπήματος ανάγκασαν την εσπευσμένη αναχώρησή τους.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά ήταν πλήρων ενημερωμένη για την εν λόγω εξέλιξη, επικρατεί προβληματισμός αναφορικά για εάν όντως γίνει αντικατάσταση των αξιωματούχων, εν μέσω μίας ιδιαίτερα ασταθούς περιόδου στη γειτονική χώρα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης