Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας από τους λόγους που το Brexit έχει νόημα: Τα NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ένα γράφημα

Ένας από τους λόγους που το Brexit έχει νόημα: Τα NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ένα γράφημα
Αποχωρώντας από την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο ξεφεύγει από τα NPLs και τα φορολογικά προβλήματα
Αναλυτές, ειδικοί, οικονομολόγοι, πολιτικοί, γνώστες ή αδαείς έχουν προειδοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει, στον απόηχο της απόφασης να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και ενώ οι προειδοποιήσεις είναι ηχηρές, αυτό που σε πολλές περιπτώσεις λησμονιέται είναι και ένα σαφές πλεονέκτημα του Brexit: το Ηνωμένο Βασίλειο απομακρύνεται περισσότερο από το οικονομικό χάος που διατηρείται σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, που εμφανίζονται στο ακόλουθο διάγραμμα:

Chart: One Reason a Brexit Makes Sense
 
 
 
Αξίζει να παρατηρήσει κανείς την εξέλιξη των NPLs της Ιταλία, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σύγκριση και με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Historical NPLs according to IMF
 
Οι ιταλικές τράπεζες καταρρέουν υπό το βάρος των NPLs που ανέρχονται στα 360 δισ. ευρώ ή 16,9% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Ως αποτέλεσμα, οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές έχουν καταρρεύσει και η κυβέρνηση της Ιταλίας ζητά το bailout των τραπεζών.
Η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν είναι πολύ καλύτερη, με τα NPLs στο 18,5% του συνόλου και με την πορτογαλική κυβέρνηση να αναζητά επίσης λύση.
Ακόμα και στην παραδοσιακά ισχυρή Γερμανία, η Deutsche Bank έχει δει την αξία της στην αγορά να φτάνει στο ναδίρ της, ενώ αντιμετωπίζει σκάνδαλα, αποτυχημένα τεστ αντοχής, ρεκόρ ζημιών και κακό σχεδιασμό.
Και ενώ η πρόσβαση στις αγορές είναι σημαντική για το Ηνωμένο Βασίλειο, το να κρατήσει μια απόσταση από τις υπό κατάρρευση ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται, επίσης, όπως θα μπορούσε να είναι μια σοφή επιλογή μακροπρόθεσμα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης