Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επαφές Τσιρώνη με φορείς στο Ηράκλειο της Κρήτης - Τι ανέφερε για το νέο νομοσχέδιο περί αυθαιρέτων

Επαφές Τσιρώνη με φορείς στο Ηράκλειο της Κρήτης - Τι ανέφερε για το νέο νομοσχέδιο περί αυθαιρέτων
Τι ανέφερε για το νέο νομοσχέδιο περί αυθαιρέτων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης
Στο νέο νομοσχέδιο που αφορά τα αυθαίρετα, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, τόσο κατά τη διάρκεια επαφών και συναντήσεων στο Ηράκλειο με τους δημάρχους του νομού, τον περιφερειάρχη, τους κοινωνικούς φορείς, εκπροσώπους οικιστών, όσο και στην ομιλία του σε ανοιχτή εκδήλωση.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιρώνης κατά τις επαφές του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολιτική του υπουργείου στη λύση του προβλήματος της δόμησης είναι η καταγραφή και όχι η τιμωρία.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου, όπως είπε κατά τη συνάντηση του σήμερα το μεσημέρι με τον περιφερειάρχη, προβλέπεται Παρατηρητήριο Δόμησης, αλλά και η επίσπευση των σχεδίων πόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, «εάν καταφέρουμε να μας εμπιστευτούν οι πολίτες και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, να μπορέσουν να πληρώσουν αυτό που χρειάζεται για να "θεραπευτεί" το πρόβλημα, τότε νομίζω ότι σε δύο χρόνια θα είναι πλέον παρελθόν αυτή η κατάσταση».
Ο ίδιος σημείωσε πως το πρόβλημα με τα αυθαίτερα έχει "κακοφορμίσει" πολλά χρόνια πριν σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην πόλη του Ηρακλείου.
Όπως τόνισε «ο νόμος ο προηγούμενος απέτυχε, δεν κατάφερε να καταγράψει την αυθαίρετη δόμηση.
Για πολυκατοικίες ολόκληρες εκτός σχεδίου το πρόστιμο έβγαινε σε τρομακτικές τιμές, και ο πολίτης προτιμούσε να παραμείνει στην παρανομία.
Είμαστε στην κατεύθυνση να μελετήσουμε το πρόβλημα, να δώσουμε ένα ισχυρό κίνητρο στον πολίτη, ώστε να έρθει να το δηλώσει».
Ακόμη, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κρήτης, τους συνεργάτες του, αλλά και τους δημάρχους του νησιού, για την άριστη συνεργασία, εκτιμώντας πως «θα καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Σ. Αρναουτάκης, ζήτησε την αντιμετώπιση, με ευαισθησία και κοινωνικά κριτήρια, του  προβλήματος των αυθαιρέτων που έχουν χιλιάδες οικογένειες.
Επίσης, κατά τη συνάντηση τέθηκαν θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και ανάπτυξης που αφορούν την επίλυση ζητημάτων οικοδομικών συνεταιρισμών, την έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, αλλά και την επίσπευση έκδοσης προδιαγραφών για την ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδιασμού Α΄ επιπέδου. Επιπλέον, αναπτύχθηκε η θέση της Περιφέρειας για την ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της Κρήτης, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Τσιρώνης.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης πολλά θέματα έχουν προχωρήσει, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειακός Σχεδιασμός της Διαχείρισης των Απορριμμάτων είναι στο στάδιο των εγκρίσεων για τη δημοπράτηση των έργων.
Προηγήθηκε η συνάντηση του κ. Τσιρώνη με τους δημάρχους του νομού Ηρακλείου, παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Βαρδάκη και Ν. Ηγουμενίδη.
Οι δήμαρχοι εξέθεσαν στον κ. Τσιρώνη σειρά προβλημάτων που αφορούν την αυθαίρετη δόμηση.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε τη βούληση με το νέο νομοσχέδιο να δώσει λύσεις σε πολλά απ’ αυτά.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός μετά τη συνάντηση υπογράμμισε ότι ο δήμος σε συνεννόηση με τους οικιστές έχει καταθέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα των αυθαιρέτων από το 2015 και δήλωσε ικανοποιημένος «διότι από τις τοποθετήσεις του υπουργού κ. Τσιρώνη διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις υιοθετούνται στο νέο νομοσχέδιο».
Κατά τον ίδιο, «πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να παγώσουν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα για ένα διάστημα μέχρι και έξι μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων δεν πηγαίνουν στα ταμεία των δήμων αλλά στο Πράσινο Ταμείο».
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσιρώνης το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιουλίου μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση - συγκέντρωση στο "Τεχνόπολις", παρουσία βουλευτών, δημάρχων και οικιστών, ανέπτυξε το σχέδιο και του νέου νόμου για τα αυθαίρετα.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε για το νέο νόμο ότι θα προβλέπει νέα μειωμένα πρόστιμα για οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού, γενναία περικοπή του παραβόλου για την αρχική δήλωση στο πρόγραμμα τακτοποίησης, αύξηση των δόσεων καταβολής των προστίμων αλλά και υποχρέωση διενέργειας αντισεισμικού ελέγχου του οικήματος, ενώ θα επιχειρηθεί να δοθεί οριστική λύση για τα οικήματα με μεγάλες αυθαιρεσίες.
Δεσμεύτηκε για λύση και στα εξ αδιαιρέτου, που αποτελεί βασικό αίτημα και των οικιστών εκτός σχεδίου πόλης.
Ακόμη, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε και στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου, ενώ σημείωσε ότι πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί κίνητρο ώστε να δηλωθούν όσον το δυνατόν περισσότερα από τα υφιστάμενα αυθαίρετα και να υπάρξει για πρώτη φορά μια καταγραφή και αποτύπωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης