Τελευταία Νέα
Οικονομία

J. Lew σε Τσίπρα: Το ελληνικό χρέος πρέπει να απομειωθεί πριν τη λήξη της προεδρίας Obama

J. Lew σε Τσίπρα: Το ελληνικό χρέος πρέπει να απομειωθεί πριν τη λήξη της προεδρίας Obama
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού
(upd 2) Η απομείωση του ελληνικού χρέους πρέπει να έχει διευθετηθεί πριν τη λήξη της προεδρίας του Barack Obama τον Ιανουάριο 2017, τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα οι δύο άνδρες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Jack Lew ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος του λέει πως το τρέχον πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.
Επιπλέον, ο κ.Lew είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης.
Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο, επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες, οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Τέλος, αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων, με την Αθήνα να θέτει το θέμα συνεργασίας για το ζήτημα της UBS και να ζητά να υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI, προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη ελβετική τράπεζα και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

(upd) Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για την περιοχή.
Η Ελλάδα πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δυο παράλληλων κρίσεων της προσφυγικής και της κρίσης χρέους παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
Και αυτό δείχνει πόσο ανεύθυνη ήταν πέρυσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφαση μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Α. Τσίπρας.
« Υπεύθυνη για τον λαό μας, τη χώρα μας.
Την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Η κυβέρνησή μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε την διαφθορά και την φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας.
Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μια σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εύθραυστη, ευρύτερη περιοχή .
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη σκληρή δουλειά και πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο. Χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
«Συμφωνώ πολύ ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική που θα λειτουργήσει», υπογράμμισε ο Lew, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά σε όρους κατεύθυνσης για το μέλλον.
«Το ότι παραμένει η Ελλάδα μέρος της Ευρώπης είναι σημαντικό, το πιστεύω πάντα, γεωπολιτικά και οικονομικά.
Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκα τη δυτική Ευρώπη και είπα στους φίλους μας ότι όταν συζητούν τα θέματα μεταξύ ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου το να φτάσουν στον υψηλότερο βαθμό ολοκλήρωσης στο τέλος, είναι σημαντικό.



H κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τσακαλώτο

Την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προέταξε ο υπουργός Οικονομικών, Jack Lew ακτά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Ο Lew τόνισε τη σημασία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ενώ όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα, απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο. 
Από τις 14:00 βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του αμερικανού ΥΠΟΙΚ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίρπα, στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Συζητήσαμε με τον J. Lew, τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ τις δυσκολίες και τις προοπτικές του προγράμματος, αλλά και τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.
Αυτό ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν ένας σημαντικός σταθμός και πως αποφασίστηκε εκεί ότι δεν ήταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και έπρεπε να ληφθούν και άλλα μέτρα.
Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πηγαίνει στη G20 ως φίλος της Ελλάδας για να ανοίξεις τις συζητήσεις που χρειάζονται για να παρθούν για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Lew, με τη σειρά του, ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα πρέπει να δείξουν ευελιξία προκειμένου να καταλήξουν σε αποφάσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος αειφόρο και βιώσιμο.
Η ρύθμιση του χρέους πρέπει να είναι μέρος μιας στρατηγικής για το μέλλον της Ελλάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Αθήνα, ώστε σύντομα να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει μαζί με το ΔΝΤ να αρχίσουν να συζητούν το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τα μέτρα του προγράμματος.
Πολύ σημαντικό το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ έχει προωθήσει και τις μεταρρυθμίσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι απλά σημαντικές.
Έχουν εξαιρετική σημασία προκειμένου να ξαναχτιστούν τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.
Τελικός στόχος είναι να έρθει ξανά η ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Υπάρχουν όμως ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί», είπε και τόνισε πως οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να σηματοδοτήσουν έναν δυναμικό κύκλο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».
Ο ίδιος βλέπει ότι υπάρχουν σημάδια ότι η οικονομία πηγαίνει από την ύφεση στην ανάπτυξη.
Όμως είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα οδηγήσει σε επενδύσεις στο εγγύς μέλλον.
Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, ο Lew ανέφερε ότι αυτό που θα συμφωνήσουν Ελλάδα και δανειστές θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει.
Αν δει κανείς τη θέση της Ελλάδας σήμερα με έναν χρόνο πριν, θα αντιληφθεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Η συνάντηση Lew - Μητσοτάκη

Για ουσιαστική συζήτηση, σε πολύ καλό κλίμα, κάνουν λόγο πηγές της λεωφόρου Συγγρού, σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, η οποία διήρκησε μία ώρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, η χώρα και η Ευρώπη, και πως ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.
«Στην προσπάθεια αυτή, είναι προφανές ότι ο εποικοδομητικός ρόλος των ΗΠΑ έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία», προσθέτουν και επισημαίνουν ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τη συμβολή του κ. Λιου στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η συνάντηση με Σταθάκη - Χαρίτση

Στο ζήτημα της σημασίας της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, ως βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και της ανάκαμψης των επενδύσεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Jack Lew στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, κατά τη συνάντηση, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τον κ. Λιου για τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι το κλίμα έχει πλέον βελτιωθεί αισθητά και ότι έχουν ληφθεί μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα ο υπουργός αναφέρθηκε στα νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου και η νέα νομοθεσία σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τις πρωτοβουλίες για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
Ο κ. Lew επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν και ότι αυτό είναι σαφές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι για να υπάρξει οριστική έξοδος από την κρίση θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Τέλος, στάθηκε στο ζήτημα της σημασίας της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος ως βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και της ανάκαμψης των επενδύσεων.

Όπως μετέδιδε νωρίτετα το www.bankingnews.gr

Χρέος, μεταρρυθμίσεις και πρωτογενή πλεονάσματα μπαίνουν σήμερα στης ατζέντα της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.
Λίγα εικοσιτετράωρα με τα το πραξικόπημα στην Τουρκία ο κ. Λιου έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να ενθαρρύνει τα ελληνικά σχέδια για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η «βελόνα» του οποίου δείχνει ήδη τα 321 δισ. ευρώ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω της αμερικανικής βοήθειας να ανοίξει γρήγορα η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ει δυνατόν πριν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα Χριστούγεννα.
Κεντρικό θέμα στις συναντήσεις του κ . Λιού με τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς θα είναι και το ακριβώς θα πράξει το ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα. Αν θα συμμετάσχει ή όχι δεδομένου, ότι η πρόταση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που πρότεινε το Ταμείο δεν άρεσε καθόλου στους Ευρωπαίους.
Προβλέπει επιμήκυνση των λήξεων των δανείων των τριών Μνημονίων έως το 2070 (αντί του 2080, που προέβλεπε το περιληπτικό σημείωμα), παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων έως το 2040 και «κλείδωμα» των επιτοκίων στο 1,5%.
Επιπλέον, προτείνει στο τέλος του 3ου Μνημονίου να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αυτόματης διασύνδεσης της εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της οικονομίας.
Πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συνέδεσε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων με τις αποφάσεις για το χρέος. Όπως το Ταμείο έτσι και η Αθήνα υποστηρίζει πως θα πρέπει να χαμηλώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά (2019 και 2020) κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ για να μπορέσει να πάρει ανάσα η ελληνική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα προσβλέπει στην ισχυρή στήριξη της Ουάσιγκτον ενόψει της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση και, ειδικότερα, στην επιρροή της αμερικανικής ηγεσίας προς το ΔΝΤ, προκειμένου η αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα και χωρίς να προβληθούν ακραίες απαιτήσεις.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών από την πλευρά θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους.
Ο κ. Λιου,συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη και τον υφυπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο.
Το ραντεβού του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό έχει κλειστεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 2 το μεσημέρι.
Μισή ώρα νωρίτερα θα συναντήσει τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης