Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBH: Στις 29/7 ανακοινώνονται τα τεστ αντοχής - Στο επίκεντρο οι ιταλικές τράπεζες και… όχι μόνο

BBH: Στις 29/7 ανακοινώνονται τα τεστ αντοχής - Στο επίκεντρο οι ιταλικές τράπεζες και… όχι μόνο
Τις επιδόσεις των τραπεζών της Πορτογαλίας στα τεστ αντοχής αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον οι αναλυτές της BBH
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι αναλυτές της αμερικανικής εταιρείας επενδυτικών και τραπεζικών υπηρεσιών, Brown Brothers Harriman, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το βασικό στοιχείο, στα αποτελέσματα που ανακοινώνονται την Παρασκευή 29 Ιουλίου, είναι αν τα κεφαλαιακά επίπεδα παραμένουν ικανοποιητικά, επισημαίνουν οι αναλυτές της BBH.
Όπως αναφέρουν, «τα τεστ καλύπτουν περισσότερες από 50 από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, με περίπου 80% εξ αυτών τράπεζες της Ευρωζώνης».
Τα σενάρια υπό τα οποία εξετάστηκαν οι τράπεζες είναι δύο:
1. Με βάση των περσινών οικονομικών εκτιμήσεων της Κομισιόν - Βασικό σενάριο
2. Με βάση μια σειρά από σοκ σε αρκετές χρηματοπιστωτικές αγορές - Δυσμενές σενάριο
Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, δεν υπάρχει βαθμός αποτυχίας ή επιτυχίας στο τεστ, με το κλειδί να είναι τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών.
Εφόσον αυτά κριθούν μη ικανοποιητικά, τότε η τράπεζα θα λάβει «οδηγίες» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί στο ζήτημα άμεσα ή να προχωρήσει σε εξυγίανση.
Στο επίκεντρο τίθενται, φυσικά, οι ιταλικές τράπεζες, καθώς, με βάση τον ιταλικό Τύπο, μία φαίνεται να χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια.
Ωστόσο, προσθέτουν οι αναλυτές της BBH, η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές, σχετικά με τις τράπεζες.
Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία.
Οι πορτογαλικές τράπεζες εκτιμάται ότι δεν έχουν επαρκή κεφάλαια και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (περίπου 30 δισ. ευρώ), ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι χρειάζονται περί τα 8 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια, αναφέρουν οι αναλυτές της BBH.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης