Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην προσωρινή άρση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχωρά η Άγκυρα

Στην προσωρινή άρση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχωρά η Άγκυρα
Η Σύμβαση υιοθετήθηκε το 1950 με σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Σε προσωρινή άρση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχωρούν οι τουρκικές Αρχές, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε ο Tayyip Erdogan.
Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην ολική εξάλειψη του κινδύνου για νέο πραξικόπημα στη γειτονική μας χώρα, κάτι στο ποίο αποσκοπεί και η μαζική «εκκαθάριση» του κρατικού μηχανισμού από υποστηρικτές του Fethullah Gulen.
Αναφέρεται πως πάνω από 60.000 άτομα έχουν συλληφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από το καθεστώς Erdogan, τα επόμενα 24ωρα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών υιοθετήθηκε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1950 με σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, συμμετέχουν στη Σύμβαση, όπως επίσης αναμένεται από τα νέα μέλη να την επικυρώσουν το ταχύτερο δυνατό.
Βάσει της Σύμβασης ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο πολίτης που θεωρεί ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά του από ένα κράτος – μέλος, μπορεί να φέρει την υπόθεση στο Δικαστήριο.
Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές και το Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να επιδικάσει αποζημίωση.
Το καθεστώς που δίνει τη δυνατότητα να προστατεύονται οι πολίτες από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί καινοτομία όσον αφορά τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς παρέχει στο άτομο έναν ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή (παραδοσιακά, μόνο τα κράτη θεωρούνταν υποκείμενα της διεθνούς νομοθεσίας).
Η ΕΣΔΑ παραμένει η μόνη διεθνής συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρέχει αυτό τον υψηλό βαθμό προστασίας του ατόμου.
Τα κράτη - μέλη μπορούν επίσης να φέρουν υποθέσεις εναντίον άλλων κρατών μελών στο Δικαστήριο, αν και αυτή η δυνατότητα σπάνια χρησιμοποιείται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης