Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ προς D. Trump: Η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ προς D. Trump: Η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Συμμαχίας
Ο υποψήφιος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αναφέρει πως δε θεωρεί αυτονόητο για τη χώρα του να υπερασπιστεί κάποιο μέλος της Συμμαχίας, αν της ζητηθεί
Απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Donald Trump στους New York Times, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, τόνισε πως η σημαντικότερη αξία που διακρίνει τη συμμαχία είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών – μελών.
Ο εκκεντρικός υποψήφιος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αναφέρει πως δε θεωρεί αυτονόητο για τη χώρα του να υπερασπιστεί κάποιο μέλος της Συμμαχίας, αν της ζητηθεί.
Όπως έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr, ο Ρεπουμπλικάνος, ερωτηθείς σχετικά με πιθανή ρωσική επιθετικότητα προς τις χώρες της Βαλτικής, δήλωσε στην εφημερίδα ότι εάν η Μόσχα επιτιθόταν στις χώρες αυτές, θα αποφασίσει αν θα σπεύσει προς βοήθειά τους, μόνο αφού εξετάσει πρώτα, αν οι χώρες αυτές "έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς εμάς".
Πρόσθεσε δε, ότι "αν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς εμάς, η απάντηση είναι ναι".
Ο Trump είπε, ότι θα αναγκάσει τους συμμάχους να επωμιστούν το κόστος της άμυνας, που έχουν αναλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες, θα ακυρώσει μακροχρόνιες συμβάσεις που θα τις θεωρήσει ως δυσμενής και θα επαναπροσδιορίσει το τι σημαίνει εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ είπε, ότι "θα προτιμούσα να είναι σε θέση να συνεχιστούν" οι υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά μόνο αν οι σύμμαχοί σταματήσουν να εκμεταλλεύονται αυτό που αποκάλεσε μια "εποχή αμερικανικού μεγαλείου".
Σύμφωνα με το Reuters, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Hillary Clinton, Jake Sullivan, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου είπε, ότι "ο Trump έχει προφανώς αποφασίσει, ότι η Αμερική δεν έχει την ηθική εξουσία για να προωθήσει τα συμφέροντα και τις αξίες της σε όλο τον κόσμο".
Ο Trump έχει εδώ και μήνες εγείρει ερωτήματα, σχετικά με τα χρήματα που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ, οι ανάγκες του οποίου όπως λέει, πρέπει να ρυθμιστούν λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές παγκόσμιες απειλές.
Η ρητορική του έχει προκαλέσει συναγερμό σε συμμαχικές χώρες, που εξακολουθούν να βασίζονται στην αμυντική ομπρέλα των ΗΠΑ.
Η φράση "America First" που αναφέρει συχνά ο Trump, χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1930 από απομονωτιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να κρατήσουν τις ΗΠΑ έξω από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Trump είπε ακόμη στη συνέντευξή του στη New York Times, ότι αν εκλεγεί, δεν θα ασκήσει πίεση στην Τουρκία ή σε άλλου συμμάχους με αυταρχικές κυβερνήσεις για τις διώξεις πολιτικών τους αντιπάλων ή την πάταξη των πολιτικών ελευθεριών.
Ο ίδιος είπε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει "να καθορίσουμε το δικό μας χάλι", πριν προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά των άλλων εθνών.
"Δεν νομίζω, ότι έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε" είπε ο Trump και πρόσθεσε "κοιτάξτε τι συμβαίνει στη χώρα μας.
Πώς θα πάμε να μιλήσουμε, όταν πολίτες μας σκοτώνουν αστυνομικούς εν ψυχρώ;".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης