Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σβίγκου: Η απλή αναλογική καθρεφτίζει τη λαϊκή θέληση - Εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση

Σβίγκου: Η απλή αναλογική καθρεφτίζει τη λαϊκή θέληση - Εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση
Παραπάνω από ανησυχητικά είναι όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου
«Η απλή αναλογική είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που καθρεφτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λαϊκή θέληση και αντιπροσώπευση», τονίζει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ».
Προσθέτει ότι «θεσμοθετεί την πραγματικά ισότιμη καταγραφή της ψήφου, ενώ αναδεικνύει πολυκομματικά, πολυφωνικά κοινοβούλια», αλλά και πως «η απλή αναλογική είναι και το εκλογικό σύστημα που ανταποκρίνεται πραγματικά στην παρούσα πολιτική κατάσταση».
Μάλιστα, σε όσους μιλούν για τον κίνδυνο ακυβερνησίας, υπενθυμίζει δύο πράγματα: «καταρχάς, είδαμε πού μας έφεραν οι πανίσχυρες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης: στο πελατειακό κράτος και τη χρεοκοπία.
Δεύτερον, ο δικομματισμός γκρεμίστηκε, παρόλα τα πλουσιοπάροχα μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα».
Σύμφωνα με την κ. Σβίγκου, «η απόφαση για την καταψήφιση του νομοσχεδίου από τη Ν.Δ., υπέρμαχο της «ενισχυμένης αναλογικής», δηλαδή ενός καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, ήταν αναμενόμενη.
Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι χαρίζουν, εκ των πραγμάτων, 50 έδρες στο πρώτο κόμμα.
Το κάνουν μόνο και μόνο γιατί πιστεύουν ότι στις επόμενες εκλογές θα βγει πρώτη η Ν.Δ.».
Για τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση που αναμένεται να ανακοινωθούν, σημειώνει πως «σήμερα ανοίγει η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, μια συζήτηση που θα διαρκέσει πολύ.
Δεν μπορεί και δεν πρόκειται να είναι μια διαδικασία όπως εκείνες του παρελθόντος, όπου εμπλέκονταν κάποιοι ειδικοί, και οι βουλευτές αποφάσιζαν ερήμην της κοινωνίας».
Κατά την ίδια, «η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε ζητήματα τα οποία, εδώ και χρόνια έχει θέσει η Αριστερά, και τα οποία είχαν έρθει με ένταση στο προσκήνιο, τα τελευταία χρόνια, και ως αιτήματα των Πλατειών.
 Ζητήματα όπως η κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, η σχέση κράτους και εκκλησίας, η θεσμοθέτηση λαϊκών δημοψηφισμάτων για κρίσιμης σημασίας ζητήματα, η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών».
Υπογραμμίζει δε, πως «δεν πρέπει να εμμένουμε τόσο στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, όσο στις αρμοδιότητες που θα έχει».
Η κ. Σβίγκου σημειώνει πως «το κρίσιμο στοιχείο, αυτό που προσιδιάζει στην παράδοσή της ανανεωτικής αριστεράς, είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας, κάτι που περνά μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του κοινοβουλίου και από την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, κι όχι ένα πολιτειακό σύστημα, όπου ο μονοπρόσωπος θεσμός του ΠτΔ θα συγκεντρώνει υπέρμετρες εξουσίες.
Για όλα αυτά, ο διάλογος, τόσο στην κοινωνία, όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στα αρμόδια όργανα και στο επικείμενο συνέδριο, τώρα εγκαινιάζεται».
Αναφερόμενη στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι
«όσα συμβαίνουν, όμως, στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες, είναι παραπάνω από ανησυχητικά.
Όλοι μας παρακολουθήσαμε, από τους τηλεοπτικούς δέκτες, την πρωτοφανή αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης κατά δικαίων και αδίκων.
Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, και διαμηνύουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πόσο μάλλον αν επανέλθει η θανατική ποινή, η Τουρκία θα πρέπει να ξεχάσει την διασύνδεση με την ΕΕ.
Σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο σκηνικό, όπου κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εμμείνει στην τήρηση και την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση. Διότι, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι εκτός από τους διεθνείς συσχετισμούς, πέρα και πάνω από αυτούς, υπάρχουν και οι άνθρωποι, μια ολόκληρη κοινωνία η οποία δοκιμάζεται».
Για το γεγονός ότι ζητείται από το ελληνικό κράτος και τη δικαιοσύνη να εκδώσει τους 8 τούρκους αξιωματικούς, η κ. Σβίγκου σημειώνει ότι η σχετική απόφαση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία «θα κρίνει με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το εσωτερικό δίκαιο».
Όπως τονίζει, θα πρέπει να τηρηθούν όσα επιτάσσουν το Διεθνές Δίκαιο και οι συγκεκριμένες διεθνείς Συμβάσεις.
«Το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και η απαγόρευση των βασανιστηρίων είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και θα πρέπει να τηρούνται από όλους και σε κάθε περίπτωση.
 Το αν και κατά πόσον αυτά είναι σεβαστά από την Τουρκία, αυτήν την εποχή, δεν μπορεί παρά να συνεκτιμηθεί από την ελληνική δικαιοσύνη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω, αναφέρει πως  ανάπτυξη, καθημερινότητα των πολιτών και αριστερές τομές είναι ζητήματα που αλληλοδιαπλέκονται, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «η ανάπτυξη που επιδιώκουμε δεν στηρίζεται στην συμπίεση του εργασιακού κόστους, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, στην καταστροφή του περιβάλλοντος».
Κατά την ίδια, «δεν είναι απολύτως αληθές ότι η κυβέρνηση δεν έχει ήδη επιτελέσει έργο στον τομέα της καθημερινότητας», αν και παραδέχεται ότι  «σίγουρα δεν είναι αρκετό, στις παρούσες συνθήκης κρίσης και μεγάλης πτώσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».
Τέλος, σε ερώτηση σχετική με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει το φθινόπωρο και το πώς θα επανενεργοποιηθεί το κόμμα και θα ανακτήσει σχέσεις με το κίνημα, η κ. Σβίγκου απαντά ότι «στρατηγική για την Ευρώπη και την αλλαγή των συσχετισμών , αριστερό πρόγραμμα μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες της επιτροπείας, σχέση κόμματος - κυβέρνησης είναι τα βασικά επίδικα».
Διαφωνεί ότι το κόμμα είναι απενεργοποιημένο, συμπληρώνοντας ότι «έχασε το ρόλο του, έγινε σε πολλές περιπτώσεις παρακολούθημα της κυβέρνησης, υπήρξε όμως και αδύναμο να εκπονήσει μια δική του στρατηγική στους μαζικούς χώρους».
Επίσης, όπως αναφέρει, «δεν καταφέραμε συλλογικά να υλοποιήσουμε αυτό που προκρίνουμε σε κάθε συνέδριο ως διακύβευμα, το περίφημο "κόμμα των μελών"», ενώ όσον αφορά στα κινήματα, σημειώνει  ότι «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενεργό κομμάτι τους, στο προσφυγικό, στην αλληλεγγύη, στα κινήματα πόλης.
 Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε, όμως, όχι μόνο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά μέσα στην Αριστερά, είναι η υποχώρηση των κινημάτων».
«Μια κυβέρνηση της Αριστεράς αναπνέει μέσα από τα κινήματα και τα έχει ανάγκη», καταλήγει η κ. Σβίγκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης