Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης: Ελπίζουμε να μην αντικαταστήσουμε τους “φίλους εργολάβους” με τους “κουμπάρους εργολάβους”

Θεοδωράκης: Ελπίζουμε να μην αντικαταστήσουμε τους “φίλους εργολάβους” με τους “κουμπάρους εργολάβους”
«Η απόφαση για τους 8 Τούρκους πρέπει να ληφθεί χωρίς πολιτική παρέμβαση από τη Δικαιοσύνη», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού 
«Όχι πάντρεμα μηχανισμών αλλά πολιτική – πολιτική - πολιτική» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με τη δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος που θα περιλαμβάνει όλες τις κεντρώες προοδευτικές δυνάμεις και προσέθεσε: «Αυτό που λείπει είναι μια ξεκάθαρη πολιτική πρόταση. Γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε μια ελάχιστη οργανωτική συμφωνία στην κορυφή και μια μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση στην κοινωνία. Να πει ο καθένας τις απόψεις του, τις λύσεις που προτείνει για την χώρα και ο κόσμος σε ανοιχτή ψηφοφορία να επιλέξει ηγέτη και θέσεις».
Συνεχίζοντας την κουβέντα πάνω στο ίδιο θέμα ο επικεφαλής του Ποταμιού αποσαφήνισε λέγοντας: «Δεν επιχειρούμε το πάντρεμα με τα “παλιά κόμματα”. Ούτε οι παλιές ιδέες μας έλκουν. Θέλουμε να είμαστε η μαγιά του καινούριου. Η κοινωνία είναι σε αδιέξοδο. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία έχουν διαλύσει τα πάντα. Χρειάζεται λοιπόν μια συνωμοσία του καλού όλων των προοδευτικών».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού μπροστά στο «δίλημμα» απλή αναλογική ή το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα που του έθεσε ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου απάντησε: «Μη με καλείτε να επιλέξω ανάμεσα σε δύο κακά. Το ένα οδηγεί σε ακυβερνησία και το άλλο φουσκώνει τα μυαλά του πρώτου κόμματος και περιορίζει την αξία των συνεργασιών, δημιουργώντας πλασματικές πλειοψηφίες» ενώ τόνισε ότι κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, «Εκτός αν μιλάμε για δύο κόμματα ουσιαστικά ισοδύναμα. 30% το ένα, 31% το άλλο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Σε ότι αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την ανάγκη να σπάσουμε τις τριγωνικές σχέσεις media –τράπεζες – πολιτικοί λέγοντας: « Όχι χαριστικά δάνεια στα MEDIA. Όχι εξάρτηση των τραπεζιτών από τους πολιτικούς. Και βέβαια δυνατό ΕΣΡ και νέες άδειες. Η κυβέρνηση όμως ήθελε να δώσει όλη την εξουσία σε έναν υπουργό της. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τα αποτελέσματα των επιλογών της. Ελπίζουμε να μην αντικαταστήσουμε τους “φίλους εργολάβους” με τους “κουμπάρους εργολάβους”».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη:

Ο εκλογικός νόμος ψηφίστηκε, βλέπετε σύντομα εκλογές;
Όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αποφύγει τις εκλογές. Προέχει η άλωση του κράτους.

Μήπως το Ποτάμι έχασε μια ευκαιρία την Πέμπτη το βράδυ να ψηφίσει την απλή αναλογική και να ενισχύσει την θέση του ως κόμμα των συνεργασιών;
Ναι, αν η σκέψη μας ήταν «τι συμφέρει το Ποτάμι» θα έπρεπε να ψηφίσουμε τον νόμο του κ.Τσίπρα. Αλλά είναι αυτό το σωστό ερώτημα; Ή προέχει τι συμφέρει τη χώρα; Εμείς προτείναμε κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ένα μικρό αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και ψήφο στα παιδιά που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Όλα λογικά και όλα ώριμα. Τίποτα από αυτά δεν δέχτηκε η κυβέρνηση.

Πάντως μη ψηφίζοντας την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών βοηθάτε το πρώτο κόμμα, άρα τώρα τον κ.Μητσοτάκη, που εμφανίζεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις.
Μόνο που οι δικές μας προτάσεις για τον εκλογικό νόμο κατατέθηκαν δημόσια πριν 2 χρόνια όταν πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι περιστασιακή η τοποθέτηση μας. Και τον Δεκέμβριο στο Ζάππειο καλέσαμε όλα τα κόμματα - απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ο κ.Βερναδάκης και ο κ.Πουλάκης – και συζητήσαμε την πρόταση μας. Όλοι δέχθηκαν ότι είναι μια «λογική πρόταση» αλλά η κυβέρνηση τελικά πήγε στο παράλογο.

Επιμένετε λοιπόν ότι είναι χειρότερη η απλή αναλογική από το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα που υπάρχει τώρα;
Μη με καλείτε να επιλέξω ανάμεσα σε δύο κακά. Το ένα οδηγεί σε ακυβερνησία και το άλλο φουσκώνει τα μυαλά του πρώτου κόμματος και περιορίζει την αξία των συνεργασιών, δημιουργώντας πλασματικές πλειοψηφίες. Τα πράγματα θα άλλαζαν αν είχε υιοθετηθεί η πρόταση του Ποταμιού. Μικρό αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα. Παίρνει 30% θα πάρει συν 15 έδρες. Παίρνει 40% θα πάρει συν 20 έδρες.

Κυβέρνηση με κορμό το 2ο κόμμα όπως έγινε στην Πορτογαλία δεν θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα;
Όχι. Νομίζω ότι κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. Εκτός αν μιλάμε για δύο κόμματα ουσιαστικά ισοδύναμα. 30% το ένα, 31% το άλλο. Αλλά αν έχουμε 35% ο πρώτος και 25% ο δεύτερος και γίνει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα ο κόσμος θα το θεωρήσει εκτροπή.

Υπάρχουν πραγματικά προϋποθέσεις για ένα ενιαίο σχήμα που θα περιλαμβάνει όλες τις κεντρώες προοδευτικές δυνάμεις; Από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι την ΔΡΑΣΗ, την ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις;
Είναι δύσκολο το εγχείρημα αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε. Χωρίς εγωισμούς, χωρίς αρχηγισμούς και χωρίς μηχανισμούς. Εννοώ κάτι εντελώς καινούργιο δηλαδή που θα έλκει εκτός από όλους αυτούς που είπατε και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που κρατούν απόσταση από τα σημερινά κόμματα.

Το πρόβλημα του κατακερματισμένου προοδευτικού Κέντρου οφείλεται στην έλλειψη ηγεσίας; Δηλαδή το μόνο που λείπει είναι ένας αρχηγός σε ρόλο «μεσσία»;
Αυτό που λείπει είναι μια ξεκάθαρη πολιτική πρόταση. Γιαυτό λέμε ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε μια ελάχιστη οργανωτική συμφωνία στην κορυφή και μια μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση στην κοινωνία. Να πει ο καθένας τις απόψεις του, τις λύσεις που προτείνει για την χώρα και ο κόσμος σε ανοιχτή ψηφοφορία να επιλέξει ηγέτη και θέσεις. Κάπως έτσι έγινε στην Αγγλία με το Εργατικό Κόμμα, κάπως έτσι γίνεται και στις προκριματικές των αμερικάνικων εκλογών. Όχι πάντρεμα μηχανισμών αλλά πολιτική – πολιτική - πολιτική.

Δεν υπάρχει μια αναντιστοιχία με αυτό που λέγατε όταν ξεκινήσατε, δηλαδή ότι το Ποτάμι θα είναι ένα κόμμα που δε θα έχει σχέση με τα παλιά κόμματα;
Μα δεν επιχειρούμε το πάντρεμα με τα «παλιά κόμματα», όπως λέτε. Ούτε οι παλιές ιδέες μας έλκουν. Θέλουμε να είμαστε η μαγιά του καινούριου. Η κοινωνία είναι σε αδιέξοδο. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία έχουν διαλύσει τα πάντα. Χρειάζεται λοιπόν μια συνωμοσία του καλού όλων των προοδευτικών. Των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, της οικολογίας, τους αριστερούς μεταρρυθμιστές, τους κεντρώους φιλελεύθερους. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κίνημα που θα υπερασπιστεί τις μεγάλες αλλαγές.

Έχετε επικρίνει τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Δεν πρέπει να τελειώσει κάποτε το καθεστώς μόνιμης προσωρινότητας;
Να σας θυμίζω ότι στην πρώτη μου ομιλία ως Βουλευτής μίλησα για την ανάγκη να σπάσουμε τις τριγωνικές σχέσεις media –τράπεζες - πολιτικοί. Όχι χαριστικά δάνεια στα MEDIA. Όχι εξάρτηση των τραπεζιτών από τους πολιτικούς. Και βέβαια δυνατό ΕΣΡ και νέες άδειες. Η κυβέρνηση όμως ήθελα να δώσει όλη την εξουσία σε έναν υπουργό της. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τα αποτελέσματα των επιλογών της. Ελπίζουμε να μην αντικαταστήσουμε τους «φίλους εργολάβους» με τους «κουμπάρους εργολάβους».

Το βράδυ που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ήσασταν απ΄αυτούς που παρακαλούσαν να αποτύχει; Ήσασταν απόλυτα με την πλευρά του Ερντογάν;
Στην Τουρκία δεν έχουμε δημοκρατία, όπως την εννοούμε στην Ευρώπη τουλάχιστον. Είναι ένα αυταρχικό καθεστώς, που φιμώνει τους αντιπάλους του και κλείνει εφημερίδες. Ο Ερντογάν προσπαθεί συνεχώς να βάλει από την πίσω πόρτα τον ισλαμισμό. Την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος έδιωξε χιλιάδες δικαστές, χιλιάδες πανεπιστημιακούς, δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Είναι σαφές ότι είχε έτοιμες τις λίστες στο συρτάρι του και βρήκε αφορμή να τους αποκεφαλίσει.

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να εκδώσουμε τους 8 στην Τουρκία;
Είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβει η Ελληνική δικαιοσύνη, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Και είναι άστοχες οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα περί «γρήγορης έκδοσης». Επιτέλους υπάρχουν και νομικά κείμενα και διεθνείς συμβάσεις. Ας μην παριστάνουμε όλοι τους πλημμελειοδίκες Αλεξανδρούπολης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης