Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας - Είχε αναλάβει καθήκοντα το 1991

WSJ: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας - Είχε αναλάβει καθήκοντα το 1991
Η αποχώρηση του Μ. Σάλλα έρχεται, ενώ η τράπεζα αγωνίζεται να βρει νέο διευθύνοντα σύμβουλο
Την παραίτησή του γνωστοποίησε την Τετάρτη 20 Ιουλίου ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, σηματοδοτώντας την αποχώρηση μιας εκ των εξεχουσών προσωπικοτήτων του τραπεζικού τομέα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης της χώρας.
Αυτά αναφέρει η αμερικανική Wall Street Journal, με αφορμή τις διοικητικές εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι η αποχώρηση του Μ. Σάλλα έρχεται εν μέσω «αναταράξεων» στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, με εντολή των διεθνών πιστωτών, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τομέα και να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των επισφαλών δανείων, περίπου 110 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σάλλας, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς το 1991, όταν είχε ιδιωτικοποιηθεί από το ελληνικό κράτος, είπε ότι παραιτείται για να διευκολύνει τις προετοιμασίες της τράπεζας για το μέλλον.
Διορίστηκε, δε, επίτιμος πρόεδρος της τράπεζας, μια θέση που δημιουργήθηκε σε αναγνώριση της συμβολής του σε αυτήν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πειραιώς.
«Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή», δήλωσε ο ίδιος, απευθυνόμενος στα μέλη του Δ.Σ., κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Ο 65χρονος κ. Σάλλας, οικονομολόγος με εκπαίδευση στη Γερμανία, επίβλεψε περίπου 20 συγχωνεύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, βοηθώντας την να αναδειχτεί σε μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο αφήνει την τράπεζα σε ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της ιστορίας της.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η WSJ, η Πειραιώς, πέρα από ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο επισφαλών δανείων, μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, αποτελεί και αντικείμενο έρευνας από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές, σχετικά με πιθανές παρατυπίες, κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση της.
Επιπλέον, η αποχώρηση του Μ. Σάλλα έρχεται ενώ η τράπεζα αγωνίζεται να βρει νέο διευθύνοντα σύμβουλο.
Η WSJ υπενθυμίζει πως τον Ιανουάριο του 2016 ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, παραιτήθηκε, ωστόσο δεν έχει αντικατασταθεί, ακόμα, καθώς οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες για τα Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών, κατ’ επιταγή των διεθνών πιστωτών, έχουν καταστήσει πιο δύσκολη τη διαδικασία πρόσληψης.
Στα τέλη του περασμένου έτους, το κοινοβούλιο Ελλάδα εισήγαγε ένα σύνθετο και ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων που αποσκοπούν στην αποπολιτικοποίηση των τραπεζικών Δ.Σ..
Το ΤΧΣ βοήθησε πρόσφατα στην αξιολόγηση όλων των μελών των Δ.Σ., με βάση τα νέα κριτήρια, σε μια κίνηση που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση ακόμα και τους 1/3 των τραπεζικών Δ.Σ. της χώρας.
Ο κ. Σάλλας είχε λάβει θετική αξιολόγηση από το ΤΧΣ σε αυτή τη διαδικασία.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι όρισε το μέλος του Δ.Σ., Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ως προσωρινή πρόεδρο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης